جمعبندی یکی از مراحل اصلی مطالعه برای کنکور است و امری حیاتی در موفقیت در کنکور است. بسیار مهم است که داوطلبان کنکور بتوانند از هر مقدار مطالعهای که انجام دادهاند نهایت بهره را ببرند و سر جلسۀ آزمون اطلاعات خود را به درستی بازیابی کنند. اگر مطالب به صورت منظم در ذهن ذخیره شده باشند و در جای خود قرار گرفته باشند، فراخوان کردن آنها سر جلسۀ کنکور آسانتر است. برای ایجاد این نظم ذهنی، یکی از مهمترین اقدامات پایبندی به دورۀ جمعبندی کنکور است.
دورۀ جمعبندی کنکور چند هفته یا ماه پایانی منتهی به کنکور است که به توصیۀ بسیاری از مشاوران برجستۀ کنکور، دانشآموزان و داوطلبان کنکوری دیگر باید دست از یادگیری مطالب جدید بردارند و به مرور و جمعبندی مطالبی بپردازند که پیش از آن آنها را فراگرفتهاند. زمان دقیق دورۀ جمعبندی کنکور میتواند بسته به رشتۀ تحصیلی و شرایط داوطلب کنکور متفاوت باشد اما دستکم ماه آخر منتهی به کنکور باید به جمعبندی اختصاص داده شود.
برای تعیین زمان دقیق جمعبندی مطالب، داوطلبان کنکور میتوانند از نظرات تخصصی مشاوره کنکور آنلاین بهره ببرند. اما در ادامه نکاتی کلی در پاسخ به این سوال که چگونه برای کنکور جمعبندی کنیم ارائه میشوند:
- در دوران جمعبندی کنکور مطالعه مطالب جدید را کنار بگذارید. یکی از مهمترین اصول موفقیت در آزمونی جامع چون کنکور این است که افراد بپذیرند دو بار خواندن سه فصل بهتر از یک بار خواندن شش فصل است. به بیان بهتر وقتی مجبور به انتخاب باشیم، بهتر آن است که بخشهایی از منابع کنکور را نخوانده بگذاریم تا اینکه تمامی منابع را سرسری و بدون جمعبندی مطالعه کنیم. لطفاً اگر داوطلب کنکور هستید و به هر دلیل طبق برنامه پیش نرفتهاید و در یک ماه منتهی به کنکور قرار دارید، به جای اینکه دچار اضطراب شوید و بخواهید کاستیهای خود را یک ماهه جبران کنید و مطالعه کل منابع را تمام کنید، برخی از منابع را حذف کنید و به جمعبندی مطالب خوانده شده بپردازید و روی آنها تمرکز کنید.
- در دوران جمعبندی کنکور بنا نیست عیناً مطالعه خود را تکرار کنید. اگر طبق آنچه در خلاصهنویسی برای کنکور و بهترین روش مطالعه برای کنکور بیان شده است، خلاصههایی را تهیه کردهاید، در دوران جمعبندی کنکور این خلاصهها را منبع مطالعه خود قرار دهید. این جزوههای شخصی بهترین گزینه برای مطالعه در دوران جمعبندی است. بسیار مهم است که در دوران جمعبندی کنکور از وسواس مطالعه برای کنکور اجتناب کنید، یکی از نشانههای وسواس مطالعاتی در آمادگی برای کنکور این است که داوطلبان کنکور در دوران جمعبندی مدام حس میکنند نکتهای در منابع اولیه بوده و فراموش کردهاند در جزوه بیاورند یا با مطالعه چندین کتاب و منبع کمکآموزشی خود را در میان انبوهی از مطالب سردرگم میکنند. پس در دوران جمعبندی کنکور، حتماً منبع خود را محدود انتخاب کنید.
- منظور از جمعبندی برای کنکور صرفاً نگاه انداختن بر سرفصل مطالب نیست. در مقابل داوطلبان کنکوری که دچار وسواس مطالعه برای کنکور هستند، عدهای نیز در دوران جمعبندی کنکور سرسری عمل میکنند و گمان میکنند جمعبندی کنکور این است که با چشم یک دور روی هر کتاب نگاه کنند. این کار سودی به حال داوطلب کنکوری ندارد و در دوران جمعبندی کنکور باید ذهن در حالت فعال و یادگیرنده باشد و بتواند با تکیه بر نقاط قوت و رفع نقاط ضعف به موفقیت داوطلب کنکوری کمک کند.
- در دوران جمعبندی کنکور حتماً در آزمونهای شبیهسازی کنکور شرکت کنید. آزمونهای شبیهسازی کنکور علاوه بر اینکه به کاهش استرس کنکور داوطلبان کمک میکنند و شرایطی را فراهم میکنند که داوطلبان کنکور پیش از روز آزمون بارها و بارها آن را تجربه کنند، فرصت مناسبی برای جمعبندی مطالب نیز در اختیار داوطلبان قرار میدهند. داوطلبان کنکوری که در آزمونهای شبیهسازی شرکت میکنند و سپس با تحلیل کارنامۀ خود و بررسی پاسخنامه، نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی میکنند، بیشک گام مهمی در مسیر موفقیت در کنکور برداشتهاند. تستزنی در آزمون شبیهسازی کنکور چهارمین مرحله از تستزنی است و برای آشنایی بیشتر با آن و تفاوتش با مراحل قبلی تستزنی میتوانید مطلب اشتباهات رایج در تستزنی را مطالعه بفرمایید.
- در دوران جمعبندی کنکور به سلامت جسم و روان خود توجه ویژه بکنید. جمعبندی آخرین مرحله از مراحل آمادگی برای کنکور است و هرچه داوطلبان کنکور این مرحله را با انگیزه و انرژی بالاتری طی کنند، در شرایط بهتری وارد جلسۀ کنکور میشوند و نتیجه بهتری میگیرند. پس در دوران جمعبندی تا میتوانید از شرایط استرسزا دوری کنید و از هر چه به افزایش تمرکز و آرامشتان کمک میکند بهره بگیرید. در این راستا میتوانید مطالب افزایش تمرکز روی کنکور و استرس کنکور را نیز مطالعه بفرمایید.
- ورود به دورۀ جمعبندی کنکور را برای خود به اتفاقی شیرین تبدیل کنید. داوطلبان کنکور برای موفقیت در این آزمون سرنوشتساز برنامهریزی دقیقی را انجام میدهند و خوب است پس از طی مراحل مختلف به خود تبریک بگویند که با پشتکار توانستهاند آن مرحله را به خوبی پشت سر بگذارند. ورود به دورۀ جمعبندی کنکور نیز نویدبخش این است که داوطلب کنکور مراحل مطالعات اولیه را به خوبی سپری کرده است و حالا نوبت به جمعبندی رسیده است. میتوانید در روز ورود به مرحلۀ جمعبندی هدیه کوچکی برای خود بخرید، تفریحی برای خود تدارک ببینید، با دوستی دیدار کنید و مانند آن و با یک اتفاق شیرین و خوب به خود یادآوری کنید که دارید وارد فاز جدیدی از آمادگی برای کنکور میشوید و روحیه خود را برای ادامه مسیر تقویت کنید.
امیدوارم نکات ذکرشده پاسخ مناسبی به این پرسش رایج باشد که چگونه برای کنکور جمعبندی کنیم.