چارلز داروین دانشمندی عاشق طبیعت
چارلز رابرت داروین را همه ما میشناسیم. او یک زیستشناس و زمینشناس انگلیسی تبار بود که در دوران کودکی به دلیل نمرات پایینی که در مدرسه کسب میکرد او را کمهوش میدانستند. اما در واقع داروین عاشق طبیعت، موجودات و رویدادهای آن بود. او هیچ علاقه ای به مدرسه رفتن و تحصیلات این چنینی نداشت و بر این باور بود که این کار تا به آن روز نیز بسیار جلوی پیشرفت او را گرفته است.
علاقه داروین به طبیعت و موجودات آن به شکلی بود که باعث شد او یک سفر پنج ساله به دور دنیا داشته باشد و با توجه به نشانههایی که در این سفر دریافت میکرد میتوانست در تحقیقات و مطالعات خود به نتایج و نظریههای جدیدی دست پیدا کند. داروین در آن زمان برای این که بتواند به عنوان یک محقق و نظریه پرداز فعالیت کند با خانواده خود در جدل بود تا این که به کمک یکی از اساتید خود توانست به این سفر برود و کاری را که به آن علاقه بسیاری داشت انجام دهد.
زندگینامه چارلز داروین و سفر او به دور دنیا
چارلز رابرت داروین در 12 فوریه 1809 در یک خانواده بسیار مشهور و ثروتمند که پزشک بودند به دنیا آمد. پدر و مادر او هر دو از خوانواده ای اصیل و مسیحی و بسیار متعصب بودند. چارلز تنها 8 سال داشت که مادر خود را از دست داد. او به همراه برادرش آراسموس برای تحصیل به مدرسه ای شبانهروزی رفت و زمانی که باید به دانشگاه میرفت پدرش برای تحصیل در رشته پزشکی او را راهی دانشکده پزشکی دانشگاه ادینبرو (این دانشکده در آن زمان بهترین دانشکده انگلستان محسوب میشد) کرد.
عدم علاقه او به پزشکی کاملا مشهود بود به همین دلیل آن را رها کرد و به سراغ طبیعتگردی رفت. او در جنگلهای آمریکای جنوبی به مدت 40 ساعت به یادگیری تاکسیدرمی (نگهداری درازمدت پیکر جانداران) پرداخت. رها کردن رشته پزشکی برای پدر داروین بسیار ناراحت کننده بود و باعث شده بود که او را مایه سرافکندگی خانواده بداند و سعی بر این داشت که او را به کمبریج بفرستد تا حداقل بتواند یک کشیش محلی شود و داروین در این راه نیز موفق عمل نکرد.
در هر حال او در دانشگاه مشغول به تحصیل بود اما تمام توجه خود را به جمع آوری انواع حشرات از جمله سوسکهای متنوع و … داده بود. تلاش خود را بر یادگیری تیراندازی و سوارکاری میگذاشت و در این بین استادی سر راه او قرار گرفت که یک گیاهشناس خبره بود. این آشنایی باعث شد تا داروین یک سفر دور دنیا با کشتی داشته باشد. کاری که پدرش به هیچ عنوان به آن علاقه نداشت و با او مخالفت میکرد.
اما او بر خواسته خود پافشاری کرد و به مدت 5 سال در این سفر بود و تمام اطلاعاتی که میتوانست را کسب نمود. او در سال 1836 از این سفر به کشور خود بازگشت و تمام اطلاعاتی که به دست آورده بود را ثبت نمود به صورت یک ژورنال تحقیقاتی درآورد. همین سفر باعث شد تا او در مورد پیدایش و تکامل نظریه ای جدید صادر کند و این موضوع در آن زمان کمی مشکل به نظر می رسید زیرا عموم مردم این مسائل را به شکل دیگری پذیرفته بودند و زیر سوال بردن دانستههای آنها به این راحتی نبود.
داروین در 29 ژانویه 1839 با دختردایی خود که اِما وِجوُود نام داشت ازدواج کرد. حاصل ازدواج آنها ده فرزند بود که سه فرزند آنها در کودکی درگذشتند.
نظریه و دستاوردهای پرسر و صدای داروین
چارلز داروین با تحقیقات و مطالعاتی که انجام داد چندین نظریه ثبت کرد که هر کدام از آنها برای دانش امروز بشری بسیار کاربردی و ارزشمند هستند.
نظریه تکامل : طبق نظریه تکامل، داروین به این نتیجه رسید که در طبیعت جانوران و موجودات بسیار متنوعی زندگی می کنند که نسل بسیاری از آنها با مرور زمان از بین می رود و نسل بسیاری دیگر ادامه پیدا می کند. در واقع در بین این موجودات آنهایی که شرایط سازگار شدن با محیط را دارند احتمال ادامه پیدا کردن نسل آنها بیشتر از جانورانی است که نمی توانند به خوبی خود را با محیط اطراف خود تطبیق دهند. او در این باره کتابی نوشت و چاپ این کتاب نزدیک به بیست سال طول کشید. این نظریه مورد توجه کسی قرار نگرفت تا این که او در سال 1859 کتاب اصل گونههای خود را به انتشار رساند.
پدیدآیی نوعی، پدیدایی فردی، تلاش برای بقاء، انسان و سایر موجودات از مسائلی هستند که داروین بر روی آنها تحقیقاتی انجام داده بود. برای مثال او در رابطه با نسل انسانها به این باور رسیده بود که انسانها گونههای تکامل یافته میمونها هستند. در آن زمان بسیاری از افراد برای ارائه این تئوری به او حمله ور شدند و تا به امروز نیز همچنان این تئوری مخالفان سرسخت خود را دارد. اما داروین با یک حدس و گمان این موضوع را بیان نکرده بود و اساس گفتههایش منطقی و علمی بود.
تشکیل کپک گیاهی از طریق عمل کرمها، توانایی حرکت در گیاهان، گیاهان حشره خوار، ساختار و گستره صخرههای مرجانی از مباحثی هستند که چارلز داروین با توجه به سفرها و تحقیقاتی که داشت بر روی آنها کار کرده بود.
اتمام زندگی چارلز رابرت داروین
چارلز رابرت داروین زمانی که از سفر بر می گشت علائم تهوع، اگزما، سردرد، تپش قلب، خستگی و … را داشت و تا پایان عمر با آنها دست و پنجه نرم می کرد. برخی از افراد بر این باورند که به دلیل مشکلاتی که با او همراه بوده است او به بیماری عفونی مبتلا شده و مرگ او نیز برای همین موضوع اتفاق افتاده است. اما پزشکان علت مرگ داروین را درد در قفسه سینه و مشکلات قلبی عنوان کردهاند. در هر صورت این دانشمند انگلیسی تبار در 19 آوریل 1882 دار فانی را وداع گفت.