سوابق تحصیلی، از جمله موارد مهمی است که دانستن نکات آن در کنکور سراسری بسیار کمک کننده است. سالهای سال هست که صحبت از حذف آزمون سراسری، در رسانهها و در بین متقاضیان کنکور سراسری، شنیده میشود. در این سالها، هدف از تشکیل نظام جدید آموزشی، کم کردن تاثیر کنکور برروی ورود متقاضیان به دانشگاههای برتر بوده است. حالا این مسائل در حالی اعلام شده که از سال ۸۴ تا سال ۹۷، در نظام قدیم، تاثیر آزمون نهایی سال سوم دبیرستان ۲۵ درصد بود. همینطور سال پیشدانشگاهی، ۵ درصد. این تاثیری که دربارهاش حرف زدیم، تاثیر مستقیم نبوده و تاثیر مثبت بوده است. در ادامه، درباره اش بیشتر صحبت میکنیم.
اما نکتهای که باید در سال کنکور برای ما مهم باشد، این هست که باید به گونهای درس بخوانیم که بتوانیم کنکور را موفقیتآمیز پشت سر بگذاریم. همینطورشما تقریبا یک ماهونیم قبل از کنکور آزمونهای کتبی نهایی را در پیش دارید.
کنکور ۱۴۰۰و تاثیرات سوابق تحصیلی
چند وقت پیش اخباری پخش شد که با صحبت از دوبرابر شدن تاثیر سوابق تحصیلی در ورود به دانشگاهها، جنجال به پا کرد. این مسئلهای که بیان شد یعنی تاثیر ۶۰٪ سوابق تحصیلی در کنکور ۱۴۰۰، صرفا یک خبری بوده که دربارش صحبت شده. در واقعیت آن به صورت کامل مشخص نیست. سال ۱۳۹۸، در اولین دورهی نظام جدید، قرار بر این شد که تاثیر معدل در کنکور، ۳۰٪ باشد. این ۳۰٪ تاثیر مثبت در سال ۹۸، یک نکتهی خیلی مهم دارد که بسیاری از نگرانیهای شما را کم می کند.
در کنکور ۹۸، تنها و تنها معدل ترم دو پایهی دوازدهم تاثیر مثبت روی نتیجهی داوطلبان دورهی اول نظام جدید داشت. یعنی، آزمون نهایی که به شکل سراسری، در همهی استانها و شهرستانهای ایران، به یک شکل در خردادماه برای پایهی دوازدهم برگزار میشود، تنها عامل موثر در کنار آزمون کنکور سراسری برای متقاضیان کنکور هست. حالا باید این را بدانید که شما در کنکور سال ۱۴۰۰ هم، مثل دو دورهی قبلی نظام جدید، از تاثیر مثبت ۳۰٪ درصدی سوابق تحصیلی، برخوردارید. متقاضیان نظام قدیم کنکور ۱۴۰۰ باید بدانند که تنها آزمون سراسری و رتبهی کسبشده در کنکوربرایشان موثر هست.
خب، یکبار دیگر این جمله را بخوانید: تاثیر مثبت ۳۰٪ سوابق تحصیلی در کنکور ۱۴۰۰.
قطعا این سوال برایتان پیش آمده که کلمهی مثبت درآن بین، بر چه چیز دلالت دارد؟ تاکیدش چیست؟ در ابتدا باید دو نوع تعریف را بشناسیم:
آزمون نهایی پایه دوازدهم
در آزمون نهایی کتبی پایهی دوازدهم که ترم دوم از شما گرفته میشود، آزمون تشریحی هماهنگی که در تمام نقاط کشور به یک شکل برگزار میشود و شما نمرهای کسب میکنید. نمراتی که بسیار دقیق هستند. در ادامه، نحوهی تصحیح آنها را هم خواهیم گفت. شما نمرهای در این آزمونها، برای هر درس کسب میکنید؛ هر کدام از این نمرات، دارای یک تراز مشخصی هستند. این ترازها، همان ترازهای موثر برای ورود به دانشگاه شما هستند.
وقتی از تاثیر مثبت درکنکور حرف میزنیم، منظورمان دقیقا این هست که بدون توجه به اینکه شما در آزمون نهایی یا کنکور سراسری، بالاترین تراز را کسب کردید، تراز بیشتر، برروی ورود شما به دانشگاه تاثیر میگذارد. پس مهم نیست این تراز برای کنکور بوده است یا آزمون نهایی.
خب پس تاثیر مستقیم چیست؟ تاثیر مستقیم، تاثیری است که اصلا مهم نیست در آزمون نهایی کتبی یا آزمون تستی سراسری ( کنکور )، چه ترازی رو کسب کردید؛ اگر اعلام میشد که تاثیر سوابق تحصیلی، تاثیری مستقیم در کنکور ۱۴۰۰ خواهد داشت، معنیاش این میشد که ترکیب هردو تراز برروی نتیجهی کنکور شما تاثیرگذار هست.
پس تا الان تقریبا تمامی نگرانیهای شما نسبت به موضوع تاثیر معدل در کنکور ۱۴۰۰، باید از بین رفته باشد.
نحوهی برگزاری آزمون نهایی سال دوازدهم و سوابق تحصیلی آن
یکی دیگر از نگرانیهای دانشآموزها از سال ۹۸، یا بهطور کلیتر در نظام جدید، این هست که در سال کنکور باید برای آزمون تشریحی پایانترم دوم هم، تلاش میکردند؛ ولی در نظام قدیم، دیپلم را در سال سوم دبیرستان دریافت میکردند؛ البته باز آزمون نهایی در سال پیشدانشگاهی، برگزار میشد. حالا شما متقاضیان کنکور ۱۴۰۰ هم ممکن است این نگرانی رو داشته باشید. بحث مهمتری که اینجا مطرح میشود این هست که آزمون نهایی کمی با امتحانهای پایانترم سایر پایهها متفاوته.
آزمونهای نهایی دارای حوزههای آزمون متفاوتی هستند. یعنی اینکه شما در یک مدرسه یا حوزهی امتحانی دیگه حاضر میشوید. آزمون شما هم، همانجا برگزار میشود.
نکات تکمیلی درباره امتحان نهایی
تاکید و سختگیری بیشتری روی زمان حضور شما هست و حتی قبل از آزمون، بازرسی جامدادی و… هر دانشآموز میتواند به شدت از تقلبهای احتمالی جلوگیری بکند. همراه داشتن گوشی، هدفون، MP3، MP4، تقلبهای کاغذی و… همگی از موارد تقلب حساب میشوند. بردن این موارد بر سر جلسهی آزمون ممنوع هست. پیگیری مسائل تقلب هم بسیار سختگیرانهتر از محیط مدرسه است.
همهی برگههای آزمون که در کشور یکی هستند و از ادارهی آموزشوپرورش استان تهران، صبح آزمون به استانها و شهرستانها ارسال میشوند؛ هیچکس هم به غیر از طراحان این سوالات، به سوالات تا ساعت آزمون دسترسی ندارد.
بعد از آزمون، تمام برگههای پاسخ دانشآموزان به استان تهران میآید. سپس سر برگه ( نام و نام خانوادگی و اطلاعات دانشآموز) از برگه جدا میشود. یعنی به هیچجه تشخیص داده نمیشود که این برگه برای چه شخصی هست. سه مرحله هر برگه تصحیح میشود. اگر نفر اول و نفر دوم، نمرهی مشابهی رو برای دانشآموز در نظر بگیرند؛مصحح سوم هم بدون تصحیح، همان نمره رو لحاظ میکند. ولی اگر نه، این برگه برای بار سوم تصحیح میشود. در واقع، نمرهی نهایی دانشآموز، میشود میانگین این سه نمرهی درج شده.
مطالعه این مقاله پیشنهاد میشود:
ثبت نمره امتحان نهایی
کد پایین برگهی هر فرد، دارای اطلاعات اصلی دانشآموز هست که بعد از تصحیح برگه، نام دانشآموز با اون کد، تطابق داده میشود. پس از تطابق، نمره دانشآموز ثبت میشود.
شاید یکی دیگر از مسائلی که ذهن شما را درگیر کرده باشد این است که با این همه سختگیری و جلوگیری از تقلب، سطح سوالات آزمون نهایی به چه شکل هست؟
باید توجه کنیم که در سوالات نهایی سال دوازدهم، با توجه به اینکه سطح علمی هر استان با استان دیگر متفاوت است. از این نظر ایران به سه منطقه۱، ۲ و ۳ تقسیم شده است؛ پس باید سطح سوالات به گونهای باشد که هر دانشآموز در هرجای ایران توانایی پاسخ به این سوالات رو داشته باشد. تمامی این سوالات هم، تنهاوتنها از کتاب هستند . با مطالعهی دقیق و تشریحی کتابهای پایهی دوازدهم، نمرهی خوبی کسب میکنید.