همه چیز درباره المپیاد شیمی
المپیاد شیمی یکی از آزمون هایی است که برای دانش آموزانی که در این درس بسیار قوی هستند برگزار می شود. به پیشینه برگزاری المپیاد در این رشته که برگردیم به سال 1968 و کشور چک و اسلواکی می رسیم. این آزمون برای علاقمندان و نخبگان شیمی در ایران از سال 1370 به بعد برگزار شد و آن ها نیز توانستند با شرکت در این آزمون خود را محک بزنند.
المپیاد شیمی در ابتدا تا هفتمین دوره به صورت تک مرحله ای برگزار می شد. پس از آن، از دوره هشتم تا دوره بیست و یکم در دو مرحله برگزار شد. داوطلبان در مرحله اول با پاسخگویی به 60 سوال چهار گزینه ای به مرحله دوم راه می یافتند و در مرحله دوم نیز باید پاسخگوی 40 سوال چهار گزینه ای و 7 الی 10 سوال تشریحی می بودند. در دوره های بعد آزمون این رشته نیز سه مرحله ای شد و دانش آموزانی که در سال های اخیر در المپیاد درس شیمی شرکت نموده اند برای دریافت مدال این سه مرحله را پشت سر گذاشته اند.
مراحل المپیاد شیمی در ایران
به طور کلی المپیاد را چهار مرحله تشکیل می دهد که سه مرحله آن مختص تمامی دانش آموزان می باشد اما مرحله چهارم تنها برای دانش آموزانی است که مدال طلای کشوری دریافت نموده اند می خواهند به مرحله جهانی راه پیدا کنند.
مرحله اول
مرحله اول المپیاد شیمی مانند دیگر رشته ها کاملا تستی می باشد. این آزمون را 50 سوال چهارگزینه ای تشکیل می دهد. داوطلبان برای این که بتوانند پاسخگوی این سوالات باشند باید بر روی دروس شیمی دبیرستان به طور کامل و دقیق تسلط داشته باشند. مطالعه از قبل و حل تست های متعدد می تواند برای عبور از این مرحله بسیار مفیده فایده باشد.
مرحله دوم
این مرحله، مرحله بسیار پر اهمیتی برای راه یافتگان به مرحله دوم می باشد. داوطلبان در مرحله دوم باید بتوانند به 40 سوال تستی شیمی و 7 سوال تشریحی در این حیطه پاسخ دهند. از حدود هزار نفری که به مرحله دوم راه پیدا نموده اند تنها 40 نفر می توانند از این مرحله نیز عبور نمایند. داوطلبان برای این که بتوانند در مرحله دوم را نیز با موفقیت پشت سر بگذارند باید تسلط بسیار زیادی بر روی مطالب شیمی عمومی داشته باشند و سرعت عمل خود را نیز در پاسخ دادن به این سوالات بالا ببرند.
مرحله سوم
تمامی افرادی که به مرحله سوم المپیاد شیمی راه پیدا می کنند مفتخر به دریافت مدال طلا، نقره یا برنز خواهند شد. این 40 نفر یک دوره هشت هفته ای را در تابستان می گذرانند و با مباحثی نظیر شیمی تجزیه، شیمی آلی، شیمی فیزیک و شیمی معدنی آشنا خواهند شد، این داوطلبان باید بتوانند آزمایش هایی که از آن ها در مورد شیمی عمومی خواسته می شود انجام دهند. از این افراد آزمون هایی گرفته می شود که باید بتوانند پاسخگوی سوالات آن ها باشند. در آخر با توجه به نمراتی که از آزمون های مختلف کسب نموده اند 8 نفر از این افراد مدال طلا دریافت می کنند و دیگر افراد به ترتیب نمره ای که کسب نموده اند مدال نقره و یا برنز دریافت خواهند کرد.
مرحله چهارم
از 8 نفری که توانسته اند با تلاش و استعدادی که داشته اند مدال طلا کسب نمایند 4 نفر به عنوان یک تیم از ایران به المپیاد جهانی شیمی راه پیدا خواهند کرد. انتخاب این 4 نفر به این شکل می باشد که این افراد در باشگاه دانش پژوهان جوان به مدت یک سال آموزش های لازم را می بینند و پس از آن از آن ها آزمون هایی گرفته می شود. با توجه به نتایج این آزمون ها 4 نفری که نمرات بهتری کسب کرده اند انتخاب خواهند شد.
مزایای قبولی در المپیاد شیمی
دانش آموزانی که در المپیاد شیمی مفتخر به دریافت مدال طلا شوند از کنکور معاف هستند و می توانند در زیر گروه های این رشته، انتخاب رشته داشته باشد و در یکی از دانشگاه های مد نظر خود مشغول به تحصیل شوند.
کسب مدال المپیاد شیمی رزومه بسیار خوبی برای داوطلبان می باشد و ممکن است بتوانند راحت تر در دانشگاه های معتبر دنیا بورسیه شوند.
افرادی که در مرحله سوم این آزمون مدال نقره یا برنز دریافت می کنند اگر در آزمون سراسری 80 درصد نمره اخرین فرد قبول شده را در دانشگاه مد نظر خود کسب کرده باشند می توانند در آن رشته و دانشگاه مشغول به تحصیل شوند. پانزده درصد سهمیه برای این افراد در آزمون سراسری لحاظ شده است.
مدال آوران مرد در این آزمون خدمت سربازی خود را بسیار راحت تر می گذرانند و حقوق بالاتری نیز نسبت به سایرین دریافت خواهند کرد.
این افراد به واسطه مهارتی که در درس شیمی دارند می توانند در هر فضایی مشغول به تدریس شوند و از همان سن کم درآمدزایی داشته باشند. به همین دلیل است که می گویند این افراد آینده درخشانی دارند.