همه چیز درمورد هورمون آدرنالین

زمان مطالعه 4 دقیقه
همه چیز درمورد هورمون آدرنالین
[sharethis-inline-buttons]

 

 

یه نوع هورمون که از غدد فوق کلیوی و از یه سری سلول های عصبی ترشح میشه هورمون آدرنالین یا اپی نفرین گفته میشه. زمانی که بدن دچار تنش استرس و هیجان و خطر میشه، هورمون آدرنالین به سرعت در بدن ترشح میشه. این هورمون به بدن کمک میکنه تا سرعت واکنش رو خیلی بیشتر کنه.
آدرنالین باعث میشه قلب ضربانش بالا بره و عرق های بدن انقباض پیدا کنن و راه های تنفس بدن انسان منبسط بشن که باعث افزایش سرعت در واکنش سیستم عصبی سمپاتیک میشه. این هورمون توسط یک فرد لهستانی در در حدود قرن بیستم کشف شد.

با ترشح آدرنالین در بدن چه اتفاقی می افته؟

زمانی که فرد در یک موقعیت خطرناک و استرسی قرار می گیره، هورمون آدرنالین از طریق مغز شروع به ترشح میکنه. اطلاعات مربوط به حس ترس یا استرس به قسمتی از مغز به نام آمیگدال ارسال میشه. قسمت آمیگدال مربوط به پردازش عواطف انسانه و وقتی که این قسمت خطری رو احساس میکنه، یه سری اطلاعات رو به هیپوتالاموس میفرسته. هیپوتالاموس که به عنوان اصلی ترین قسمت کنترل و دستورات مغز به شمار میره و از طریق دستگاه عصبی به همه اعضای بدن دسترسی داره و هیپوتالاموس از این طریق کل بدن رو هدایت میکنه.
هیپوتالاموس بعد از اینکه پیام را دریافت میکنه، به غده هیپوفیز یه سری سیگنال هایی رو ارسال میکنه و هیپوفیز میتونه پیام‌رسان های شیمیایی را وارد جریان خون کنه و از این طریق غدد فوق کلیوی شروع به ترشح آدرنالین می کنند و نسبت به اتفاقی که افتاده از این طریق واکنش نشون میدن.

 

اتفاقات ناشی از ترشح آدرنالین در بدن

زمانی که هورمون آدرنالین در جریان خون ترشح میشه از طریق سلول های کبد باعث میشه قند خون افزایش پیدا کنه و انرژی عضلات بیشتر بشه. از طریق تاثیری که آدرنالین بر سلول های عضلات انسان میزاره باعث افزایش تنفس میشه و فرد به نفس نفس می افتد.
هورمون آدرنالین باعث میشه سلول های قلب تحریک بشن و میزان ضربان و تپش قلب بالا بره. آدرنالین باعث میشه جریان خون در عضلات بیشتر بشه. از طریق تاثیر آدرنالین بر روی سلول هایی که در زیر پوست فرد قرار دارن، باعث میشه تا پوست عرق کنه.
همچنین آدرنالین سبب میشه بدون اینکه اطلاع داشته باشین یا حتی یه لحظه فکر کنین، در مقابل شرایط لحظه‌ای که براتون اتفاق میفته خیلی سریع واکنش نشون بدین. مثلاً در برابر صدای ناگهانی که از اون می ترسید جیغ بزنید یا فرار کنید.

کارهایی که سبب ترشح آدرنالین میشن

ترشح هورمون آدرنالین برای بدن ما بسیار مهمه، چرا که به ما کمک میکنه در خیلی از حوادث موجود، تمرکز خودمون رو حفظ کنیم. این اتفاق به طور طبیعی در داخل بدن اتفاق میفته اما باید بدونین که یه سری از فعالیت ها هستن که باعث افزایش میزان ترشح آدرنالین در بدن میشه.
۱. دیدن فیلم های اکشن و ترسناک
۲. ورزش هایی مثل چتربازی یا پرش از صخره
۳. استفاده از زیپ لاین
۴. غواصی در برابر حیوانات درنده زیر دریا

 

علائمی که بعد از ترشح آدرنالین در بدن اتفاق میفته

۱‌. ضربان قلب به سرعت بالا میره.
۲. قسمت های مختلفی از بدن عرق میکنه.
۳. میزان تمرکز حواس به شدت افزایش پیدا میکنه.
۴. میزان احساس درد در بدن کاهش پیدا میکنه.
۵. میزان قدرت بدن و سرعت عملکرد به طور چشمگیری افزایش پیدا میکنه.
۶. میزان خشم و عصبی با نیتی که فرد احساس میکنه بیشتر میشه.
۷. مردمک چشم بزرگتر میشه.
علاوه بر این عواملی که گفتیم ممکنه یه سری عوامل دیگه هم بر اثر ترشح هورمون آدرنالین در بدن رخ بده و پس از رفع خطر یا استرسی که به وجود اومده بود، این علائم تا حدود یک ساعت پس از آن نیز باقی میمونه.

روش های کنترل میزان اپی نفرین

همواره وجود بیش از حد استرس در بدن باعث میشه میزان کنترل ما بر روی ترشح هورمون آدرنالین کمتر بشه و زمانی که ترشح آدرنالین به طور مداوم اتفاق بیفته، فرد دائماً در شرایط استرس قرار داره و آرامش نداره.
همچنین میزان آدرنالین بالا سبب میشه فرد در خطر انواع سکته ها و حمله های قلبی قرار بگیره، میزان فشار خون بالا بره و ممکنه افزایش یا کاهش وزن بدن در طولانی مدت رخ بده و همچنین سردرد و بی خوابی های روزانه جزو علائم اون هستش.

برای کنترل اپی نفرین باید کمک کنیم بدن به حالت تعادل برسه. و استراحت داشته باشه و در برابر استرس بتونه خودش رو کنترل کنه. استفاده از روش‌هایی مثل مدیتیشن و یوگا باعث میشه فرد شرایط استرسی رو بتونه به راحتی کنترل کنه و افکار منفیی رو که داره به راحتی دور کنه. همچنین داشتن رژیم غذایی سالم، برنامه ورزش منظم و خواب کافی به دور از موبایل یا تلویزیون تاثیرات خیلی خوبی داره.

 

میزان افزایش آدرنالین چه زمانی نگران کننده است؟

اگر استرس یا موقعیت بحرانی و اضطراب زایی که دارید مانع از خواب یا استراحت در طول روز یا شب بشه و در یه مدت خاص این حالت ها ادامه پیدا کنه، باید به پزشک یا روانشناس مراجعه بشه تا از طریق دارو درمانی یا روش های دیگر اقدام به حل مشکل فرد بشه.

افرادی که دچار اختلال اضطراب پس از سانحه یا تروما باشن، میزان ترشح هورمون آدرنالین آن ها نیز افزایش پیدا می‌کنه.

 

نتیجه‌گیری

زمانی که فردی در یک شرایط اضطراب زا قرار میگیره، قلب شروع به تپش شدید میکنه، بدنش به شدت عرق میکنه و دنبال یک راهیه که فرار کنه. این همون ترشح هورمون آدرنالین که در بدن اتفاق می افته و خیلی از واکنش‌های بدن را در برابر موقعیت های خطری در واقع آدرنالین بر عهده داره. یه میزانی از هورمون آدرنالین برای همه افراد لازمه اما اگر از ترشح بیش از حد اتفاق بیفته در این صورت برای سلامتی بسیار مضره.
هورمون آدرنالین در غدد فوق کلیوی و مغز ترشح میشه و بعد از موقعیت استرس زا در حدود چند دقیقه به سرعت در جریان خون قرار می گیره و سبب یه سری علائم خاص میشه و بعد از اینکه فرد از موقعیت استرس رد شد، بدن دوباره به حالت قبلی برمیگرده.

تیم تحریریه تام‌لند

آموزش اصولی ساخت ویدیو، معرفی ابزارها و تجهیزات تولید محتوای ویدیویی و کمک به خوانندگان عزیز برای ساخت ویدیوهای باکیفیت و پربازده، هدف اصلیِ تیم تحریریه تام‌لند است.

پشتیبانی و مشاوره تام‌لند

اگه برای ثبت‌نام و شرکت در کلاس‌ها،نیاز به مشاوره داری شماره‌ات رو بذار تا باهات تماس بگیریم

فیلد های "*" اجباری هستند

عضویت در خبرنامه تام‌لند

جهت دریافت رایگان به روزترین مقالات تام‌لند پست الکترونیک خود را وارد نمایید

مطالب پیشنهادی تام‌لند

فهرست محتوا دلایل اصلی بی‌انگیزگی در سال کنکور فشارهای خانوادگی و اجتماعی ترس از شکست و اضطراب امتحان خستگی ذهنی و جسمی ناشی

فهرست محتوا بررسی و تحلیل ضرایب دروس امتحان نهایی پایه دهم و یازدهم در سال‌های ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴  اهمیت شناخت ضرایب دروس امتحان

جمع‌بندی کامل زیست گیاهی کنکور نظام جدید | از دهم تا کنکور

فهرست محتوا مقدمه‌ای بر اهمیت زیست گیاهی در کنکور چرا زیست گیاهی نقش کلیدی در کنکور دارد؟ تغییرات نظام جدید و تأثیر آن

جمع‌بندی زیست کنکور | بررسی کامل هر فصل [آپدیت 1404]

فهرست محتوا اهمیت جمع‌بندی زیست در کنکور چرا زیست‌شناسی تعیین‌کننده‌ترین درس تجربی است؟ نقش جمع‌بندی در تثبیت اطلاعات و ارتقاء درصد استراتژی کلی

0