رشته عکاسی یکی از پرطرفدارترین رشتههای هنر در میان دانشآموزان هنرستان است و بسیاری از دانشآموزان دبیرستان و فنی حرفهای نیز به این رشته علاقمند هستند، در نتیجه رقابت بر سر ورود به رشته عکاسی در دانشگاه بالا است. در چند دهه اخیر و با گسترش رسانههای دیجیتال و ارتباطات اینترنتی، عکاسی به حوزهای گسترده تبدیل شده و دانشی تخصصی میطلبد. به علاوه به جهت پیشرفته شدن تجهیزات عکاسی و تخصصی شدن آنها زیرمجموعههای متنوعی را در خود میگنجاند.
ویژگیهای رشته عکاسی
یکی از ویژگیهای خاص رشته عکاسی، هزینهبر بودن این رشته، هم در هنرستان و هم در دانشگاه، است. دانشجوی رشته عکاسی ملزم به تهیه دوربین است و با توجه به قیمت دوربینهای حرفهای و شرایط اقتصادی اغلب خانوادهها، توجه به این نکته پیش از انتخاب رشته ضروری است.
به علاوه فردی که رشته عکاسی را برمیگزیند باید آمادگی داشته باشد در ساعاتی خارج از ساعت رسمی کلاس و دانشگاه، بدون ناراحتی در محلهای مختلف برای عکاسی حاضر شود تا حالات مختلف عکاسی را تمرین کند.
نکتۀ مهم دیگر دربارۀ رشته عکاسی این است که دانشجوی عکاسی باید بکوشد همواره اطلاعات خود را دربارۀ نرمافزارهای عکاسی به روز نگه دارد و حین تحصیل روی استفاده از این نرمافزارها نیز تسلط یابد و در صورت نیاز در دورههای مختلفی که در آموزشگاههای آزاد ارائه میشوند، شرکت کند.
ویژگیهای یک عکاس خوب
همانطور که گفته شد امروزه عکاسی زیرمجموعههای متنوعی دارد و خوب است متقاضیان ورود به رشته عکاسی از همان ابتدا، حوزۀ علاقمندی و تخصص خود را مشخص کنند و مثلاً بدانند میخواهند در زمینۀ عکاسی طبیعت، عکاسی چهره، عکاسی تبلیغاتی، عکاسی سیاسی، عکاسی صنعتی، عکاسی خبری و غیره، کدام را برگزینند. این حوزه گاه تخصصیتر هم میشود و مثلاً در سالهای اخیر و با گسترش رستورانها و رقابت روزافزون آنها، عکاسی از غذا نیز به عنوان تخصصی مستقل مطرح میشود و دورههای منحصربهفرد خود را دارد.
برای موفقیت در رشته عکاسی صرف علاقمندی به دوربین کافی نیست و یک عکاس موفق باید خلاقیت و دید هنری داشته باشد. او باید بتواند با حوصله بسته به نوع عکسی که نیاز دارد ساعتها برای پیدا کردن زاویه و سوژه مطلوبش وقت بگذارد و به علاوه در انجام کارش صبور باشد و زود عصبی نشود. بسته به تخصص عکاس، گاه توانایی برقراری ارتباط و همکلام شدن با افراد مختلف نیز بسیار اهمیت پیدا میکند.
عکاسی حرفهای است که اساساً در دل جامعه رشد میکند و یکی از استلزامات موفقیت در حرفه عکاسی شناخت دقیق و عمیق جامعه است. عکاس نمیتواند فارغ از حوادث و اخبار و چالشهای جامعۀ خود کار کند و باید اولاً افراد جامعه را که در حقیقت مخاطبان او هستند دوست بدارد و دوماً با دغدغههای آنها آشنا باشد تا بتواند آثاری تأثیرگذار خلق کند.
درآمد رشته عکاسی
درآمد فارغالتحصیلان رشته عکاسی میتواند بسیار متفاوت باشد. برخی فارغالتحصیلان رشته عکاسی به استخدام یک شرکت تبلیغاتی یا مانند آن درمیآیند و حقوق ثابتی دارند و برخی دیگر به صورت آزاد کار میکنند. افرادی که آزاد کار میکنند این امکان را دارند که به درآمد بالایی دست یابند. فارغ از مهارتهای لازم برای موفقیت در کار عکاسی، لازم است فارغالتحصیلان رشته عکاسی برای کسب درآمد مطلوب، روی گسترش ارتباطات خود کار کنند و با مباحث پرسونال برندینگ (برندسازی شخصی)، بازاریابی آثار هنری، کار رسانه، قوانینی کپی رایت در ایران و جهان و مانند آن آشنا باشند و بتوانند از این دانستهها حداکثر استفاده را ببرند.
علاوه بر موارد فوق، آشنایی و تسلط بر نرمافزارهای بهروز عکاسی و تلاش برای گسترش اطلاعات در حوزه فعالیت تخصصی خود، به فارغالتحصیلان رشته عکاسی کمک میکند، شانس خود را برای دریافت پیشنهادهای کاری بهتر و متنوعتر بالا ببرند.
دانشگاهها و دروس رشته عکاسی
طبق اطلاعیه سازمان سنجش سوالات دروس عمومی از دفترچه کنکور 1402 حذف میشود و همچنین در ارزیابی عملکرد داوطلبان کنکور، زیرگروهها حذف میشوند و در نتیجه داوطلبان کنکور هنر باید تنها خود را برای سه درس تخصصی کنکور هنر آماده کنند. برای اطلاع از منابع کنکور هنر به دو مطلب منابع کنکور هنر و لیست رشتههای هنر مراجعه بفرمایید. به علاوه پذیرش رشته عکاسی به صورت نیمهمتمرکز است و به بیان بهتر، این رشته آزمون عملی دارد و لازم است داوطلبان کنکور هنر دربارۀ آزمون عملی این رشته نیز اطلاعات کافی را کسب کنند.
رشته عکاسی در چند دانشگاه از جمله دانشگاه تهران، دانشگاه هنر تهران، دانشگاه اصفهان و دانشگاه سمنان ارائه میشود. البته برای اطلاع دقیق از دانشگاههای ارائهدهنده هر رشته باید به دفترچه کنکور همان سال مراجعه کرد. در رشته عکاسی علاوه بر دروس عمومی که برای تمام رشتهها مشترک هستند، دروس زیر ارائه میشوند:
دروس پایه:
- مبانی هنرهای تجسمی
- کارگاه عکاسی پایه
- کارگاه عکاسی رنگی
- کارگاه طراحی پایه
- هنر و تمدن اسلامی
- هندسه مناظر و مرایا
- آشنایی با هنرهای سنتی ایران
- آشنایی با هنر در تاریخ
- آشنایی با رشتههای هنری
دروس اصلی :
- شیمی عمومی
- شیمی عکاسی
- فیزیک و ابزارشناسی
- آشنایی با فیلمبرداری
- تاریخچه عکاسی
- نورپردازی
- تجزیه و تحلیل و نقد عکس
- فنون عرضه و نمایش عکس
- فنون بازسازی عکس
- کارگاه تخصصی عکاسی
دروس تخصصی:
- کارگاه عکاسی
- طرح و رساله نهایی
امیدوارم این مطلب به داوطلبان کنکور هنر کمک کند نگاهی واقعبینانهتر به رشته عکاسی پیدا کنند و بتوانند در صورت علاقه، آگاهانه دست به انتخاب این رشته بزنند.