شرکت در المپیادهای علمی و موفقیت در آنها، یک مسیر کمتر شناختهشده برای رسیدن به اهداف آینده است. هرساله داوطلبین، در رشتههای مختلف علمی، ادبی و هنری در المپیاد شرکت میکنند و با کسب مقام، از مزایای آن استفاده میکنند. در این مقاله قصد داریم همه چیز درمورد المپیادهای دانشآموزی را بررسی کنیم.
باشگاه پژوهشگران جوان و المپیاد دانشآموزی
ایران از سال ۱۳۶۴ در المپیادهای علمی جهانی شرکت کرد. مسئولیت برگزاری آزمونهای داخلی و اعزام نفرات برگزیده، به عهده باشگاه پژوهشگران جوان است . این باشگاه وابسته به وزارت آموزش و پرورش، با شناسایی و گزینش دانشآموزان مستعد، متقاضیان را برای حضور در المپیادهای جهانی آماده میکند.
چرا در المپیاد دانشآموزی شرکت کنیم؟
دلایل متعددی وجود دارد که دانشآموزان را برای شرکت در المپیادهای علمی ترغیب میکند. یکی از مهمترین آنها، سهمیه نفرات برتر برای ورود به دانشگاه است. از همین جهت است که مدارس تیزهوشان و برتر کشور، مانور بیشتری برای این مسئله دارند.
رشتههای المپیادهای دانشآموزی
المپیادهای دانشآموزی، در شاخههای مختلف علمی، هنری و ادبی برگزار میشوند که مهمترین آنها عبارتند از:
● المپیاد ریاضی
●المپیاد شیمی
●المپیاد فیزیک
●المپیاد زیستشناسی
●المپیاد نجوم
امتیاز برگزیدگان المپیاد دانشآموزی
بعد از برگزاری چند مرحله آزمون در سطح کشوری، دانشآموزان در سه گروه قرار میگیرند. دانشآموزانی که مقام اول را به دست آورده باشند میتوانند بدون شرکت در کنکور سراسری، با شرایط خاص وارد دانشگاه شوند.
دانشآموزانی که رتبههای دوم و سوم قرار میگرند هم میتوانند با سهمیه متخص به خود در کنکور سراسری شرکت کنند. نفرات برگزیده المپیادهای کشوری، میتوانند در سطح جهانی در مسابقات شرکت کنند.
شرایط شرکت در المپیاد دانشآموزی
- دانشآموزان باید در پایه دهم یا یازدهم دوره متوسطه دوم مشغول به تحصیل باشد. پس امکان شرکت از دوره اول متوسطه وجود ندارد.
- دانشآموزان پایه دهم و یازدهم در صوت دارا بون شرایط لازم، میتوانند در بیش از یک رشته المپیاد شرکت کنند. اما نکته مهم این هست که شرکت دانشآموزان پایه دهم در المپیادهای ادبی و فیزیک درحال حاضر به صورت آزمایشی بوده و این داوطلبین به دوره تابستانی راه پیدا نمیکنند.
- مراحل المپیاد دانشآموزی
شما تا رسیدن به مرحله جهانی ۴ مرحله کشوری دارید که به دو دسته آزمون و دوره آموزشی تقسیم میشود. شما ابتدا باید دو مرحله آزمون را طی کنید و در دو دوره آموزشی که از تابستان تا زمستان ادامه دارد، شرکت کنید.
۵ مرحله المپیاد دانشآموزی
مرحله اول:
این مرحله در بهمن یا اسفند هر سال برگزار میشود و از بین بیش از ده هزار نفر در هر رشته ، کمتر از هزار نفر برای شرکت در مرحله دوم انتخاب و برگزیده میشوند . در مرحله اول سوالات به صورت تستی است.
مرحله دوم المپیاد دانشآموزی :
این مرحله از المپیاد، در اردیبهشت هر سال برگزار میشود و از بین نفرات برگزیده مرحله اول، در نهایت 40 نفر انتخاب و برای مرحله سوم که در تابستان است ، پذیرفته میشوند. نفرات برگزیده این مرحله شانس زیادی برای کسب یکی از مدال های طلا ، نقره و یا برنز دارند. این مرحله سختترین مرحله المپیاد کشوری است که از هر 20 نفر فقط یک نفر پذیرفته میشود.
این دو مرحله در سطح استانی برگزار میشود و بعد از این دو مرحله، برگزیدگان در یک دوره آموزشی در باشگاه دانش پژوهان جوان شرکت خواهند کرد و در نهایت بعد از اتمام دوره، تعدادی از افراد منتخب، به عنوان اعضای اصلی تیم ملی المپیاد ایران انتخاب خواهند شد و در مسابقات جهانی شرکت خواهند کرد.
منابع المپیاد دانشآموزی
معمولا سوالات المپیاد، فراتر از کتب درسی است و در بدو ورود به دورههای المپیاد، منابع مجزایی به شما معرفی خواهد شد تا با مطالعه آنها خود را برای شرکت در آزمونها آماده شوید.
در هر شاخه علمی، منابع متفاوت است. معمولا کتابهایی که به شما معرفی میشود کتب مرجع هستند.
چگونگی ثبتنام در المپیادهای علمی دانشآموزی
ثبتنام در المپیادهای علمی کشور از ۲۳ تا ۲۷ دیماه در سایت oly.medu.ir انجام میشود.
زمان برگزاری آزمونهای المپیادها از ۲۹ بهمن تا ۴ اسفند خواهدبود. ثبت نام در آن هم به صورت اینترنتی بوده و دانشآموزان داخل و خارج از کشور میتوانند در زمان بیان شده به سامانه ثبت نام المپیاد دانش آموزی oly.medu.ir مراجعه کنند.