ماهیت رشته مهندسی هوافضا
مهندسان هوافضا می توانند در نوع خاصی از محصولات هوا فضا مانند موشک و موشک، هواپیماهای جنگنده نظامی، فضاپیما، هلیکوپتر یا هواپیماهای تجاری تخصص پیدا کنند.
یا ممکن است آنها تخصص خود را در زمینه های خاص، مانند ابزار دقیق و ارتباطی، پیمایش و کنترل، طراحی ساختاری، راهنمایی یا روش های تولید انتخاب کنند.
آنها بیشتر در زمینه تجزیه و تحلیل و طراحی، ساخت، صنایعی که تحقیق و توسعه را انجام می دهند فعالیت می کنند.
دروس اصلی در مقطع کارشناسی رشته مهندسی هوافضا
ارتعاشات، نقشهکشی، ریاضی مهندسی، استاتیک، کنترل اتوماتیک، مکانیک سیالات، مقدمهای بر مهندسی هوا فضا، انتقال حرارت، دینامیک، ترمودینامیک، مبانی برق، مقاومت مصالح، آزمایشگاه موتور انتقال.
دروس تخصصی در مقطع کارشناسی
تحلیل سازهها، آیرودینامیک، طراحی هواپیما، طراحی سازههای هوایی، اصول جلوبرندگی، آزمایشگاه آیرودینامیک، زبان تخصصی، پروژه(درسهای این رشته اغلب همراه با آزمایشگاه است).
معرفی گرایش های رشته مهندسی هوافضا در مقطع کارشناسی ارشد
رشته مهندسی هوافضا در مقطع کارشناسی ارشد در حال حاظر دارای 5 گرایش با عنوان های مکانیک پرواز، جلوبرندگی، آیرودینامیک، سازه های هوایی و هوافضا است
گرایش مکانیک پرواز
این گرایش تقریبا مشابه گرایش های کنترلی رشته مکانیک است. دانشجویان این گرایش در دوران تحصیل خود به مطالعه و بررسی حرکات و رفتار جسم پرنده با استفاده از اطلاعات هندسی، آئرودینامیکی و وزنی می پردازند.
گرایش جلوبرندگی
گرایش جلوبرندگی عدتا مربوط به بخش موتور هواپیما و بخش ها یتولید کننده تر است. دانشجویان رشته در دوران تحصیل خود به مطالعه و بررسی سیستم های جلوبرنده مانند توربینی، موتورهای پیستونی، راکت ها و نحوه نیروی رانش در آن ها می پردازند.
گرایش آیرودینامیک مهندسی هوافضا
گرایش آیرودینامیک یکی دیگراز گرایش های مهندسی هوافضا است که به عنوان گرایش سیالاتی شناخته شده است. مهندسان هوافضا گرایش آیرودینامیک به بررسی جریان هوا روی هواپیما و قطعات آن، تحلیل جریان های پیچیده در اطراف اجسام پرنده و دیگر موارد می پردازند.
گرایش سازه های هوایی
گرایش سازه های هوایی یکی از گرایش های جذاب رشته هوافضا است. دانشجویان این گرایش در دوران تحصیل خود با نحوه طراحی و ساخت سازه ها ی هواپیما آشنا می شوند. این مهندسین علاوه بر طراحی شازه باید عواملی مانند استحکام کافی، حداقل وزن ممکن و … را در نظر بگیرند. با پیشرفت های اخیر در این زمینه، گرایش سازه های هوایی آینده شغلی خوبی دارد.
گرایش هوافضا
گرایش مهندسی هوافضا یکی از جدید ترین گرایش ها در مقطع کارشناسی ارشد است. دانشجویان در این گرایش با مباحثی مانند ماهواره بر ها و سیستم های درونی آشنا می شوند.
این گرایش در واقع از گرایش مکانیک پرواز جدا شده و از لحاظ کاربردی مشابه گرایش مکانیک پرواز است. این رشته در آینده، بسیار مهم خواهد شد.
وظایف و مسئولیت های مهندسان هوافضا
ارزیابی پیشنهادها و الزامات طراحی، تعیین می کنند که آیا پروژه ها از نظر فنی و اقتصادی امکان پذیر هستند. انجام تحقیقات نظری و عملی ، طرح ها را برای تأیید اینکه محصولات با اصول مهندسی مطابقت دارند ارزیابی می کنند ، اطمینان حاصل می کنند که طرح ها نیاز مشتری را برآورده می کنند یا خیر.
روش های طراحی و ساخت و آزمایش را تولید و پیاده سازی می کنند ، اندازه گیری و بهبود عملکرد هواپیماها و سیستم ها و قطعات ، در مونتاژ هواپیما کمک می کنند ، تعیین می کنند که آیا پروژه های پیشنهادی منجر به هواپیما و قطعات ایمن می شوند .
اطمینان حاصل می کنند که پروژه ها استانداردهای کیفیت را رعایت می کنند یا خیر. محصولات ناقص یا آسیب دیده را بررسی می کنند. شناسایی منابع مشکلات و راه حل های ممکن ، ارائه گزارش ها وکتابچه ها و اسناد ، ارائه مشاوره فنی و تجزیه و تحلیل و تفسیر داده ها . مهندسان هوافضا می توانند دانش خود را در هر بخشی از فرآیند مهندسی به کار گیرند. طراحی، تجزیه و تحلیل، ادغام، آزمایش، استقرار یا نگهداری. آنها همچنین می توانند در زمینه های تجزیه و تحلیل مانند: طراحی مکانیکی / ساختاری، دینامیک، برنامه نویسی و الکترونیک مطالعه و تحقیق داشته باشند.
بازار کار و آینده شغلی رشته مهندسی هوافضا در ایران
مهندسان هوافضا طراحی، تجزیه و تحلیل، آزمایش، عیب یابی و توسعه فناوری پیشرفته در سیستم های دفاعی، فضاپیما و هواپیمایی. آنها استانداردهای مربوط به فرآیندهای کنترل کیفیت و طراحی را تدوین می کنند، موضوعاتی را برای محصولاتی که به درستی کار نمی کنند، شناسایی می کنند. سپس راه حل هایی برای رفع این مشکلات پیدا کنند.
آنها می توانند در زمینه طراحی انواع مختلف محصولات هوافضا مانند هواپیما و هلیکوپترهای تجاری و نظامی، هواپیماهای بدون سرنشین یا خودکار، فضاپیما از جمله وسایل نقلیه پرتاب و ماهواره و موشک های نظامی و موشک تخصص یابند. آنها اغلب در یک یا چند زمینه مرتبط متخصص می شوند: آیرودینامیک ، ترمودینامیک ، مکانیک آسمانی ، مکانیک پرواز ، پیشران ، آکوستیک و سیستم های هدایت و کنترل.
فرصت های شغلی برای مهندسان هوافضا
مهندسین هوافضا معمولاً برای مهندسی پروژه، مهندسی سیستم و نقش های شغلی مناسب هستند.
مهندسان هوافضا در صنایعی کار می کنند که در آن مهندسین هواپیما، موشک، سیستم هایی برای دفاع ملی یا فضاپیما طراحی می کنند. آنها در درجه اول برای شرکت هایی که در زمینه تولید، تجزیه و تحلیل و طراحی، تحقیق و توسعه فعالیت دارند، فعالیت می کنند.
مهندسان هوافضا اکنون بیشتر وقت خود را در یک محیط اداری نسبت به گذشته می گذرانند؛ زیرا طراحی مدرن هواپیما نیاز به استفاده از تجهیزات پیشرفته رایانه ای و ابزارهای طراحی نرم افزار، مدل سازی و شبیه سازی برای تست ها ارزیابی و آموزش دارد.
مهندسان هوافضا با سایر متخصصان مانند مهندسان رشته مکانیک درگیر در طراحی و ساخت هواپیما، فضاپیما و اجزای آنها همکاری می کنند. زیرا این رشته دروس مشترکی با رشته مهندسی مکانیک دارد.
بنابراین، آنها باید بتوانند به خوبی ارتباط برقرار کنند، کار را به وظایف قابل کنترل تقسیم کنند و با دیگران در جهت یک هدف مشترک کار کنند.
درآمد و حقوق رشته مهندسی هوافضا در ایران
میزان درآمد این افراد ارتباط زیادی با سطح تحصیلات، سابقه شغلی، تخصص و مهارت کاری، خصوصی یا دولتی بودن سازمان دارد. درآمد مشاغل این حوزه خوب است.
نوشته استاد محمودی