لازم است داوطلبان کنکور دربارۀ اصطلاحات مختلف ذکرشده در دفترچه کنکور، اطلاعات کامل کسب کنند و به ویژه شناخت دانشگاههای مختلف و نحوههای مختلف پذیرش دانشجو در موفقیت کنکوریها نقش مهمی دارد و سبب میشود بتوانند گزینههای مختلف را بسته به شرایط خود انتخاب کنند. از جمله اصطلاحات نه چندان آشنا برای داوطلبان کنکور «دانشگاه پردیس خودگردان» است. در این مطلب قصد دارم به موضوع «دانشگاه پردیس خودگردان» بپردازم.
ابتدا باید بگویم دانشگاه پردیس خودگردان همان دانشگاه پردیس بینالملل است و این دو تفاوتی با هم ندارند. دانشگاه پردیس خودگردان در حقیقت شعبهای از دانشگاه دولتی است که هزینه تحصیل را از دانشجویان دریافت میکند. از نظر مقررات و آییننامهها دانشگاه پردیس خودگردان تابع دانشگاههای سراسری هر پردیس است، مثلاً دو دانشگاه امیرکبیر و صنعتی شریف برای پذیرش در پردیس خودگردان خود، علاوه بر کنکور سراسری از داوطلبان مصاحبه نیز به عمل میآورند و لازم است داوطلبان کنکور هر سال، با بررسی دقیق دفترچه و شرایط دانشگاهها، اقدام به انتخاب رشته در دانشگاههای پردیس خودگردان بکنند. همچنین در برخی رشتهها، دانشگاههای پردیس خودگردان بدون کنکور دانشجو میپذیرند.
دانشگاه پردیس خودگردان در رشتههای پرطرفدار علوم تجربی، از جمله پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی و برخی رشتههای پیراپزشکی دانشجو میپذیرد. همچنین دانشگاه پردیس خودگردان امیرکبیر و دانشگاه پردیس خودگردان صنعتی شریف نیز در برخی رشتههای گروه آزمایشی ریاضی دانشجو میپذیرند. دانشگاه پردیس خودگردان زیرمجموعه دورههای غیرروزانه تعریف میشود و داوطلبانی که در اعلام نتایج اولیۀ کنکور سراسری مجاز به انتخاب رشتۀ دورههای غیرروزانه هستند، میتوانند در میان انتخابهای خود رشتههای دانشگاه پردیس خودگردان را هم قرار دهند.
نکتۀ مهم دربارۀ دانشگاه پردیس خودگردان شهریۀ آن است. هزینۀ دریافتی از دانشجویان در پردیس خودگردان شامل شهریه ثابت و شهریۀ متغیر است که بسته به تعداد واحدهای درسی و شرایط آنها متفاوت است و هر ساله بر اساس مصوبات وزارت علوم و تصمیمات هیئت امنای دانشگاه مربوطه تعیین میشود. اما برای اطلاع کلی داوطلبان کنکور، شهریۀ پزشکی عمومی در پردیسهای خودگردان حدود سیزده میلیون تومان در ترم و شهریۀ رشتههای پیراپزشکی حدود شش میلیون تومان در ترم است.
اگر داوطلبی امکان پرداخت شهریۀ دانشگاه پردیس خودگردان را داشته باشد، میتواند با رتبهای پایینتر نیز در این دانشگاهها پذیرفته شود. برای مثال در یک سال، آخرین رتبۀ قبولی در رشتۀ پزشکی دوره روزانۀ دانشگاه شهید بهشتی در منطقه دو، 307 بود و در همان سال آخرین رتبۀ قبولی در رشتۀ پزشکی دورۀ پردیس خودگردان این دانشگاه در همان منطقه 1912 بود. در نتیجه پذیرش در پردیس خودگردان آسانتر از دورۀ روزانه است ولی با توجه به اینکه این رشتهها نیز متقاضیان بسیاری دارند، نمیتوان آن را کار سادهای تصور کرد.
نکتۀ مهم دیگر در خصوص دانشگاه پردیس خودگردان این است که دانشجویان دانشگاه پردیس خودگردان، از امتیازات و امکانات رایگان دانشجویان دانشگاههای دولتی برخوردار نیستند و دانشگاه هیچ مسئولیتی در قبال تأمین خوابگاه، غذا و سرویس رفت و برگشت دانشجویان بر عهده نمیگیرد. در نتیجه داوطلبان کنکور در زمان انتخاب رشتۀ خود باید این مسئله را مدنظر قرار دهند و به ویژه به دوری و نزدیکی مکان دانشگاه پردیس توجه نمایند.
مزیت دانشگاه پردیس خودگردان این است که از نظر آموزشی دانشجویان همسطح با دانشجویان دانشگاه مرتبط آموزش میبینند و اساتید یکسانی دارند. البته کلاسهای دانشگاه پردیس به صورت مجزا و در محل دانشگاه پردیس برگزار میشود و کلاسها با کلاسهای دورههای روزانه و شبانه تلفیق نمیشود. مدرک تحصیلی دانشگاه پردیس خودگردان نیز همان مدرک تحصیلی دانشگاه مربوط است اما در این مدرک ذکر میشود که دانشکدۀ محل تحصیل، پردیس خودگردان آن دانشگاه بوده است. در نتیجه از نظر استخدام و پذیرش در دانشگاههای خارج از کشور، مدرک تحصیلی پردیس ارزشی معادل ارزش مدرک تحصیلی دورۀ روزانه دارد.
انصراف از تحصیل در دانشگاه پردیس خودگردان، اغلب مستلزم پرداخت هزینه به دانشگاه است، به این صورت که بیشتر دانشگاهها دانشجویی را که قصد انصراف از تحصیل داشته باشد، ملزم میکنند شهریۀ ثابت ترمهای باقیماندۀ خود را پرداخت کند. در نتیجه لازم است داوطلبان کنکور حتماً پیش از انتخاب رشته و پیش از ثبتنام در دانشگاه به خوبی شرایط خود را بررسی نمایند تا مجبور به پرداخت هزینۀ اضافه نشوند. این نکته به ویژه برای دانشجویان دانشگاه پردیس خودگردان که قصد دارند دوباره در کنکور سراسری شرکت کنند و در صورت پذیرش در دورۀ روزانه، از این دانشگاه انصراف دهند حائز اهمیت است. همچنین این افراد باید توجه داشته باشند که معادلسازی واحدها با موافقت و نظر دانشگاه جدید انجام میشود.
امکان انتقال یا مهمان شدن دانشجویان دانشگاه پردیس خودگردان تنها از یک دانشگاه پردیس به دانشگاه پردیس دیگر فراهم است و این دانشجویان امکان جابهجایی یا مهمان شدن در دورههای روزانه یا هر دورۀ دیگری را ندارند. لازم به ذکر است انتقال از پردیس به پردیس نیز مستلزم پرداخت هزینۀ انتقال است.
امیدوارم این مطلب به داوطلبان کنکور در شناخت بهتر دانشگاه پردیس خودگردان کمک کند.