فیزیک هسته‌ای چیست؟

زمان مطالعه 4 دقیقه
فیزیک هسته‌ای چیست؟
[sharethis-inline-buttons]

 

 

 

رشته فیزیک یکی از اون درسای چالش برانگیزه که مجبورت می‌کنه خودتو حسابی به چالش بکشی و یجورایی میشه گفت فسفرسوزیش خیلی بالاعه. خب حالا می‌خوایم بهتون رشته فیزیک هسته‌ای رو معرفی کنیم و بگیم که اصلا چی هست و کاربردش چیه و کجا به کار میره و به قول معروف حرف حسابش چیه؟

اول ازهمه باید بگم که رشته فیزیک هسته‌ای که اسم انگلیسیش(Nuclear physics) میشه، یه بخش از علم فیزیکه که توش به مطالعه و بررسی خود هسته که میشه تشکیل دهنده‌ها و نیروهای بین اجزای هسته یا فهمیدن انرژی آزاد شده از واکنشا و چیزای دیگه میپردازن. فکر کنم شماهم مشتاق شدید بیشتر درموردش بدونید. پس معطل نکنیم و سریع‌تر بریم وارد بحث فیزیک هسته‌ای بشیم.

 

 

همه چیز درمورد رشته فیزیک هسته‌ای

 

علم فیزیک به عنوان علم ماده و حرکت و رفتارای اون توی فضا و زمان با درگیر شدن با مسائلی مثل انرژی، اندره و حرکت، و نیرو و عوامل دیگه شناخته میشن. حالا این ماده یا اجسام می‌تونن از ذرات خیلی ریز اتمی تا سیاره‌ها و جرم‌های بزرگ آسمانی تشکیل شده باشن. ما می‌تونیم با فیزیک هسته‌ای همه اتفاقای طبیعی و حتی اون اتفاقایی هم که قابل دیدن نیستن رو به صورت کمی توصیفشون کنیم.

بررسی خواص و ویژگی‌های هسته اتم‌ها توی درس فیزیک هسته‌ای امکان پذیره و میشه گفت که این شاخه باعث ایجاد شدن علم‌های جدیدتری مثل مهندسی هسته‌ای یا فیزیک ذرات بنیادی و… میشه. البته با تموم این تفاوت‌هایی که بین علم فیزیک هسته‌ای و فیزیک اتمی وجود داره بازم عده‌ای هستن که اینارو یکی می‌دونن.

همه افرادی که توی رشته فیزیک هسته‌ای مشغول مطالعه هستن تسلط بیشتری نسبت به مهندسی هسته‌ای دارن و علتشم اینه که اونا کاربردای این علم رو بیشتر یاد میگیرن. خوبه که اینم بدونید که استفاده کردن از انرژی‌هایی که نو هستن، خیلی به صرفه‌تر از روش‌های قدیمی‌تر تولید انرژی‌ان که دیگه جایگزین منبع‌های قدیمی میشن و انرژی هسته‌ای هم توی این زمینه و بقیه زمینه‌ها خیلی مهم و کاربردیه.

 

 

زمینه‌های فعالیت رشته فیزیک هسته‌ای

 

بعد از اینکه تحصیلاتتون توی رشته فیزیک هسته‌ای تموم شد می‌تونید توی زمینه‌های تحقیق و پیشرفت و قسمتای صنعتی و دانشگاهی، جنگی و دفاعی و زمینه‌های صنعتی مثل تولید برق یا مثلا تولید مواد غذایی و کشاورزی مشغول به فعالیت باشید. واسه اینکه درک بهتری از وظایف متخصصین فیزیک هسته‌ای بدست بیارید تصمیم گرفتم واستون یه مثال بزنم. تصور کنید که یه دستگاه سانترفیوژ خراب شده و موادهای ما به مقدار کم یا زیاد تولید میشن، تو این شرایط کی می‌تونه مشکل رو حدس بزنه و برطرفش کنه؟ درسته! متخصص‌های فیزیک هسته‌ای می‌تونن اینکارو انجام بدن.

 

 

 

بازارکار و درآمد رشته فیزیک هسته‌ای

 

خب تو این بخش می‌خوایم بیایم درمورد مشاغلی مربوط به فیزیک هسته‌ای صحبت کنیم. اول از همه اگه بخوایم درمورد مشاغلی که مستقیم به این رشته مرتبط باشه رو اسم ببریم می‌تونیم به فیزیک‌دان‌ها، پژوهشگران و اساتید و دبیرها اشاره کنیم. حالا میزان درآمد شما چجوری تعیین میشه و به چی بستگی داره؟ درآمد شما به انتخاب شغل مثلا خصوصی یا دولتی بودن بخشتون و محلی که توش فعالیت می‌کنید مثلا واسه سازمان‌های انرژی اتمی یا شرکتای مهندسی مشاور و… بستگی داره و براساس اینا حقوق و درآمدتون فرق می‌کنه.

ما تو این حوزه از درآمد دقیق مهندسا و متخصصای فیزیک هسته‌ای نداریم اما اگه توی بخش‌های دولتی استخدام بشن، حقوقشون طبق قانون مدیریت خدمات کشوری بهشون پرداخت میشه و درآمدتون توی بخش خصوصی هم به معیارای مختلفی مثل میزان تحصیلات و تجربه‌تون و نوع اون حوزه ای که توش فعالیت می کنید بستگی داره.

درآمد سالیانه یه مهندس فیزیک هسته‌ای تو آمریکا تقریبا صدهزار دلاره که اگه بخوایم با شغل‌های دیگه مقایسه‌ش کنیم می‌بینیم که واقعا درآمد زیاد و چشمگیری داره. البته مشاغل دیگه‌ایم وجود دارن که اشخاص دیگه‌ای که تخصص‌های مختلف دارن هم جذب اونا میشن. مثلا بعضی از این شغل‌ها کارگزار بیمه یا کارشناس و مدیر آموزشگاه هستن که بجز اینکه به شغلای خودشون تسلط دارن، به دانش و تخصص یه کسب و کار دیگم احتیاج دارن.

 

 

تفاوت فیزیک هسته‌ای و مهندسی هسته‌ای

 

توی این بخش می‌خوایم به معرفی و بررسی تفاوت فیزیک هسته‌ای و مهندسی هسته‌ای بپردازیم. رشته فیزیک هسته‌ای ازگرایشای فیزیکه ولی مهندسی هسته‌ای از گرایشات اصلی فیزیک حساب نمیشه ولی کسایی که تو رشته فیزیک تحصیل می‌کنن می‌تونن این رو هم انتخاب کنن. رشته مهندسی هسته‌ای سه تا گرایش داره که اسمشون مهندسی پرتو و راکتور و کاربرد پرتو هست و تدریس میشن.

کسایی که فارغ التحصیل این رشته هستن با کاربرد اون و یک مقداری هم از فیزیک هسته‌ای آشنایی دارن ولی کسایی که تخصصشون فیزیک هسته‌ای هست به این علم طبیعتا تسلط بیشتری دارن. اگه یه زمانی یه قسمت از سانترفیوژ خراب بشه، مهندسای هسته‌ای باید درستش کنن ولی اگه اشکالاتی مثل کم شدن یا زیاد شدن مواد باشه، اینجاست که باید کارشناس‌های فیزیک هسته‌ای بیان و خودی نشون بدن.

 

 

شخصیت‌های مناسب این شغل

 

واسه اینکه توی شغل خودتون و توی این بخش توی فیزیک هسته‌ای موفق بشید باید یسری مواردی مثل ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط اجتماعی، مهارت‌ها، علاقه‌ها و چیزای دیگه رو درنظر بگیرید. ولی نکته مهمی که این وسط وجود داره اینه که بین آدما خب فرقای زیادی هست و ما نمی‌تونیم واسه همه یه نسخه رو بپیچیم و به نوعی به یک چشم به همه‌شون نگاه کنیم.

به خاطر همینم انتخاب معیارهای درست و سنجش ویژگی‌ها و شرایط کاریشون باید حتما به انتخاب خود شخص صورت بگیره تا کاملا درست انجام بشه.ولی اگه بخوایم به صورت کلی درنظر بگیریم، یه سری ویژگی‌ها مثل علاقه داشتن زیاد به حوزه علم و فناوری‌های جدید، تجزیه و تحلیل مسئله‌ها و علم فیزیک و… لازمتون میشه.

 

 

نتیجه گیری

 

توی این مقاله اومدیم درمورد موضوع فیزیک هسته‌ای صحبت کردیم و فرقش رو با مهندسی هسته‌ای بهتون گفتیم و بجز اینا کلی مبحث جذاب دیگه بود که درموردشون صحبت کردیم که شامل همه چیز درمورد فیزیک هسته‌ای و زمینه‌های فعالیت این رشته و بعد از این درمورد بازار کار فیزیک هسته‌ای و مشاغل مرتبط با این رشته صحبت کردیم و سعی کردیم توی این مقاله تمام موضوعات رو به صورت جامع پوشش بدیم و باهاتون به اشتراک بزاریم. امیدواریم که از این مقاله خوشتون اومده باشه و مرسی که ما رو همراهی کردید.

تیم تحریریه تام‌لند

آموزش اصولی ساخت ویدیو، معرفی ابزارها و تجهیزات تولید محتوای ویدیویی و کمک به خوانندگان عزیز برای ساخت ویدیوهای باکیفیت و پربازده، هدف اصلیِ تیم تحریریه تام‌لند است.

پشتیبانی و مشاوره تام‌لند

اگه برای ثبت‌نام و شرکت در کلاس‌ها،نیاز به مشاوره داری شماره‌ات رو بذار تا باهات تماس بگیریم

فیلد های "*" اجباری هستند

عضویت در خبرنامه تام‌لند

جهت دریافت رایگان به روزترین مقالات تام‌لند پست الکترونیک خود را وارد نمایید

مطالب پیشنهادی تام‌لند

ورژن جدید سایت تام‌لند

سایت تام‌لند با ارائه امکانات متنوع، همیشه در تلاش بوده است تا نیازهای کاربران خود را برآورده کند. برخی از امکانات پرکاربرد گذشته پخش زنده کلاس ها، تقویم و برنامه ریزی، آزمون‌ های من،درس‌ های

من بوده است.

کنکور، یکی از مهم‌ترین آزمون‌های زندگی هر دانش‌آموزی است و دو ماه پایانی تا این آزمون می‌تواند تعیین‌کننده‌ترین زمان برای موفقیت باشد.

در این مقاله به بررسی راهکارهایی برای بهره‌برداری کامل از این دو ماه طلایی می‌پردازیم و چگونگی استفاده از این فرصت را برای رسیدن به اهدافمان بیان می‌کنیم.

کنکور رشته علوم انسانی یکی از مهم‌ترین آزمون‌های ورودی دانشگاهی در ایران است. این رشته برای داوطلبانی مناسب است که علاقه‌مند به مطالعات اجتماعی، تاریخی، فلسفی و ادبی هستند.

کنکور انسانی بعد از کنکور تجربی بیش‌ترین متقاضی را دارد. در این مقاله به بررسی جنبه‌های مختلف کنکور رشته علوم انسانی، منابع و تکنیک‌های موفقیت در این آزمون می‌پردازیم.

زمین شناسی یکی از دروس تخصصی مهم در رشته‌های ریاضی و تجربی است که به مطالعه ساختار، ترکیبات و فرآیندهای زمین می‌پردازد. این درس در پایه یازدهم به دانش‌آموزان ارائه می‌شود و در کنکور تجربی اهمیت ویژه‌ای دارد. در این مقاله، به بررسی سرفصل‌های کتاب زمین شناسی یازدهم و کاربردهای آن در زندگی روزمره و کنکور پرداخته‌ایم.