فضای مجازی و مدیریت آن در سال کنکور
همگی ما اکثر ساعات روز را درگیر استفاده از فضای مجازی و تلفنهمراه هستیم.گاها لحظاتی کتابی رو به رویمان باز است و با یک صدای زنگ یا پیامک، دقیقهها یا حتی ساعتها در آن غرق میشویم؛ هزاران هزار اطلاعات متفاوت، از سراسر جهان، توسط گوشیهای هوشمندمان و از طریق فضای مجازی، جلوی چشمانمان هستند. بعد از گذشت زمانی نسبتا طولانی،هنگاهی که گوشیمان را کنار میگذاریم، شاید ده درصد از کل اطلاعات دریافتی را آموخته باشیم.
بعد از گذشت زمانی زیاد، یادمان میآید که کتاب همچنان روبهرویمان است ولی چیزی در خاطرمان نیست.
Multitasking، انجام چند کار همزمان
تصور کنید شما پشت میز مطالعهتان نشسته اید. برای چند دقیقهی پیوسته، روی مطلبی تمرکز میکنید؛ پس از مدتی، صدای پیامک حواستان را پرت میکند و به سراغ گوشی هوشمندتان میروید؛ ممکن است در این بین، شما درگیر مسائل دیگری هم بشوید و بخواهید پست یکی از دوستانتان که به سفر رفته است، لایک کنید.شاید هم به یاد خاطراتتان بیفتید یا برنامههای پیش رو فکر کنید.
سپس بعد از چند دقیقه به ادامهی تمرینتان برمیگردید و این کار عملا بازدهی شما را کاهش خواهد داد.
حقیقت ماجرا این است که ذهن شما در یک زمان، درگیر چند مسئلهی مختلف است. در همین زمان خاطرات یا برنامههایتان نیز به سراغ شما میآیند و شما عملا در حال انجام چند کار به صورت همزمان هستید. اکثریت افراد گمان میکنند که multitasking (انجام چند کار به صورت همزمان) باعث صرفهجویی در زمان میشود.اما در حقیقت عملکرد شما را تا ۶۰٪ کاهش میدهد. این عمل حتی باعث میشود که IQ افراد نیز تحت تاثیر قرار بگیرد. در واقع، شما هر عمل را با سرعت به عمل بعدی تبدیل میکنید و دقت و تمرکز شما، کاهش میابد.
پیشنهاداتی برای رفع این مشکل
بهترین کار این است که در ابتدای شروع ساعت مطالعه، حتما گوشی هوشمندتان را روی حالت سکوت قرار دهید. این کار سبب جلوگیری ازکوچکترین حواس پرتیها میشود. ابتدا باید بدانید که ذهن شما به یک محیط آرام و بدون سر و صدا احتیاج دارد.حضور در محیطی آرام،باعث افزایش تمرکز در مطالعه میشود.
استفادهی بیش از حد از گوشی در طول شبانه روز، زندگی یک فرد عادی را دچار اختلال میکند؛ حال یک فرد کنکوری که باید تمام زمان خود را صرف یادگیری و آموزش کند،مشکلات بیشتری را دچار میشود.
استفادهی بی رویه از گوشی هوشمند، باعث خستگی و درگیریهای ذهنی میشود. پایین آمدن تمرکز و همینطو، درگیر شدن با مسائل کماهمیت، از دیگر مشکلات خواهد بود. مدیریت درست استفاده از تلفنهمراه و فضای مجازی،در کنار آموزش صحیح بکارگیری، از مهمترین کارهایی است که باید در سال کنکور به آن توجه کنید.
راه حلهایی برای صرفه جویی در زمان
باید توجه کرد که زمان اصلی یک دانش آموز کنکوری، باید به آموزش (تایم مدرسه ) و زمان مطالعه اختصاص داده شود.
اکثر دانش آموزان، از سالهای ابتدایی نوجوانی، از گوشی هوشمند شخصی خودشان استفاده میکنند.استفاده از تلفنهمراه، به نوعی به یک عادت تبدیل میشود. ترک این عادت و کنترل کردن آن در سال کنکور،یکی از معضلات دانش آموزان در سال کنکور است.
بهترین واکنش برای مدیریت این عادت اشتباه،استفاده از چند راهحل ساده است. اما باید در نظر داشته باشید که ممکن است ترک این عادت کمی زمانبر باشد؛ بنابراین باید کمی حوصله به خرج دهید و برای مدیریت این امر، تلاش کنید.
مطالعه این مطلب پیشنهاد میشود:
استفاده از App timers در گوشی هوشمند
شما میتوانید با قراردادن محدودیت استفاده برای هر نرمافزار در گوشی هوشمندتان، بهترین استفاده و بازدهی را داشته باشید.
شما، با قدم گذاشتن در مسیر کنکور و دانشگاه، متحمل سختیهایی میشوید که باید مدیریت آنها را در خوتان تقویت کنید. استفادهی کمتر ازنرمافزارهای تلفنهمراه و فضای مجازی، باعث میشود دقت شما در یادگیری به طور چشم گیری افزایش یابد. البته شاید در ابتدا، ترک این عادت برای شما بسیار طاقت فرسا باشد؛ ولی با استفاده از برنامههای مفید در این حوزه، میتوانید خودتان را به شیوهی جدیدی از زندگی، عادت دهید.
سعی کنید از زمانهای قراردادی برای استفاده از فضای مجازی، در زمان استراحت استفاده نکنید. ذهن شما پس از ۷۵ تا ۹۰ دقیقه مطالعه، به استراحت مطلق نیاز دارد؛ به طوریکه باید از سرجایتان بلند شوید و به ذهنتان آرامش بدهید.
در همین زمینه، ما چند نرمافزار کاربردی را به شما معرفی خواهیم کرد:
OffTime
Quality Time
Apdetox
منسجم بودن برنامههای روزانه برای مدیریت استفاده از فضای مجازی
همانطور که پیشتر گفته شد، باید بدانیم که ۲۴ ساعت روز چقدر میتواند برای ما ارزشمند باشد و باید تمام سعی خودمان را برای بهترین استفاده از آن به کار بگیریم.
دقت کنید که برنامهی روزانهتان، باید برنامهای منسجم و پیوسته باشد؛ بطوری که بتوانید زمانهای باقی مانده را صرف دیگر امور روزانهتان کنید.
باید بدانید که بزرگترین هدف شما در سال کنکور، موفقیت دراین آزمون است.به خاطر داشته باشید که عدم پایبندی به برنامه هایتان در سال کنکور، نتیجه ای جز عدم موفقیت نخواهد داشت؛ پس سعی کنید به برنامهتان با تمرکز پایبند باشید و این مسیر را به صورت پیوسته با پشتکار ادامه دهید.
گوشی دور از دسترس شما
هنگامی که گوشیتان، هر لحظه جلوی چشمتان باشد، باعث میشود که با هر بار نگاه کردن به آن، برای استفاده از آن وسوسه شوید.
پس پیشنهاد میشود که گوشی هوشمندتان را درجایی در دور از دسترس قرار دهید و از فضای مجازی کمتر استفاده کنید.
نوشتن روی کاغذ به جای چک کردن مدام گوشی
اگر شما عادت دارید که به هنگام درس خواندن، درگیر افکار مزاحم زیادی شوید، پیشنهاد میشود که یک برگه کاغذ را هر روز پیش از شروع مطالعهتان، در کنارخود قرار دهید؛ با این کار شما میتوانید در بین تایمهای مطالعه، هر مسئله که ذهنتان را آشفته میکند را روی کاغذ بنویسید وبا اتمام زمان مطالعه به آنها بپردازید.
این روش باعث میشود که شما نگرانی فراموش شدن آن مطلب را نداشته باشید و در عین حال، تمرکزتان در هنگام مطالعه را از دست ندهید.
حقیقت فضای مجازی
فضای مجازی، مانند یک توهم است. ابتدا شما فکر میکنید از همه ی اخبار مهم، اطلاع دارید؛این امر میتواند باعث بروز احساساتی در شما شود.این احساسات گاها ذهن شما را به خود درگیر میکند و تمرکز شما را کاهش میدهد. با ترک کردن فضای مجازی، ابتدا فکر میکنیم که همه ی اطلاعات مهم را از دست خواهیم داد. اما در حقیقت از دست دادن این اخبار،آسیبی برای ما نخواهد داشت.
همانطور که گفته شد،مهمترین هدف در سال کنکور، آمادگی برای این آزمون است. پس باید از هر عامل بازدارنده دوری کرد.
شما نیازی به آنلاین بودن مداوم در کانالها و گروههای مجازی ندارید.شاید بهصورت افراطی به این امر علاقه دارید و دوست دارید از همه چیزمطلع باشید؛ ولی حافظهتان را با اطلاعات بی مصرف اشغال نکنید وبیشتر به هدفتان فکر کنید.