برنامهریزی دقیق برای کنکور گامی مهم در موفقیت در کنکور است. یکی از علاقمندیهای داوطلبان کنکور، به ویژه داوطلبان کنکوری که اهدافی بلند برای خود تعریف کردهاند، این است که با رتبههای برتر کنکور سالهای گذشته همصحبت شوند و از آنها راهنمایی بگیرند. زیرا این افراد توانستهاند این مسیر را به سلامت و با موفقیت طی کنند.
یکی از وجوه مشترک رتبههای برتر کنکور برخورداری از برنامهریزی دقیق برای مطالعه کنکور است و یکی از پایههای برنامهریزی کنکور داشتن یک جدول برنامهریزی است. به بیان بهتر تهیۀ دفتر برنامهریزی اولین گام هر کنکوری است. رتبههای برتر کنکور نیز همه جدول برنامهریزی دارند، یعنی جدولی که در آن به طور دقیق مشخص است که هر روز و هر ساعت چه کارهایی را باید انجام دهند.
داشتن جدول برنامهریزی برای کنکوریها امری ضروری است و فواید بسیاری دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنم:
- جدول برنامهریزی کنکور استرس داوطلب کنکور را کاهش میدهد. زیرا او مطمئن است اگر طبق جدول پیش برود، در یک بازۀ زمانی بلندمدت تمامی منابع مورد نیاز را به خوبی مطالعه میکند و به میزان کافی به مرور مطالب میپردازد و تستزنی هم دارد.
- جدول برنامهریزی کنکور داوطلب کنکور را واقعبین میکند. بسیاری از داوطلبان کنکور تصور دقیقی از حجم منابعی که باید مطالعه شوند و مسیری که باید طی شود ندارند. به همین دلیل برخی از آنها با بزرگانگاری کنکور نومید میشوند و در مواجهه با حجم عظیم منابع کنکور و تستها به استیصال میافتند و با استرس بسیار و در نتیجه دقت پایین به مطالعاتی پراکنده میپردازند. از سوی دیگر برخی داوطلبان کنکور با کوچکانگاری کنکور و اطمینان زیاد و بیاساس به مهارتهای خود و تکیه بر فاصلۀ زمانی زیادی که تا کنکور دارند، از اهمیت تک تک روزهای یک سال منتهی به کنکور غافل میشوند و در نهایت نمیتوانند به درستی و کامل مطالعه کنند و نتیجه خوبی در کنکور بگیرند.
- جدول برنامهریزی کنکور حکم ناظری بیرونی را دارد و امکان ارزیابی عملکرد داوطلب کنکور را در طول یک هفته و یک ماه برای خود او فراهم میکند. بسیاری از داوطلبان کنکوری که نتیجه مطلوبی در کنکور نگرفتهاند مدعی هستند که تمام وقت خود را در طول یک سال صرف کنکور کردهاند اما موفق نشدهاند یا ادعا میکنند برای درسی بیش از دیگر درسها وقت گذاشتهاند اما درصدشان در آن درس مطلوب نبوده است و مانند آن. واقعیت این است که ذهن ما واقعیت را تغییر میدهد و وقتی داوطلب کنکوری میگوید خیلی مطالعه کرده است، او تنها برداشت خود را مطرح میکند و «خیلی» میتواند از نظر هر فرد مقدار متفاوتی باشد. اما با داشتن جدول برنامهریزی کنکور، داوطلب کنکور، فارغ از تعصبات و تمایلات خود، در پایان هفته گزارش دقیقی از نحوه و میزان مطالعه خود دارد و میتواند نقصهای احتمالی در برنامهریزی کنکور خود و همچنین عوامل مزاحم در مطالعه برای کنکور را شناسایی و رفع کند.
- جدول برنامهریزی کنکور داوطلب را به اجرای برنامه متعهدتر میکند. همیشه در طول تاریخ آنچه نوشته شده است اعتبار بیشتری از گفتنیها داشته است. در برنامهریزی نیز همینطور است، یعنی هر برنامهریزیای اگر نوشته شود، ناخودآگاه ذهن خود را به اجرای آن متعهدتر میداند. بسیاری از افراد این را تجربه کردهاند که وقتی کارهای روزانه خود را یادداشت میکنند، صبح که از خواب بیدار میشوند با انگیزۀ بالاتر و هدفمندتر به دنبال انجامشان میروند. دربارۀ کنکور که آزمونی جامع است و برنامهریزی مطالعه آن بازۀ زمانی طولانیمدتی را در بر میگیرد، ضرورت نوشتن بیش از هر امر دیگری حس میشود و وقتی این نوشتن در قالب جدول برنامهریزی کنکور و ذکر ساعات انجام هر کار باشد، تأثیرگذاری آن دوچندان میشود.
حال که مشخص شد جدول برنامهریزی کنکور از ضروریات هر داوطلب کنکوری است، خوب است با ویژگیهای جدول برنامهریزی رتبههای برتر کنکور آشنا شویم. در ادامه به برخی از این ویژگیها اشاره میکنم:
- رتبههای برتر کنکور جدول برنامهریزی خود را با راهنمایی مشاوران کنکور برجسته تهیه میکنند تا از تخصص و تجربۀ این افراد در برنامهریزی بهره ببرند. اهمیت برنامهریزی برای کنکور تا حدی است که توصیه میشود حتی داوطلبانی که قصد شرکت در هیچ کلاس کنکوری را ندارند، با مشاور کنکور آنلاین یا حضوری صحبت کنند و جدول برنامهریزی خود را زیر نظر وی تنظیم کنند و پیش ببرند.
- رتبههای برتر کنکور در جدول برنامهریزی خود حتماً زمانی را برای استراحت و تفریح در نظر میگیرند. البته زمان استراحت نباید زیادی طولانی باشد و داوطلب کنکور را به کل از روند مطالعه خارج کند، طوری که بازگشت دوباره سر میز و ادامه مطالعه برای داوطلب کنکوری بسیار سخت شود. به علاوه در انتخاب نوع تفریح نیز داوطلب کنکوری نباید به سراغ تفریحاتی برود که ذهن او را برای مدتی طولانی درگیر میکنند و مانع بازگشت او به مطالعه و تمرکزش روی دروس میشوند.
- رتبههای برتر کنکور در جدول برنامهریزی خود بسته به ضریب و اهمیت هر درس در کنکور برای آن زمان اختصاص میدهند.
- رتبههای برتر کنکور در جدول برنامهریزی خود در هر روز به مطالعه چندین درس مختلف میپردازند و تمام وقت خود را صرف خواندن یک درس نمیکنند. با این کار در مطالعه خود تنوع ایجاد میکنند و کمتر دچار خستگی و کسالت میشوند.
- رتبههای برتر کنکور در تدوین جدول برنامهریزی خود تواناییهای شخصی و شرایط خود را در نظر میگیردن و برنامه را ورای توان خود نمیچینند. بدین منظور رتبههای برتر کنکور در ابتدای راه که عادت ندارند ساعات زیادی از روز را به مطالعه بپردازند ساعات مطالعه خود را پایینتر در نظر میگیرند و طی یک روند تدریجی ساعت مطالعۀ خود را آرام آرام افزایش میدهند.
- رتبههای برتر کنکور در جدول برنامهریزی خود زمانهایی را برای جبران عقبافتادگیها در نظر میگیرد. حتی دقیقترین کنکوریها نیز در روند مطالعه خود با موانعی مواجه میشوند که آنها را از برنامه عقب میاندازند. ضروری است داوطلبان کنکور بدانند در برنامه خود زمانی برای جبران این عقبافتادگیها پیشبینی شده است. اما دقت کنید که میزان این عقبافتادگیها نباید زیاد باشد. به بیان بهتر اگر حجم زیادی از برنامه به زمانهای جبرانی موکول میشود، نشانگر آن است که یا برنامه فراتر از توان داوطلب کنکور است و یا داوطلب کنکور هنوز خود و اطرافیان و سبک زندگیاش را آنگونه که باید با شرایط مطالعه کنکوری تطبیق نداده است.
- رتبههای برتر کنکور آخر هر هفته جدول برنامهریزی خود را مرور میکنند تا اطمینان یابند برنامهریزی انجام شده با تواناییهای آنها و همچنین اصول مطالعه کنکوری هماهنگ است و در غیر این صورت زیر نظر مشاوره کنکور به اصلاح برنامهریزی خود میپردازند.
در پایان تأکید میشود داشتن جدول برنامهریزی و پایبندی به استفاده از آن از ضروریات موفقیت در کنکور است و جدول برنامهریزی مطلوب همانی است که در بالا به ویژگیهای آن اشاره شد. امیدوارم این مطلب به داوطلبان کنکوری کمک کند با آشنایی با جدول برنامهریزی رتبههای برتر کنکور، جدول برنامهریزی خود را به بهترین نحو تهیه و اجرا کنند.