درس فارسی جزو دروسی است که پر از نکات ریز و درشت میباشد و برای کسب موفقیت در پاسخ به سوالات امتحان نهایی فارسی دهم، دانش آموزان باید بر 6 مبحث اصلی این درس یعنی معنی لغات، املا، تاریخ ادبیات، آرایه های ادبی، دستور زبان و قرابت معنایی تسلط پیدا کنند.
پیشنهاد میکنیم برای مطالعه ی فارسی به جای خواندن درس به درس مطالب، مباحث اصلی که شامل: قرابت معنایی، دستور زبان، آرایه های ادبی، تاریخ ادبیات، معنا و املای لغات، به صورت جداگانه و با استفاده از درسنامه های معتبر مورد مطالعه قرار بگیرند.
سر فصل های فارسی دهم
این کتاب شامل ۸ فصل به شرح زیر میباشد:
فصل یکم: ادبیات تعلیمی
فصل دوم: ادبیات سفر و زندگی
فصل سوم: ادبیات غنایی
فصل چهارم: ادبیات پایداری
فصل پنجم: ادبیات انقلاب اسلامی
فصل ششم: ادبیات حماسی
فصل هفتم: ادبیات داستانی
فصل هشتم: ادبیات جهان
روش مطالعه برای امتحان نهایی فارسی دهم
تمام ابیات موجود در کتاب درسی را بخوانید و مفهوم آنها را درک کنید. درنظر داشته باشید که ابیات کتاب را نباید کلمه به کلمه معنی کنید؛ این کار مفید نیست و بهتر است تمرکز خود را بر درک معنای کلی بیت به کار بگیرید.
در کتاب فارسی واژه هایی وجود دارند که از نظر نوشتاری یکسان هستند، اما تلفظ و معنای متفاوتی دارند؛ بهتر است این واژگان را شناسایی کرده و با آنها آشنا شوید.
آرایه های متنوعی در فارسی وجود دارد برای مثال: تشبیه، استعاره، تلمیح، جناس، تضاد، تناقض (پارادوکس)، اغراق، حس آمیزی، تناسب ( مراعات نظیر)، حسن تعلیل، کنایه، مجاز، تشخیص، واجآرایی (نغمه ی حروف)، اسلوب معادله و ایهام؛ که بهتر است خلاصه ای از این آرایه ها را بنویسید و برای هر کدام آنها مثالی بیاورید تا به خوبی در کنید.
بهترین کار برای یادگیری تاریخ ادبیات، تهیه لیست از کتب آمده در پایان درس به همراه نام نویسنده یا مترجم و مشخص کردن منظوم و منثور بودن آنها است.
شناخت «واج-تکواژ-واژه» (ساختار واژه)، درک «گروه اسمی» شامل هسته و انواع صفت بیانی، وابسته های پیشین و پسین و انواع وابسته های وابسته، «گروه فعلی»، «انواع واژه» (مشتق و مرکب) و «ویرایش» مهم ترین مباحث در دستور زبان هستند که از این بخش ها سوالات زیادی طراحی میشود. برای اینکه دستور زبان ها را یاد بگیرید نیاز است که درسنامه ی کتاب درسی را مطالعه کنید. پس بهترین و مرجع ترین منبع، کتاب فارسی دهم میباشد.
تکنیک خلاصه نویسی و نکته برداری، فرآیند تکرار مطالب و مرور را سادهتر میکند و باعث میشود مطالب وارد حافظه بلند مدت شما بشود.
برای املا و لغات بهتر است متن کتاب درسی را روخوانی کنید و املای کلمات مهم را هایلایت کرده و چند بار برای خود بنویسید تا ملکه ذهنتان شود.
برای حفظ کردن معنی لغات میتوانید از فلش کارت ها استفاده کنید و در طول روز چندین بار آن را تکرار و تمرین کنید.