مدیریت شبکههای اجتماعی در سال کنکور
مدیریت شبکههای اجتماعی را میتوان از عوامل مهم برای بهبود کیفیت یادگیری و در نتیجه افزایش ساعات مطالعاتی در دانشآموزان دانست. حضور در فضای مجازی و به خصوص شبکههای اجتماعی، به همان اندازه که لذت بخش و سرگرم کنندهاست، میتواند معایب زیادی را هم در پی داشته باشد. چندبار برایتان پیش آمده که شروع به درس خواندن کردهاید، در این میان یک لحظه گوشی موبایل را گرفته و وارد شبکههای اجتماعی شدهاید. بعد هم مشخص است دیگر! زمان از دستتان در رفته و گشت و گذار در دنیای بیانتهای اینترنت، زمان درس خواندتان را از شما گرفته است.
شاید الان فکر کنید مدیریت فضای مجازی برای شما کار سادهای است، اما وقتی این کار راشروع کنید، خواهید دید که جدا شدن از این آهنربا کار آنچنان راحتی نیست!
شبکههای اجتماعی هم به جای خود، اما لابد خودتان هم میدانید در حال حاضر مهمترین کار زندگی شما درس خواندن است. پس چطور میتوانید این مساله را مدیریت کنید تا به درس خواندتان آسیبی وارد نکند؟ همراه ما باشید تا با روشهای مدیریت فضای مجازی آشنا شوید:
برای مدیریت شبکههای اجتماعی برنامههای پرمصرف را از جلوی چشمانتان دور کنید.
حتما برایتان پیش آمده که یک ظرف چیپس یا پفک جلویتان باشد. شاید شما تا خوردن آخرین دانه آنها، نتوانید از خوردنشان دست بکشید! خب برای اینکه دائما پفک نخورید چه کار میکنید؟ احتمالا آن را داخل کابینت یا هرجای دیگری میگذارید تا دائما چشمتان به آن نیافتد و وسوسه نشوید تا ظرفش را خالی کنید!
خب درمورد شبکههای اجتماعی هم این مساله صادق است. در مرحله اول، اپهایی که بیشتر با آنها سرگرم میشوید را به آخرین صفحه موبایلتان انتقال بدهید. شاید به نظر کار بیفایدهای باشد، اما حداقل فایده آن این است که وقتی آنها را در صفحه اول نمیبینید، قول و قرارتان یادتان افتاده و همین ممکن است شما را از باز کردن آن نرمافزار منع کند
در مرحله بعدی توصیه میکنیم نوتیفیکیشنهایتان را غیر فعال کنید. هرچقدر هم که بخواهید روی درس و کنکور متمرکز شوید، یک صدای هشدار یا حتی ویبره، باعث میشود تمام فکر و ذهنتان به سمت موبایلتان برود. احتمالا تا نوتیفیکیشن را بررسی نکنید خیالتان راحت نمیشود! ولی وقتی آنها را غیر فعال میکنید، دیگر خبری از اتفاقات جاری در شبکه اجتماعیتان نخواهید داشت. لازم نیست هرچند دقیقه آن را چک کنید.
اگر همچنان آنطور که باید نمیتوانید روی درس خواندتان متمرکز شوید، پیشنهاد میکنیم از شبکه اجتماعی موردنظرتان لاگ اوت شوید. تنها در زمانهای مشخص به خودتان اجازه وارد شدن به آن را بدهید. برای مثال، با خودتان قرار بگذارید که بعد از هر دو ساعت درس خواندن، بیست دقیقه میتوانید وارد فضای مجازی شوید. بعد از بیست دقیقه لاگ اوت شده و تا دو ساعت بعدی، وارد آن نشوید.
این برنامه منظم به شما کمک میکند تا راحتتر با محدود شدن استفاده از شبکههای اجتماعی کنار بیایید.
مطالعه این مقاله پیشنهاد میشود:
برای مدیریت شبکههای اجتماعی، از نرمافزارهای محدودکننده استفاده کنید.
در کنار اپهایی که تمام وقت شما را پرمیکنند و نمیگذارند به هیچ کار دیگری برسید، اپهایی هم هستند که کاملا برعکس آنها عمل میکنند! این مدل برنامهها شما را وادار میکنند تا تنها در ساعات مشخص به سراغ شبکههای اجتماعی بروید. در حقیقت شما بر اساس زمان درس خواندتان، این برنامه را به گونهای تنظیم میکنید که در این مدت مشخص، به شما اجازه استفاده از شبکههای اجتماعی را ندهد.
اگراحساس میکنید خودتان به تنهایی از پس این کار برنمیآیید و نیاز به کمک دارید، پیشنهاد میکنیم این مدل اپها را امتحان کنید.
زمانهای بدون فضای مجازی را برای خودتان تعریف کنید.
حتما تصور گذراندن اوقات فراغت بدون موبایل و شبکههای اجتماعی برایتان سخت است. اما برای اینکه این دوران را با موفقیت سپری کنید، ناچارید تا کمی از ایدهآلهایتان فاصله بگیرید. یک برنامه مشخص برای خودتان طراحی کنید و ساعتی از روز را به یک سرگرمی بدون نیاز به اینترنت و موبایل اختصاص بدهید.
اگر قرار است ساعت ۲ تا ۳ ظهر استراحت کنید، کل آن یک ساعت را در شبکههای اجتماعی نگذرانید. به جای آن یک سریال ببینید، ساز بزنید، موسیقی گوش کنید؛ یا اصلا این وقت را با اعضای خانوادهتان بگذرانید.
گشت و گذار در شبکههای اجتماعی، حتی اگر در زمان استراحتتان باشد، باز هم باعث میشود تا در حین درس خواندن مدام ذهنتان درگیر شود. هرچقدر استفاده از فضای مجازی را کاهش بدهید، ذهنتان استراحت بیشتری داشته و راحتتر روی درسهایتان تمرکز خواهید کرد.
برای مدیریت شبکههای اجتماعی، عادت کنید موبایلتان را همه جا همراهتان نروید.
همراه داشتن موبایل در هر لحظه، یکی از بدترین عاداتی است که البته این روزها بسیار با آن مواجه میشویم. میدانیم که شما هم وابستگی زیادی به موبایلتان داشته و کاملا ناخودآگاه همه جا آن را همراهتان میبرید؛ طوری که اگر نباشد، انگار یک چیزی گم کردهاید. اما به عواقب آن هم فکر کردهاید؟ وقتی دائما موبایل همراهتان است، ناخوداگاه هر چند دقیقه یک بار میخواهید نوتیفیکیشنهایتان را چک کنید. همین موضوع باعث میشود برای چند دقیقه هم که شده وارد شبکههای مجازی شوید. آن هم در زمانی که اصلا قرار نبود به این کار اختصاص بدهید.
زمان غذا خوردن، صحبت با خانواده، فیلم دیدن یا حتی نشستن در کنار دوستانتان باید با زمانی که شما به شبکههای اجتماعی اختصاص میدهید متفاوت باشد. در غیر این صورت هرگز نمیتوانید در ایجاد محدودیت برای استفاده از فضای مجازی موفق باشید.
از موبایلتان به عنوان زنگ هشدار صبح استفاده نکنید.
حتما این صحنه برایتان آشناست که شب قبل از خواب، میخواهید برای صبح آلارم بگذارید. بعد، چند دقیقهای هم وارد فضای مجازی شده و میخواهید خیلی سریع شبکههای اجتماعی را رصد کنید. این کار را میکنید تا چیز جدیدی را از دست نداده باشید! ناگهان به خودتان میآیید و میبینید دو ساعت گذشته و همچنان بیدارید. بعد صبح خواب آلود و کسل از خواب بیدار شده و کل آن روز، درس خواندتان طبق برنامه پیش نمیرود!
مقاومت در برابر حضور در شبکههای اجتماعی آن هم دقایقی قبل از خوابیدن، کار بسیار سختی است. ما هم این را قبول داریم. اما راهکار آن چیست؟ یک ساعت زنگدار بخرید تا این ساعت نقش آلارم صبحگاهی را برای شما بازی کند. بعد موبایلتان را به بیرون از اتاقتان برده و بگذارید تا صبح همانجا بماند. با این کار، نه شب قبل از خواب، آخرین کارتان حضور در شبکههای مجازی است و نه صبح بعد از بیدار شدن، اولین کارتان بررسی شبکههای اجتماعیست!
میدانیم که درس خواندن و شرکت در کلاس کنکور، به خودی خود دغدغههای زیادی برای شما به وجود میآورد. برنامه کنکور برای هر دانش آموزی چالش بزرگی است،به خصوص وقتی مسائلی وجود دارند که تمرکز او را از بین میبرند. مدیریت فضای مجازی برای شما یک اصل مهم است تا زمانتان را به خوبی مدیریت کرده و نگذارید چیزی مانع درس خواندتان شود. با استفاده از این راهکارها به راحتی میتوانید این دوران را با موفقیت سپری کنید.