مدیریت زمان در کنکور
کنکور چیزی شبیه امتحان پایان ترم مدرسه نیست. کنکور آزمونی تستی، جامع و با محدودیت زمان بالا است و هر یک از این سه ویژگی به نوعی آن را دشوار میسازند. اگر داوطلبی مهارت مدیریت زمان در کنکور را کسب کند میتواند بر مشکل سوم غلبه کند. مدیریت زمان در کنکور اهمیت بسیار زیادی دارد و به تجربه دیدهایم داوطلبانی خارج از جلسۀ کنکور عملکرد مطلوبی داشتهاند اما در جلسۀ کنکور وقت کم آوردهاند و نتوانستهاند بسیاری از سوالات کنکور را بخوانند یا از ترس از دست دادن وقت در جلسۀ کنکور، آنقدر سوالات را تندتند خواندهاند که نتوانستهاند در پاسخدهی به سوالات دقت کافی را به کار ببندند.
برای مدیریت زمان در کنکور، شرایط روحی داوطلب در جلسۀ کنکور نقشی تعیینکننده دارد. برای رسیدن به شرایط روحی بهتر، میتوانید از مطالب استرس کنکور و دلیل فراموشی و قفل شدن حافظه سر جلسه کنکور کمک بگیرید. اگر با آرامش روانی و تمرکز کافی در جلسۀ کنکور حاضر شوید میتوانید تکنیکهای مدیریت زمان در کنکور را به کار بندید. در ادامه به صورت مرحله به مرحله روشی مفید و ساده برای مدیریت زمان در جلسۀ کنکور ارائه میشود.
- برای پاسخگویی به سوالات هر درس، زمانبندی پیشنهادی در دفترچۀ سوالات کنکور برای هر درس را ببینید و زمانی که به آن درس اختصاص میدهید را کمی کمتر از زمانبندی پیشنهادی در نظر بگیرید. مثلاً در دفترچۀ سوالات کنکور، برای دروس عمومی کنکور زمان پیشنهادی بین 17 تا 20 دقیقه است. شما در نظر داشته باشید که سوالات هر درس عمومی را در 15 دقیقه پاسخ بدهید.
- به زمانبندی ذکرشده پایبند باشید و اگر زمان پاسخ به سوالات یک درس تمام شد اما خواندن سوالاتش تمام نشده است، از ادامۀ سوالات آن درس دست بکشید و به سراغ درس بعد بروید.
- هرگز درسی را به طور کامل حذف نکنید و تستهایش را کاملاً بدون پاسخ نگذارید. این یک خطای بزرگ کنکوری است.
- سوالات دفترچه کنکور را علامتگذاری کنید.
الف) وقتی سوالات کنکور را میخوانید، اگر پاسخ سوالی فوری به ذهنتان میرسد و پاسخ میدهید، نیازی نیست علامتی کنارش بگذارید. اینها سوالات سادهای هستند که باید با مدیریت زمان در تمامی دروس این دسته سوالات کنکور را شناسایی و پاسخشان را در پاسخنامه درج کنید.
ب) اگر پاسخ سوالی از دفترچه کنکور را اصلاً بلد نیستید و احتمال نمیدهید حتی با صرف وقت بیشتر هم موفق به پاسخدهی باشید، علامت منفی کنارش بگذارید. اینها سوالات دشواری هستند که به احتمال زیاد باید آنها را بدون پاسخ بگذارید و مهم است که از این جهت نگران و افسرده نشوید زیرا اولاً هیچ داوطلب کنکوری نمیتواند به تمامی سوالات کنکور پاسخ درست بدهد و ثانیاً هر سال سوالات چند درس از دروس دفترچه کنکور سراسری، دشوارتر است و تعداد زیادی از داوطلبان در آن درسها درصد پایینتری پاسخ صحیح دارند.
ج) اگر پاسخ سوالی از سوالات دفترچه کنکور را کم و بیش میدانید اما راهکاری که برای حل آن دارید بسیار زمانبر است و یا بین گزینههای مختلف شک دارید، علامت ضربدر کنارش بگذارید. اینها سوالاتی هستند که در دور دوم مرور سوالات کنکور، باز به سراغشان میروید و با صرف وقت بیشتر و با توجه به اینکه پس از مرور اول سوالات و اطمینان از پاسخدهی به سوالات دستۀ اول، استرستان کم شده است، آنها را پاسخ میدهید.
- توجه داشته باشید در هر زمان از جلسۀ کنکور که احساس نیاز کردید، حتماً باید استراحت کنید. برای استراحت در جلسۀ کنکور، چیزی بخورید، آبی بنوشید، هر از گاه به صندلی تکیه دهید و چشمان خود را ببندید و همچنین روی صندلی خود جابجا شوید تا انرژیتان بازیابی شود. در فرآیند مدیریت زمان کنکور، پس از آنکه یک دور کامل سوالات را خواندید و علامتگذاری کردید، فرصت خوبی برای استراحت است، میتوانید نوشیدنی یا خوراکی قندیای را که با خود سر جلسه بردهاید میل کنید و به سراغ مراحل بعدی بروید.
- با توجه به اینکه برای هر درس زمانی کمتر از زمان پیشنهادی اختصاص دادهاید، در پایان هر دفترچه کمی وقت اضافه دارید. حالا باید بار دیگر دفترچه سوالات کنکور را درس به درس و از ابتدا تا انتها مرور کنید. در این دور، باید به سراغ سوالات با علامت ضربدر بروید و یکی یکی آنها را پاسخ دهید. در این بازخوانی، این سوالات ضربدری تعیین تکلیف میشوند، یعنی یا پاسخ داده میشوند و یا به این نتیجه میرسید که نباید به آنها پاسخ دهید.
- بعید است پس از ارزیابی سوالات ضربدری در دفترچه سوالات کنکور، باز وقت اضافه بیاورید. اما اگر این اتفاق افتاد، میتوانید به صورت موردی پاسخ برخی سوالات را که در فرآیند آزمون نکتهای دربارۀ آنها به ذهنتان رسیده است، دوباره ارزیابی کنید. البته در این ارزیابی احتیاط کنید و تا مطمئن نشدهاید که پاسخ اولیهتان به آن تست کنکور اشتباه بوده است، پاسختان را تغییر ندهید. اگر طبق تجربۀ آزمونهای شبیهسازی کنکور میدانید از جمله داوطلبان کنکوری هستید که نمره منفی بالایی دارند و یا از آن جمله داوطلبان کنکوری هستید که در امتحانات مختلف پاسخ صحیح خود را تغییر داده و پاسخ غلط دادهاند، اصلاً به سراغ این مرحله نروید.
- با طی مراحل قبلی، شما به این نقطه رسیدهاید که تمامی سوالاتی را که توان پاسخ به آنها را داشتهاید پاسخ دادهاید. حالا اگر باز فرصت اضافه دارید که بسیار بعید است، میتوانید به سراغ سوالات با علامت منفی خود بروید تا مطمئن شوید این سوالات حقیقتاً سوالاتی هستند که نمیتوانید آنها را پاسخ دهید. در این مرحله مهم است که ایدهآلگرا نباشید و نخواهید به زور به تمام سوالات پاسخ بدهید یا ارتباطی میان مطالب نامرتبط شکل دهید و به واسطۀ آنها سوالات دفترچه کنکور را پاسخ دهید. هدف از این بررسی دوباره تنها این است که اگر سوالی به واسطۀ استرس مرور اول سوالات کنکور یا استفاده از واژگان متفاوت و مانند آن، در نگاه اول برایتان عجیب و غریب نموده و نتوانستهاید درست آن را ارزیابی کنید، شانس خود را برای پاسخ به آنها از دست ندهید.
امیدوارم این مطلب به داوطلبان کنکوری عزیز کمک کند در مدیریت زمان در کنکور موفق عمل کنند.