علوم سیاسی، به عنوان یک رشته دانشگاهی به بررسی اندیشه ها و نظریه های سیاسی و کارکرد آنها در عرصه ی جامعه می پردازد.
در رشته ی علوم سیاسی، مسایل و موضوعات زیربناییِ عرصه ی سیاست، به صورت دانشگاهی و علمی بررسی می شود و در واقع یک اندیشمند علوم سیاسی، لایه های زیرین و عمیق تر مسایل سیاسی را می شکافد و به همین دلیل، قضایا را از بعد تازه ای تحلیل می کند. هدف رشته ی علوم سیاسی، تربیت سیاست شناسانی است که بتوانند راهکارهای مناسبی ارائه دهند تا منافع متضاد یک جمع را که در چارچوبی به نام کشور زندگی می کنند با یکدیگر تلفیق دهند و در نتیجه چرخ مملکت به خوبی به گردش در آید.
توانمندی ها و ویژگی های لازم رشته علوم سیاسی
داشتن شمّ سیاسی و علاقه به مسایل سیاسی و برخورداری از یک دید عمیق و وسیع، از ویژگی هایی است که برای یک دانشجوی علوم سیاسی لازم است. همچنین دانشجوی علوم سیاسی باید فردی منطقی بوده و نظریاتش مستند به دلیل و مدرک باشد.
کسی که قدرت ابتکار و توانایی فکری وسیعی داشته باشد، در این رشته موفق خواهد شد دانشجوی علوم سیاسی باید ظرفیت بالایی داشته باشد تا در بمباران مسایل روزمره، گیج نشود و عمق مسایل اجتماعی را ببیند و به جای توجه به مسایل سطحی، ریشه ها را شناسایی کند؛ به زبان دیگر نباید در تلاطم و سیل جامعه غرق شود، بلکه اوج بگیرد و مشکلات را از بالا ببیند.
دانشجویان این رشته در صورتی موفق می شوند که کتاب های تاریخی به خصوص تاریخ سیاسی را دوست داشته باشند و فلسفه را با علاقه بخواننده در غیر این صورت با مشکلات مختلفی روبه رو خواهند شد؛ زیرا آنها در کشوری زندگی می کنند که حداقل نیمی از جمعیت آن، در مورد مسایل این رشته اظهار نظر می کنند و خود را مطلع می دانند.
علاوه بر این، یک دانشجو برای مطالعه درس های دانشگاهی باید پشتکار، علاقه و برنامه ریزی دقیق داشته باشد. دانشجوی علوم سیاسی نباید خود را به متن های درسی دانشگاهی محدود کند؛ زیرا در این صورت فقط از دروازه ی لیسانس عبور کرده و یک مدرک دانشگاهی خواهد گرفت اما دانشجوی کارآمدی نخواهد شد. به یاری رشته ی علوم سیاسی، یک دانشجوی علاقه مند و توانمند از بودن در خود خارج می شود و با مفاهیم اصلی و کارکردهای کلماتی مانند جامعه، سیاست، حقوق، آزادی و دولت آشنا می شود.
فرصت های شغلی رشته علوم سیاسی
رشته ی علوم سیاسی ریشه در تمدن بشری دارد، اما متأسفانه و با وجود قدمت دیرینه و اهمیت این رشته در تاریخ بشر، جایگاه آن در کشور ما چندان مشخص نیست و در نتیجه وضعیت استخدامی فارغ التحصیلان این رشته، با دشواری و محدودیت هایی روبه رو است.
سازمان ها و وزارت خانه های بسیاری می توانند فارغ التحصیلان رشته ی علوم سیاسی را جذب کنند که در این میان وزارت امور خارجه از همه شاخص تر است؛ اما در حال حاضر حتى فارغ التحصیلان روابط بین الملل نیز به سختی جذب این وزارت خانه می شوند.
البته در حال حاضر فارغ التحصیلان رشته ی علوم سیاسی در بخش های سیاسی و حقوقی سازمان ها و وزارت خانه ها و همچنین در صدا و سیما مشغول به کار هستند اما با وجود این، امروزه بسیاری از فارغ التحصیلان علوم سیاسی با مشکل اشتغال روبه رو هستند؛ به همین دلیل اگر داوطلبی به امید یک آینده ی شغلی روشن می خواهد وارد رشته ی علوم سیاسی شود، بهتر است از این رشته صرف نظر کند. با وجود تمامی این مشکلات، اگر دانشجویی واقعاً علاقه مند بوده و در این رشته موفق و متبحر باشد و هم چنین قلم خوبی داشته باشد، از نظر شغلی مشکلی نخواهد داشت و حتی سازمان های مختلف به دنبال او خواهند بود.