والدین دانشآموزان کنکوری، نقش موثری در سال کنکور فرزندانشان دارند. میدانیم که شما پدر و مادرهای عزیز، تمام انرژی و توان خود را صرف رشد و موفقیت فرزندتان میکنید. به خصوص وقتی به دوران کنکور نزدیک نزدیک میشوید آنقدر استرس و نگرانی دارید که انگار خودتان میخواهید در این آزمون شرکت کنید. دغدغه پیدا کردن یک کار مناسب و به دنبال آن تشکیل زندگی فرزندتان، همواره ذهن شما را به خود درگیر میکند. درنتیجه شاید آزمون کنکور را یک فرصت درخشان برای ساختن پایههای این آینده شیرین میدانید.
شما درست فکر میکنید. اما آیا از خودتان پرسیدهاید که در روزهای سخت کنکور، چقدر دوست و همراه فرزندتان بودهاید؟ آیا در نقش پشتیبان برای او ظاهر شدهاید یا با انجام کارهای افراطی، فشار بیشتری را بر او تحمیل کردهاید؟ ما میدانیم که حتی رفتار نادرست شما هم دلیلی ندارد. شما دلسوزی و علاقه برای موفقیت فرزندتان دارید. پس بیایید با انجام ندادن برخی کارهای ساده، فضای بهتری برای فرزندانتان به وجود آورید. به صورت ناخودآگاه او را به سوی موفقیت در آزمون کنکور هدایت کنید.


هرگز او را با دیگران مقایسه نکنید.
اگر تا به حال جملات منفی را در مقابل فرزندتان به کار بردهاید، پیشنهاد میکنیم همین حالا از این کار دست بکشید! مقایسه کردن فرزندتان با دیگران اثرات نامطلوب زیادی بر روی او میگذارد.
فراموش نکنید که هر انسانی تواناییها و ضعفهای به خصوصی دارد. تواناییهایی که در فرد دیگر میتواند کاملا متفاوت باشد. وقتی میخواهید کسی را با فرزندتان مقایسه کنید، ابتدا به این موضوع فکر کنید که اگر شما با آن شخص زندگی میکردید، حتما از او نیز نقاط ضعفهای زیادی میدیدید. اما الان اینها از چشم شما پنهان هستند. چرا که هر کسی فقط خوبیهای فرزندش را جلوی دیگران بیان میکند!
مقایسه باعث میشود اعتماد به نفس فرزندتان به شدت کاهش پیدا کند. او مجبور میشود با این فشار دائمی دست و پنجه نرم کند. اگر نتواند رضایت شما را جلب کند، حتما هیچ گاه او را نخواهید بخشید. علاوه بر این مقایسه کردن در بعضی از موقعیتها باعث میشود او به شما دروغ بگوید.
شاید کسی بتواند ۸ ساعت در روز تست کنکور بزند، اما فرزند شما ۴ ساعت در روز برایش کافی باشد. اما وقتی بحث مقایسه مطرح میشود، شاید او سعی کند ساعات درس خواندنش را به شما دروغ بگوید تا بتواند رضایتتان را جلب کند. وقتی از دیگران جلوی او تعریف میکنید، درواقع این پیام را به فرزندتان میرسانید که “تو به اندازه کافی خوب نیستی!” بنابراین او هم این پیام را باور کرده و به خودش میقبولاند که هرگز آدم موفقی نخواهد بود.
مطالعه این مقاله پیشنهاد میشود:
کنکور۱۴۰۰
والدین دانشآموزان کنکوری، همه تفریحات را کنسل نکنید.
وقتی فرزندتان وارد برنامه کنکور میشود، خوب است که در روتین زندگی خود تغییرات کوچکی به وجود بیاورید. برای مثال ساعت تلویزیون دیدنتان را کمتر کنید، مهمانیهای کمتری بگیرید و سعی کنید کارهای مفرقه کمتری را به عهده فرزندتان بگذارید. اما این به آن معنی نیست که دیگر تفریح و گشت و گذار ممنوع باشد.
فراموش نکنید که افراط و تفریط هرگز باعث حل مشکلات نخواهد شد. اگر فرزندتان از اتاقش بیرون آمد و خواست یک برنامه تلویزیونی تماشا کند، هرگز به او اخطار ندهید تا دوباره به اتاقش برود و درس خواندن را از سر بگیرد. مطمئن باشید این استراحتهای کوتاه، بازدهی او را افزایش خواهد داد. وقتی فرزندتان ساعتها مشغول خواندن دروس تخصصی کنکور است، با یک نوشیدنی گرم یا یک ظرف میوه از او پذیرایی کنید.
حتی برای چند دقیقه کنارش بنشینید و درمورد مسائل مختلف با او صحبت کنید. این باعث میشود برای دقایقی فشار درس و کنکور از روی او برداشته شود. درنتیجه لحظاتی مانند ماههای قبل را تجربه کند. با او صحبت کنید و ببینید دلش میخواهد چه تفریحاتی در این دوران داشته باشد. اگر برنامه تلویزیونی محبوبی دارد یا بازی خاصی را دوست دارد، با هماهنگی یکدیگر ساعت خاصی از روز را انتخاب کنید. با انجام این کارها، انرژی مضاعفی برای درس خواندن پیدا کند.
دائما بر روی رشته تحصیلی یا دانشگاه خاصی تاکید نکنید.
در طول سالها، همیشه بعضی رشتهها و دانشگاهها محبوبیت بیشتری داشتند. اما در این سالها مشاوران تحصیلی همواره سعی کردند تا از والدین دانشآموزان کنکوری بخواهند تا فرزندشان را در این زمینه تحت فشار قرار ندهند. به خصوص اجازه بدهند تا خودشان رشته تحصیلی مورد علاقهشان را انتخاب کنند.
وقتی انتخاب رشته و دانشگاه را در چند گزینه خاص محدود میکنید، فرزندتان فشار مضاعفی را بر روی خود احساس میکند. وقتی تست کنکور میزند، وقتی در آزمونهای آنلاین کنکور شرکت میکند ونتیجه آزمونش را میبیند. بلافاصله نتایج را با قبولی در رشتهها و دانشگاههای محبوب شما مقایسه میکند. حالا تصورش را بکنید اگر نمرات پایینتری کسب کرده باشد، چه حجمی از سرخوردگی و دلسردی بر او غلبه خواهد کرد.
سعی کنید فرزندتان را نزدیک مشاور کنکور یا مشاور تحصیلی ببرید تا رشتههای موردعلاقهاش را کشف کند. مشاور با در نظر گرفتن علایق و استعدادهای او، رشتههایی که فرزندتان در آنها به موفقیت خواهد رسید را به شما میگوید.
والدین دانشآموزان کنکوری، از به وجود آوردن تنش در فضای خانه خودداری کنید.
فرزند شما در حال حاضر در موقعیتی به سر میبرد که فشار درس و همینطور انتظارات اطرافیان از هر سمت به او هجوم میآورند. بنابراین گاهی ممکن است با شما بداخلاقی کند، به حرفتان گوش ندهد یا عصبانی شود. این رفتارها حتما برایتان عجیب خواهند بود، به خصوص اگر همیشه فرزندتان را آرام و صبور میدانستید.
نکتهای که نباید آن را فراموش کنید این است که هرگز عصبانیت او را با عصبانیت پاسخ ندهید. اگر او لجبازی کرد، شما لجبازی او را ادامه ندهید! در یک فضای ناآرام و غیرمنطقی، هیچ وقت مشکلی حل نخواهد شد. سعی کنید در یک موقعیت مناسب بسیار دوستانه با اوصحبت کنید. از فرزندتان بخواهید که شما را به عنوان دوست و همراه ببیند. اگر با شما بداخلاقی کرد، سعی کنید فضا را متعادل کنید. با آرامش خواستههای فرزندتان را بشنوید.
مطمئن باشید این دوران گذراست. به زودی دوباره روحیات قبلی او را خواهید دید! در دوران کنکور، بعضی از والدین نسبت به وضعیت فرزندشان کاملا بیتفاوت هستند. اما برخی هم از آن طرف بوم میافتند وحساسیتهای نابجا به خرج میدهند. طبیعتا هیچ یک از این دو رفتار به موفقیت فرزند شما در آزمون کنکور کمک نمیکند. بنابراین سعی کنید با رفتار متعادل و دوستانه با فرزندتان، این دوران را با خاطرهای خوش به پایان برسانید.