یکی از سوالات متداول در میان داوطلبان کنکور این است که فرد چند بار مجاز است در کنکور سراسری شرکت کند. به طور عمومی محدودیت برای شرکت در کنکور به دو دسته از داوطلبان مربوط میشود: دسته اول مشمولان نظام وظیفه هستند که منحصر در آقایان داوطلب کنکور است و این افراد باید در شرکت در کنکور و انتخاب رشته و غیره، این محدودیت را لحاظ کنند؛ دسته دوم پذیرفتهشدگان و دانشجویان دورههای روزانه دانشگاه در کنکورهای پیشین هستند. در ادامه به بررسی شرایط این دو دسته میپردازم.
- براساس اعلام رسمی سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، داوطلبان مرد لازم است در زمان پذیرش در دانشگاه یکی از این شرایط را داشته باشند: دارا بودن کارت پایان خدمت هوشمند، دارا بودن کارت معافیت دائم هوشمند، دارا بودن برگ معافیت موقت هولوگرامدار بدون غیبت در مدت اعتبار آن. دانشآموزان سال آخر آقا که طبیعتاً کارت پایان خدمت ندارند و کارت معافیت از سربازی هم ندارند و قصد شرکت در کنکور را دارند باید بدانند، مشمولان نظام وظیفه پس از پایان تحصیلات خود در مدرسه تنها دو سال متوالی برای قبولی در کنکور مهلت دارند. در اینجا فرض بر این است که این افراد در سن 18 سالگی موفق به اتمام تحصیل شدهاند. به بیان ساده، دانشآموز پسر هجده سالهای که در خرداد 1401 امتحانات سال آخر مدرسه را تمام کرده است، میتواند در کنکور 1401 و همچنین در کنکور 1402 شرکت کند ولی اگر در هیچ یک پذیرفته نشد، پس از اعلام نتایج کنکور 1402 باید برای گذراندن دوره سربازی خود را معرفی کند. خوشبختانه با توجه به دونوبتی شدن کنکور 1402، این دسته از داوطلبان کنکور شانس بالاتری برای پذیرش دارند و میتوانند در کنکور دیماه 1401 نیز شرکت کنند.
یک راهکار دیگر هم برای داوطلبان مشمول نظام وظیفهای که مایلند بیش از دو سال متوالی در کنکور سراسری شرکت کنند و مصر هستند در دورۀ روزانه مشغول به تحصیل شوند، این است که از طریق کنکور یا بدون کنکور در یکی از دانشگاههای غیرروزانه ثبتنام کنند و دو ترم اول را مرخصی بگیرند و بدین ترتیب چون گواهی اشتغال به تحصیل دارند، یک سال دیگر نیز میتوانند سربازی را به تأخیر بیندازند و در این مدت برای کنکور خود برنامهریزی کنند و بار دیگر به عنوان دانشجوی دورۀ غیرروزانه در کنکور سراسری شرکت کنند.
آنگاه در صورت پذیرفته شدن، فرد باید در این دانشگاه انصراف از تحصیل بدهد و به تحصیل در دانشگاه دیگر مشغول شود. البته این کار هزینههایی را برای آنها به همراه دارد زیرا در غالب دانشگاهها دانشجو در مرخصی ترمی ملزم به پرداخت شهریه ثابت است و همچنین در صورت انصراف از تحصیل، از فرد هزینهای دریافت میشود که بسته به دانشگاه، رشته و مقطع تحصیلی و غیره متفاوت است.
- داوطلبان کنکوری که اکنون دانشجوی دوره روزانه دانشگاه هستند برای اینکه مجاز به شرکت در کنکور سراسری شوند، ابتدا باید از دانشگاه خود انصراف دهند. تاریخ انصراف این افراد بسته به زمان برگزاری آزمون سراسری متفاوت است و با توجه به دو نوبتی شدن کنکور 1402 تابع شرایط جدید است اما در سالهای پیش، دانشجویان روزانه باید تا 25 اسفند سال ثبتنام در کنکور، از دانشگاه خود انصراف میدادند.
- فارغالتحصیلان دارای مدرک کارشناسی از دوره روزانه مجاز به شرکت دوباره در کنکور سراسری هستند اما این افراد اجازه تحصیل دوباره در دورۀ روزانه را ندارند و حتی اگر در دوره روزانه پذیرش شوند، باید شهریۀ دوره شبانه را پرداخت کنند. البته پذیرفتهشدگان رشتههای مورد نیاز وزارت بهداشت، پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی، از این قاعده مستثنی شدهاند. به بیان بهتر فرد دارای مدرک لیسانس در دورۀ روزانه اگر مجدد کنکور دهد و در دورۀ روزانه یکی از این رشتهها، مثلاً پزشکی، قبول شود، ملزم به پرداخت شهریه نخواهد بود. البته این افراد نباید دارای تعهد خدمت به سازمان یا دستگاه اجرایی خاص، تعد سهمیه بومی یا سهمیه مناطق محروم باشند. به علاوه از نظر سازمان نظام وظیفه نیز نباید ممنوعیت تحصیل داشته باشند. شایان ذکر است طبق تصمیم نظام وظیفه عمومی معافیت تحصیلی برای هر مقطع فقط یک بار صادر میشود.
- داوطلبان کنکوری که در کنکور سال قبل شرکت کرده و در دورهای روزانه پذیرفته شده باشند اما در آن دوره ثبتنام نکرده باشند، مجاز به شرکت در کنکور هستند اما در مرحلۀ انتخاب رشته، مجاز به انتخاب رشته در دورههای روزانه نیستند.
- دانشجویان اخراجی آموزشی و همچنین دانشجویان کارشناسی که مدرک معادل کاردانی را دریافت نمودهاند نیز مانند مقررات مربوط به دانشجویان انصرافی پس از تسویه حساب کامل با موسسۀ مربوط و همچنین اداره کل امور دانشجویان داخل و صندوق رفاه دانشجویان وزارت مربوط و در صورت نبود مشکل نظام وظیفه (برای آقایان) مجاز به ثبت نام در کنکور هستند و محدودیتی در انتخاب رشته ندارند.
به جز موارد ذکرشده در زمینۀ تداخل سن ورود به دانشگاه و خدمت سربازی برای آقایان و پذیرفتهشدگان دورههای روزانه کنکورهای قبلی، تعداد دفعات مجاز شرکت در کنکور برای سایر افراد محدودیتی ندارد.
امیدوارم این مطلب برای روشن شدن شرایط و آگاهی داوطلبان کنکور از تعداد دفعات مجاز شرکت در کنکور مفید بوده باشد.