شاید با خودت فکر کنی، سه گام برای رسیدن به دانشگاه که سختی کشیدن نمیخواهد. مثل آب خوردن ؛ یک، دو، سه! تمام!
درسته ولی اکثرا دانشآموزان وقتی به سال دوازدهم میرسند، اگر رویای تحصیل در یک دانشگاه خوب را در سر داشته باشند، یک سد بزرگ میبیند. سدی ترسناک، بلند و قطور که هیچکس قدرت دیدن اون سوی این دیوار بدقواره را ندارد. این دیواررا همه ما به نام کنکور میشناسیم. ولی عظمت این دیوار، فقط یک خطای چشمیست!
باورت نمیشود نه؟ اگر با دقت بیشتری نگاه کنی، این جسم بزرگ سر راه آیندهات، فقط نیازمند یک گام خیلی بلند است. راه موفقیت تو و عبور به آینده ی رویایی. یک گام بزرگ، که باید با تمرکز و قدرت هر روز، ساعتهای طولانی برایش وقت بگذاری. این داستان کمی ترسناک و خستهکننده به نظر میآید؛ ولی چرا به جای این مسیر طاقت فرسا، کنکور را فقط با گذر از سه پله، پشت سر نگذاریم؟
ورود به دبیرستان و یک تصمیم مهم:
دبیرستان برای هر دانش آموز پر از خاطرات خوب و تکرار نشدنیست؛ ولی ورود به آن، یک تصمیم جدی را طلب میکند؛ تصمیمی دقیق و حساب شده. دانش آموز باید رشته ی خود را با در نظر گرفتن علاقهی شخصی، بازار کار مشاغل و آینده ی آن رشته انتخاب کند؛ همچنین باید توانایی های یک فرد را نیز در ورود به هر رشته، در نظر گرفت.
در اینجا یک مشاور خوب میتواند در این انتخاب، با توجه به توانایی های تو، مسیر موفقیت را نشانت دهد.
ولی تنها با دانستن مسیر، به مقصد نخواهی رسید. با خیال راحت، بدون استرس، اولین قدمت را بردار. رشته ی مناسب خودت را انتخاب کن و بزن به جاده!
پس فراموش نکن همین ابتدای راه قدمهایی آرام بردار و برای آینده، برنامه ریزی کن.
دو گام اول، سال دهم و یازدهم:
از سال دهم، پچ پچ هایی درباره ی کنکور ورودی دانشگاه میشنوی ولی زیاد جدی اش نمیگیری؛ چون از ورودت به دبیرستان، تا روز کنکور، تقریبا سه سال فاصله است پس شاید اهمیتی به آن ندهی.
از طرفی، اگر همینطور پیش بروی و مطالب را ناقص یاد بگیری، در سال دوازدهم میبینی یک سال وقت داری ولی به اندازه ی سه سال باید زحمت بکشی و خودت رو تا میتوانی، محدود کنی.
حالا بیا نگاهی به چهار قدم آموزش بیندازیم:
یک: یادگیری مفاهیم
دو: حل سوالات تشریحی برای تثبیت مفاهیم
سه: تسلط از طریق تست زنی
چهار: ارزیابی از طریق آزمون های آزمایشی
در سال دهم و یازدهم، باید تمرکز را روی دو قدم ابتدایی گذاشت.
درک دقیق مطالب در پایه، از مهمترین فاکتورهای موفقیت یک دانش آموز است. باید از همان ابتدا هدف خود را بر روی درک بهتر مطالب و خواندن دقیق کتاب های درسی و حل تمرینها و فعالیتها بگذارید و برنامهریزی کنید؛
پس از دو قدم اول، میتوانی کمی نیز با تست های پایهی خود آشنا بشوی ولی هدف اصلی را در این دو سال، گم نکن!
پیش تر بیان شد که انتخاب رشته ی مناسب، نگرانی های یک دانش آموز را کمتر میکند؛ اما چگونه؟
خب در ابتدا باید بدانیم که ما تقریبا در همان سنین نوجوانی تصمیم خود را برای شغل آیندمان، میگیریم. راهی به نسبت طولانی پیش روی ماست برای رسیدن به شغل رویاییمان. شغل مورد علاقه ی شما چیست؟مهندسی؟ پزشکی؟ شاید هم عکاسی یا وکالت را انتخاب کنید. البته ممکن است از آن دسته دانش آموزانی باشید که به علومی مانند ریاضی و فیزیک یا شیمی علاقمندید و بخواهید در آینده، دانشمند شوید.
خودتان را در شغل مورد علاقتان تصور کنید!
حس خوبی است نه؟ پس این یک هدف است. شما پا در راه بزرگی گذاشتهاید ولی بدانید، سالها هزاران نفر از این مسیر گذر کردهاند و آنها که همواره رویایشان زنده است، کنکور را پشت سر گذاشتهاند و درابتدا، به خودشان ثابت کردند که میشود. پس با الویتبندی و برنامهریزی، به هر مقصدی میتوانی برسی اگر رویایت را گم نکنی!
مطالعه این مطلب میتواند مفید باشد:
گام نهایی، سال دوازدهم:
سال دوازدهم، اوج هیجان و استرس یک دانش آموز است با یادگیری مفاهیم دو سال پایه در سالهای گذشته، میتوانی به راحتی از سال آخر هم عبور کنی و نیازی به انرژی گذاشتن به نگرانی های اضافه نداشته باشی. هر چهار مرحله ی آموزش که قبل تر از آن صحبت کردیم، در این سال ارزش به سزایی پیدا میکند
برای دروس پایه، درک مفاهیم و تثبیت از طریق سوالات تشریحی، توسط دانش آموز، انجام گرفته و حالا با تست زنی و سپس ارزیابی در ازمون های آزمایشی، دانش آموز، نقاط ضعف و قوت خویش را میشناسید.
به جای جمع بندی همه ی مطالب گذشته و یادگیری دروس جدید سال دوازدهم، تنها کافیست مروری بر دهم و یازدهم داشته باشی و وقت بیشتر خود را، به جای فهم مطالب به تست زنی بگذرانی.
سهم هر پایه ی تحصیلی، در کنکور دانشگاه چقدر است؟
به این نمودار نگاهی بنداز؛ توزیع کمی سوالات کنکور به طور میانگین در کنکور نظام جدید ( سال ۹۸) بصورت زیر بوده است.

اگر دقت کنی میبینی که بطور میانگین، از ابتدای کنکور نظام جدید( سال ۹۸)، دو سال پایه سهمی معادل ۶۰٪ کنکور و پایه دوازدهم، ۴۰٪ از کل آزمون سهم دارد. پس نمیتوانیم بگوییم که ارزش یک سال تحصیلی بر دیگری الویت دارید. باید همه ی دروس را بطور هماهنگ، پیش برد.
کدام مسیر؟
اهمیت هر پایه را بصورت کلی در کنکور مشاهده کردی. حالا میدانی که با انتخاب مسیر درست، میتوانی بدون نگرانی و با آینده نگری، کنکور را پشت سر بگذاری و وارد دانشگاه بشوی. کنکور یک کابوس نیست، یک سد بزرگ هم نیست، فقط یک مرحلهی ساده از زندگی من و توست که در آخر، با ورود به دانشگاه، از خودمان برای تلاشهای چند سالهی خودمان، تشکر میکنیم و بعد از مدتی تمام سختی ها را فراموش میکنیم و تنها، خاطرات خوش کلاسها و خندهها و حتی سخت گیریهای والدین و اساتید را، با لبخند به یاد میآوریم.
زمان میگذرد ولی راه درست را انتخاب کن؛ برای آیندهی خودت! برای رویاها و آرزوهایی که شب ها خواب را از تو گرفته اند.
موفقیت در انتظار توست. رویاهای خود را باور کن.
مطلب پیشنهادی
رازهای موفقیت در زندگی