بسیاری از داوطلبان کنکور به محض اینکه یکی از رتبههای برتر کنکور سالهای گذشته را میبینند، اولین سوالی که از او میپرسند این است که «برای کنکور چند ساعت درس بخوانم؟»
از یک سو، این سوال بهجا است زیرا آمارها نشان میدهند افرادی که در کنکور سالهای گذشته موفق به کسب رتبههای تکرقمی شدهاند هرگز ساعات مطالعه پایینی نداشتهاند. اما از سوی دیگر، این سوال نابجا است زیرا آمارها نشان میدهند بسیاری از افرادی که ساعات مطالعۀ بالایی برای کنکور داشتهاند، نتوانستهاند در کنکور موفق شوند. از این دو داده یک نتیجۀ اساسی میتوان گرفت: برای موفقیت در کنکور حتماً لازم است ساعت درس خواندن خود را افزایش دهید اما افزایش ساعات درس خواندن به تنهایی کافی نیست.
علاوه بر تعداد ساعت درس خواندن که در حقیقت کمیت درس خواندن است، کیفیت درس خواندن نیز اهمیت بالایی دارد و مواردی مانند تمرکز حین مطالعه، اجتناب از استرس و وسواس، برنامهریزی برای کنکور و تسلط بر تکنیک تستزنی کنکور تأثیر بسزایی در افزایش کیفیت مطالعه دارند. برای بهبود کیفیت درس خواندن خود میتوانید مطالب افزایش تمرکز کنکور، افزایش تمرکز هنگام مطالعه، استرس کنکور، وسواس مطالعه برای کنکور و انگیزه برای درس خواندن را مطالعه بفرمایید. در ادامه به نکاتی دربارۀ کمیت مطالعه برای کنکور یا پاسخ به همین سوال که «برای کنکور چند ساعت درس بخوانم» اشاره میکنم:
- اگر تنها به دنبال پاسخ کوتاهی برای سوال «برای کنکور چند ساعت درس بخوانم» هستید، باید بگویم پیشنهاد میشود داوطلبان کنکور در یک سال منتهی به کنکور به طور میانگین هشت تا ده ساعت مطالعه در روز داشته باشند. داوطلبان کنکور باید ساعت مطالعه خود را آرام آرام افزایش دهند، یعنی در ابتدا با روزی سه تا چهار ساعت آغاز کنند و کم کم در ماههای منتهی به کنکور میزان مطالعه خود را به یازده تا دوازده ساعت برسانند. اما حتی اگر ساعت درس خواندن شما به این اعداد نزدیک است، نکات بعدی حتماً برایتان سودمند هستند.
- پاسخ این سوال که «برای کنکور چند ساعت درس بخوانم» تا حد زیادی به این بستگی دارد که روزانه چند ساعت وقت آزاد دارید، دانشآموز هستید یا خیر، از سالهای تحصیل فاصله گرفتهاید یا خیر، سطح درسیتان در مدرسه چطور بوده، شاغل هستید یا خیر و بسیاری سوالات دیگر. برای پاسخ به این سوالات نیاز است که فهرستی از اموری را تهیه کنید که شما مسئول انجامشان هستید و بدانید که هر یک چقدر زمان از شما میگیرد. در تهیۀ این فهرست به جزئیات توجه کنید. هیچ چیز را از قلم نیندازید، کارها و برنامههای روزانه و هفتگی، شخصی، خانوادگی، دوستانه، فعالیتهای غیردرسی و غیره. سپس ساعت خالص باقیمانده را پیدا کنید و بدانید این حداقل ساعتی است که باید به درس خواندن برای کنکور اختصاص دهید. در گام بعدی باید بکوشید برنامه خود را ارزیابی کنید و از فعالیتها و کارهای غیرضروری خود کم کنید و تا میتوانید برای درس خواندن زمان خود را خالی کنید.
- داوطلبان کنکوری علاوه بر این سوال مهم که «برای کنکور چند ساعت درس بخوانم» باید از خود بپرسند «زمان خود را چطور بین دروس مختلف تقسیم کنم». فارغ از تعداد ساعات مطالعه داوطلب کنکوری، تخصیص ساعات مطالعه مناسب برای هر درس یکی از کلیدهای موفقیت در کنکور است. خوب است داوطلبان کنکور در تقسیم ساعات مطالعه خود به سه نکتۀ مهم توجه داشته باشند: ضریب آن درس در کنکور، اهمیت آن درس از جهت درصد پاسخ عموم داوطلبان، و وضعیت داوطلب کنکوری در آن درس خاص. فارغ از این سه نکته، به طور کلی توصیه میشود داوطلبان کنکوری زمان خود را با نسبت 70 به 30 بین دروس اختصاصی و عمومی تقسیم کنند. به بیان بهتر، داوطلب کنکوری باید از هر ده ساعت مطالعه، هفت ساعت مطالعه خود را به دروس اختصاصی و سه ساعت آن را به مطالعه دروس عمومی کنکور اختصاص دهد.
- افراط نکنید. بعضی از داوطلبان کنکور در زمان برنامهریزی برای مطالعه کنکوری، خود را ابرقهرمانهایی تصور میکنند که میتوانند یک سال با استراحت کم و شرایط محدود و غیرعادی زندگی کنند. این افراد گاه برنامهریزی خود را با روزی چهارده ساعت مطالعه در روز آغاز میکنند و طولی نمیکشد که توان از دست میدهند و به کلی مطالعه حرفهای برای کنکور را کنار میگذارند. اگر از جمله این داوطلبان کنکوری هستید و زمان برنامهریزی نمیتوانید خود را به محدودههای واقعبینانه زمانی مقید کنید، حتماً از مشاوره آنلاین کنکور استفاده کنید و اینگونه از نظارت یک ناظر کارشناس بیرونی بهره ببرید.
- تفریط نکنید. بعضی از داوطلبان کنکوری اطلاع دقیقی از تفاوتهای کنکور با امتحانات مدرسه و حجم منابع و زمان مورد نیاز برای مطالعه منابع و غیره ندارند و به این دلیل یا به هر دلیل دیگری، اعتماد به نفس بسیار زیادی دارند. این افراد در پاسخ به این سوال که «برای کنکور چند ساعت درس بخوانم» بیش از حد بر کیفیت مطالعه تأکید دارند و چون تصور میکنند کیفیت مطالعه بالایی دارند، خود را از صرف ساعات بسیار برای مطالعه بینیاز میدانند. متاسفانه بخشی از دانشآموزانی که در دبیرستان عملکرد بسیار مطلوبی دارند، به خاطر همین خطای شناختی نمیتوانند به موفقیت در کنکور آنچنان که شایسته آنهاست دست یابند. به همین دلیل به این افراد، یعنی افرادی که درباره لزوم صرف وقت بسیار برای آمادگی کنکور توجیه نیستند، پیشنهاد میشود حتماً از مشاوره آنلاین کنکور بهره ببرند و به علاوه حتماً به طور مستقیم با افراد موفق کنکورهای سالهای قبل گفتگو کنند.
بسیاری از پذیرفتهشدگان برتر کنکورهای سالهای قبل به این سوال که «برای کنکور چند ساعت درس بخوانم» پاسخ دادهاند. در ادامه بخشی از پاسخهای این رتبههای برتر کنکور را میخوانیم:
- محمد احمدی، رتبه 1، کنکور تجربی 95: روزی 10 تا 12 ساعت مطالعه
- امید روانبخش، رتبه 2، کنکور تجربی 95: در روزهای مدرسه 6 ساعت و در روزهای تعطیل 10 تا 12 ساعت
- پارسا خلفی، رتبه 4، کنکور تجربی 95: در روزهای مدرسه 6 ساعت و در روزهای تعطیل 10 ساعت
- امیرحسین طبیبیان، رتبه 6، کنکور تجربی95: هفتهای 40 تا 50 ساعت مطالعه
- امیررضا بسکابادی، رتبه 6، کنکور تجربی 98: در ایام مدرسه هفتهای 40 تا 45 ساعت و در ایام نزدیک به کنکور هفتهای 55 تا 60 ساعت
- علی عباسی، رتبه 5، کنکور ریاضی 98: روزی 6 تا 7 ساعت
- فرهنگ امیری، رتبه 3، کنکور تجربی 98: روزی 10 تا 13 ساعت
امیدوارم با مطالعه این مطلب داوطلبان کنکوری توانسته باشند پاسخ یکی از مهمترین پرسشهای خود را پیدا کنند: «برای کنکور چند ساعت درس بخوانم؟»