معرفی رشته مامایی

زمان مطالعه 5 دقیقه
[sharethis-inline-buttons]

 

رشته مامایی از جمله رشته‌های پرطرفدار گروه تجربی می‌باشد. این رشته در زیر گروه یک گروه تجربی قرار دارد و گزینش آن به صورت استانی می‌باشد. قبولی رشته مامایی هدف بسیاری از داوطلبان کنکوری است. اکثر افرادی که وارد این رشته می‌شوند بیشتر به دلیل عشق به مامایی و نوزادان آن را برمی‌گزینند. همین حالا که شما در حال مطالعه این متن هستید، تعداد زیادی نوزاد پا به این جهان می‌گذارند که مدیریت و ایجاد رابطه مناسب بین مادر و نوزاد نیازمند به آموزش می‌باشد. این آموزش و مدیریت توسط ماما انجام می‌پذیرد. البته این جمله بخش بسیار کوچکی از وظایف ماما را توصیف می‌کند. وجود این عزیزان در کادر درمان اهمیت زیادی دارد هرچند که ممکن است بسیاری از افراد از وظایف مهم این عزیزان اطلاع دقیقی نداشته باشند به همین علت در این مقاله قصد داریم به شرح رشته مامایی بپردازیم.

با ما همراه باشید.

 

ماما کیست و چه وظایفی دارد؟

به زبان ساده، ماما شخصی است که تحصیلات خود را در این رشته تکمیل کرده است و موفق به اخذ پروانه مامایی خود شده است. ماما موظف به بررسی، آموزش و مراقبت پیش از حاملگی، حاملگی و زایمان و پس از آن می‌باشد. ماما مسئولیت‌های مختلفی دارد.

 

 

وظایف یک دانش‌آموخته رشته مامایی

 

  • گرفتن شرح حال و انجام معاینات فیزیکی کامل
  • درخواست سونوگرافی (جهت تعیین سن حاملگی و بررسی سلامتی جنین)
  • مشاوره و آموزش در مورد مشکلات و بیماری‌های دوران بارداری
  • ترویج تغذیه با شیر مادر، مراقبت از نوزاد در منزل و پیشگیری از هیپوترمی
  • تصمیم‌گیری و دستور پذیرش و تشکیل پرونده و گرفتن شرح حال مطابق فرم مربوطه
  • نظارت وکنترل خدمات مامایی در دفاتر کارمامایی
  • ارتقای سطح سلامت مادران ونوزادان وکاهش مرگ ومیر ومعلولیت مادران ونوزادان دراستان
  • اجرای برنامه کشوری مراقبت ازنوزاد سالم
  • انجام فوریت‌های مامائی در مراکزی که متخصصان زنان و زایمان حضور ندارد
  • درخواست آزمایشات مورد نیاز برای نوزادان متولد شده از مادران دچار ناسازگاری‌های خونی
  • تجویز داروهای مجاز در صورت لزوم طبق لیست پیوست و برابر دستورالعمل‌های موجود
  • آموزش به مادر در مورد مراقبت‌های بهداشتی مادر و نوزاد
  • آموزش و مشاوره در مورد نوجوانان بلوغ و مسائل و مشکلات آن
  • مشاو ه و آموزش درخصوص استفاده از روش‌های مختلف پیشگیری از بارداری با زوجین
  • آموزش مردم جهت جلب مشارکت آنان در برنامه‌های بهداشتی به‌خصوص مشارکت مردان در برنامه های تنظیم خانواده
  • مشاوره و آموزش در خصوص بیماری‌های مقاربتی، ایدز، هپاتیت، سرطان‌ها و ناباروری با زوجین و…

 

دروس رشته مامایی

طول تحصیل رشته مامایی در مقطع کارشناسی، ۴ سال می‌باشد. دارای گزینش استانی بوده و در زیر گروه یک گروه تجربی قرار دارد. بیشتر دروس این رشته حول محور جنین‌شناسی و زایمان می‌گردد. این رشته در ۸ ترم و در بیشتر دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور ارائه می‌شود.

 

دروس رشته مامایی
دروس رشته مامایی

 

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، بیشتر واحدهای این رشته در مقطع کارشناسی در کارآموزی ارائه می‌شود. قبولی رشته مامایی همانطور که پیش‌تر گفته شد به صورت استانی ست. از آن جهت که این رشته، رشته‌ای است که بیشتر با کار عملی در ذهن تثبیت می‌شود. در حقیقت اکثر رشته‌های علوم پزشکی مثل پرستاری و پزشکی به واحدهای عملی نیاز بیشتری پیدا می‌کنند تا واحدهای تئوری.

 

 

ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری

تا چند سال پیش، ادامه تحصیل در رشته مامایی فقط تا مرحله کارشناسی ارشد وجود داشت. اما در چند سال اخیر و طبق تبصره و برنامه‌های آموزشی جدید، رشته دکتری این رشته نیز راه‌اندازی شد و دانشجویان این رشته می‌توانند تا مقطع دکتری ادامه تحصیل دهند. لازم به ذکر است که طول تحصیل رشته مامایی در مقطع کارشناسی ارشد بین ۲ تا ۳ سال است. علاوه‌بر این، بیشتر دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور رشته مامایی را ارائه می‌دهند.

 

درآمد و بازار کار رشته مامایی

در حال حاضر این رشته از بازار کار نسبتا مناسبی برخوردار است. تعدادی از عزیزان ماما نیز از اشتغال در حیطه‌های غیر مرتبط با مامایی شکایت می‌کنند که در این رابطه باید بررسی‌های لازم انجام شود. میانگین حقوق یک کارشناس مامایی بدون سابقه  ماهانه بین ۴ الی ۵ میلیون تومان است. همان‌طور که قبلا نیز بیان شده بود، کسانی که صرفا با دیدگاه مالی وارد این رشته می‌شوند، ممکن است پس از زمان کوتاهی از انتخاب خود پشیمان شوند، چون که در این رشته تنها عشق است که مسیر پر پیچ و تاپ رشته مامایی را هموار می‌سازد. البته میزان حقوق شما به نوع مدرک اخذ شده و تجربه و مهارت بسیار وابسته است.

 

 

 

 

 

مطالعه این مقاله پیشنهاد می‌شود:

 

 

 

 

مراکز فعالیت رشته مامایی

یک دانشجوی رشته مامایی تقریبا از اوایل شروع تحصیل خود وارد بیمارستان می‌شود تا با انواع از وظایف خود آشنا شود. پس از پایان دوره تحصیلی ، یک ماما می‌تواند در بیمارستان‌ها، زایشگاه‌ها، درمانگاه‌ها، کلینیک‌ها و مراکز دولتی و خصوصی استخدام شود. همچنین در صورت اخذ مدرک کارشنایی یا دکتری می‌تواند به عنوان سوپروایزر و یا پست‌های میدیریتی مشغول به کار شوند. در صورت داشتن شرایط ویژه که در بخشنامه وزارت بهداشت ذکر شده است، حتی می‌توانند اقدام به تاسیس مطب شخصی نمایند. لازم به ذکر است که رشته مامایی دارای طرح اجباری نیست.

 

روحیات یک ماما

یک ماما باید دلسوز بوده و روحیه مسئولیت‌پذیری بالایی داشته باشد. رشته مامایی با صحنه‌هایی همچون خونریزی، زایمان طبیعی و… گره خورده است و یک ماما باید خود را برای رو به رو شدن با چنین شرایطی آماده کند. از طرفی باید روحیه کار تیمی بالایی داشته باشد. یک ماما باید توانایی آموزش انواعی از نکات را به یک مادر داشته باشد و همواره او را حمایت کند.

 

قبولی رشته مامایی در کنکور ۹۹

 

قبولی رشته مامایی
قبولی رشته مامایی

 

 

 

تیم تحریریه تام‌لند

آموزش اصولی ساخت ویدیو، معرفی ابزارها و تجهیزات تولید محتوای ویدیویی و کمک به خوانندگان عزیز برای ساخت ویدیوهای باکیفیت و پربازده، هدف اصلیِ تیم تحریریه تام‌لند است.

پشتیبانی و مشاوره تام‌لند

اگه برای ثبت‌نام و شرکت در کلاس‌ها،نیاز به مشاوره داری شماره‌ات رو بذار تا باهات تماس بگیریم

فیلد های "*" اجباری هستند

عضویت در خبرنامه تام‌لند

جهت دریافت رایگان به روزترین مقالات تام‌لند پست الکترونیک خود را وارد نمایید

مطالب پیشنهادی تام‌لند

فهرست محتوا دلایل اصلی بی‌انگیزگی در سال کنکور فشارهای خانوادگی و اجتماعی ترس از شکست و اضطراب امتحان خستگی ذهنی و جسمی ناشی

فهرست محتوا بررسی و تحلیل ضرایب دروس امتحان نهایی پایه دهم و یازدهم در سال‌های ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴  اهمیت شناخت ضرایب دروس امتحان

جمع‌بندی کامل زیست گیاهی کنکور نظام جدید | از دهم تا کنکور

فهرست محتوا مقدمه‌ای بر اهمیت زیست گیاهی در کنکور چرا زیست گیاهی نقش کلیدی در کنکور دارد؟ تغییرات نظام جدید و تأثیر آن

جمع‌بندی زیست کنکور | بررسی کامل هر فصل [آپدیت 1404]

فهرست محتوا اهمیت جمع‌بندی زیست در کنکور چرا زیست‌شناسی تعیین‌کننده‌ترین درس تجربی است؟ نقش جمع‌بندی در تثبیت اطلاعات و ارتقاء درصد استراتژی کلی

0