نوار مغزی یا EEG

زمان مطالعه 2 دقیقه
نوار مغزی یا EEG
[sharethis-inline-buttons]

 

 

نوار مغزی یا EEG

نوار مغزی EEG یا الکتروانسفالوگرام، یک تست ویژه برای اندازه‌گیری فعالیت‌های مغزی انسان است. بررسی فعالیت‌های مغزی روند تشخیص یا درمان اختلالات یا علائمی همچون بیماری صرع را تسریع می‌بخشد. EEG کاملاً ایمن و بدون درد است. از این روش با اهداف مختلفی استفاده می‌شود اما ممکن است یکی از مهم‌ترین کاربرد‌های تست نوار مغزی، اطمینان از تعیین سطح هوشیاری فرد و وارد شدن یا نشدن او در حالت کما باشد.

 

EEG (الکتروانسفالوگرام) چیست؟

EEG (الکتروانسفالوگرام) یک آزمایش تخصصی با هدف ثبت سیگنال‌های الکتریکی مغز که از طریق الکترود یا دیسک‌های فلزی دریافت شده، است. الکترود‌های مسطح روی پوست سر قرار می‌گیرند. برقراری ارتباط سلول‌های مغزی از طریق تکانه‌های الکتریکی امکانپذیر می‌گردد. تکانه‌های الکتریکی در هر شرایطی فعال هستند، حتی هنگام خواب شبانه!

این فعالیت‌ها در نوار مغزی یا EEG به صورت خطوطی موج دار به نمایش در می‌آیند. از نوار الکتروانسفالوگرام با هدف تشخیص به موقع بسیاری از بیماری‌ها استفاده می‌شود. چرا EEG انجام می‌شود؟

⦁ تشخیص اختلالات تشنجی از جمله صرع
⦁ تشخیص سکته مغزی
⦁ تشخیص احتمال به کما رفتن و کاهش سطح هوشیاری
⦁ تشخیص وجود تومور‌های مغزی
⦁ تشخیص التهاب مغز (آنسفالیت)
⦁ تشخیص آسیب مغزی ناشی از وارد شدن ضربه به سر
⦁ تشخیص اختلال عملکرد مغز به دلایل مختلف (آنسفالوپاتی)

پیش از انجام EEG باید چند کار ساده را انجام دهید

در روش EEG انجام چند کار ساده برای اطمینان از پیشرفت رضایت بخش آزمایش، الزامی است.

⦁ مو‌های خود را از شب قبل به خوبی بشویید.
⦁ در صورت استفاده از هر گونه اکستنشن یا موی مصنوعی، آن را کاملاً جدا کنید.
⦁ اطلاعاتی کامل از نحوه استفاده از دارو یا مکمل‌های روزانه را در اختیار پزشک قرار دهید.
⦁ برای تعیین میزان خواب شبانه پیش از انجام EEG با پزشک مشورت کنید.
⦁ وعده غذایی کاملاً معقولی را میل کنید.

 

چه کسی EEG را انجام می‌دهد؟

تکنسین EEG که دوره‌های آموزش این آزمایش را سپری کرده، مسئول گرفتن نوار مغزی است. ثبت فعالیت‌های الکتریکی مغز گاهی بر اساس دستور پزشک به صورت سرپایی و بدون بستری نیز امکانپذیر است.

انتظاراتی که باید در طول انجام EEG داشته باشید

⦁ دراز کشیدن روی تخت و آماده شدن برای گرفتن نوار مغزی
⦁ اتصال حدوداً ۲۳ الکترود روی پوست سر
⦁ استراحت و عدم احساس درد یا ناراحتی

پس از انجام EEG چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

تکنسین پس از انجام EEG با برداشتن الکترود‌های خمیری مانند از روی پوست سر، پوست را تمیز می‌کند. فرد امکان انجام تمامی فعالیت‌های معمول یا روزمره از جمله خرید کردن، رانندگی، تدریس و نویسندگی را خواهد داشت. در طول انجام EEG برخی افراد احساس سرگیجه یا ضعف نسبتاً کمی دارند. این در حالی است که EEG به طور معمول با عوارض جانبی خاصی همراه نیست و تنها عده بسیار کمی از افراد دچار تشنج می‌شوند.

 

جمع‌بندی؛ ممکن است به EEG نیاز داشته باشید

این روش یکی از ساده‌ترین روش‌های موجود برای تشخیص ناهنجاری‌ها را در امواج مغزی یا تشخیص فعالیت‌های الکتریکی مغز به شمار می‌رود. ارزیابی دقیق اختلالات مغزی با انجام این آزمایش امکانپذیر می‌گردد. به طور مثال در صورت وجود احتمال صرع، امواج نمایش داده شده روی دستگاه سریع و کاملاً غیر طبیعی خواهند بود. این در حالی است که افراد مبتلا به ضایعات مغزی، سکته یا تومور‌های مغزی دارای امواج EEG با سرعت بسیار کندی هستند. از این روش با هدف بررسی و کنترل جریان خون در مغز نیز استفاده می‌شود.

تیم تحریریه تام‌لند

آموزش اصولی ساخت ویدیو، معرفی ابزارها و تجهیزات تولید محتوای ویدیویی و کمک به خوانندگان عزیز برای ساخت ویدیوهای باکیفیت و پربازده، هدف اصلیِ تیم تحریریه تام‌لند است.

پشتیبانی و مشاوره تام‌لند

اگه برای ثبت‌نام و شرکت در کلاس‌ها،نیاز به مشاوره داری شماره‌ات رو بذار تا باهات تماس بگیریم

فیلد های "*" اجباری هستند

عضویت در خبرنامه تام‌لند

جهت دریافت رایگان به روزترین مقالات تام‌لند پست الکترونیک خود را وارد نمایید

مطالب پیشنهادی تام‌لند

فهرست محتوا دلایل اصلی بی‌انگیزگی در سال کنکور فشارهای خانوادگی و اجتماعی ترس از شکست و اضطراب امتحان خستگی ذهنی و جسمی ناشی

فهرست محتوا بررسی و تحلیل ضرایب دروس امتحان نهایی پایه دهم و یازدهم در سال‌های ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴  اهمیت شناخت ضرایب دروس امتحان

فهرست محتوا مقدمه‌ای بر اهمیت زیست گیاهی در کنکور چرا زیست گیاهی نقش کلیدی در کنکور دارد؟ تغییرات نظام جدید و تأثیر آن

فهرست محتوا اهمیت جمع‌بندی زیست در کنکور چرا زیست‌شناسی تعیین‌کننده‌ترین درس تجربی است؟ نقش جمع‌بندی در تثبیت اطلاعات و ارتقاء درصد استراتژی کلی

0