آزمون کنکور در زندگی هر دانش آموزی نقطه عطف مهمی محسوب میشود. به همین خاطر هم هست که روزها و ماهها فکرتان را مشغول کرده و تقریبا به مهمترین دغدغه و دلمشغولی شما تبدیل میشود. به هرحال شوخی نیست، شما قرار است با یک آزمون تکلیف آیندهتان را مشخص کنید. اینکه میخواهید در چه رشتهای تحصیل کنید، چه شغلی داشته باشید و در چه مسیری پیشرفت کنید، همه و همه به آزمون کنکورتان بستگی دارد. برخی از خانوادهها فراتر از حالت نرمال و طبیعی برای کنکور استرس و نگرانی داشته و متاسفانه عموما این استرس را به فرزندشان نیز منتقل میکنند. انتظارات و توقعات غیرواقعی باعث میشود تا دانش آموزان نتوانند آن طور که باید از درس خواندنشان نتیجه گرفته و در برنامه کنکور موفق شوند.
در این میان البته فشار خانوادهها نیز بیتاثیر نیست. به خصوص وقتی خواهر و برادر یا اقوامی وجود داشته باشند که در سالهای قبل رتبههای خوبی کسب کرده باشند، دیگر این فشار چندین برابر خواهد شد. هرچند این مساله به خودی خود میتواند در عین حال باعث پیشرفت شما هم بشود و بتوانید از تجربیات آنها استفاده کنید، ولی اگر در مسیر عکس عمل کنید، تنها اضطراب و نگرانی به شما منتقل خواهد شد.
در این حالت وقتی رتبه مورد قبولتان را در کنکور کسب نکنید، انگار کاخ آرزوهایتان فرو ریخته و احساس میکنید که دیگر هیچ راهی برای جبران نخواهید داشت.
اما باید بدانید که موفق نشدن در آزمون کنکور نیز اتفاقی است مانند تمامی اتفاقهای مهم زندگی که با سعی و تلاش میتوانید از آن عبور کنید. ناامیدی، احساس ضعف و نارحتی بسیار زیاد، احساساتی طبیعی هستند که با کسب رتبه بد در کنکور به شما دست خواهند داد. اما نکته مهم این است که با قدرت ناراحتیها را کنار گذاشته و خودتان را برای یک سال جدید و تلاش جدید آماده کنید.
دلیل عملکرد نامطلوبتان در جلسه کنکور را پیدا کنید
شما بهترین کسی هستید که میتوانید عملکردتان در سال کنکور را تجزیه و تحلیل کنید. پس وقت بگذارید و این یک سال را مرور کنید تا ببینید چه عواملی باعث شدند تا شما نتیجه مناسبی را در کنکور کسب نکنید.
گاهی مسائل خانوادگی یا جنگ و دعواهای همیشگی در محیط خانه، آنقدر به دانش آموزان اضطراب وارد میکنند که خواه ناخواه نمیتوانند روی مطالعه دروس یا تست کنکور تمرکز کنند. تنش و استرس دائمی در محیط خانه، عامل مهمی در جهت عدم تمرکز دانش آموزان و درنتیجه کسب رتبه نامطلوب در کنکور محسوب میشود. گاهی نیز مقایسه خود با دیگر همکلاسیها و استرس عقب ماندن از دروس موجب پسرفت شما میشود.
اگر ماهها طول کشید تا کنکور را جدی گرفته و درس خواندن و تست زدن را به طور منظم شروع کنید، اگر در دورانی که سایر دانش آموزان در حال مطالعه مفهومی دروس بودند، شما وقتتان را با بازی کردن و فیلم دیدن و بیرون رفتن سپری میکردید، اگر بدون مشورت با مشاور تحصیلی یا مشاور کنکور، خودتان برخی از درسها را حذف کرده و هیچ وقتی برایشان نگذاشتید، اگر زمانی را برای مطالعه نکات تست کنکور صرف نکرده و راهحلهای کوتاه و کنکوری را یاد نگرفتید، اگر در خواندن و حفظ کردن دروس عمومی کنکور تنبلی کرده و تنها برای دروس اختصاصی کنکور زمان گذاشتید… و هزاران اگر دیگر، میتوانند از دلایل ناکامی شما در برنامه کنکور باشند.
لازم است تا در مرحله اول این دلایل را پیدا کرده و ریشه یابی کنید تا در سال جدید، مرتکب همان اشتباهات قبلی نشوید.
مطالعه این مطلب هم میتواند مفید باشد :
چگونه انگیزهام برای درس خواندن را افزایش بدهم؟
از اشتباهات درس گرفته و هرچه زودتر دوباره آغاز کنید
بعد از یک شکست بزرگ، از جا برخاستن و دوباره مبارزه کردن یکی از سختترین کارهای دنیاست! ممکن است بعد از اینکه نتیجه کنکورتان را مشاهده کردید، روزها و هفتهها کسل و بی حال باشید. احتمالا دائما به گذشته فکر میکنید و هیچ کورسوی امیدی در آینده نمیبینید. شاید هم دائما به خودتان میگویید که درس خواندن فایدهای ندارد، زیرا اگر نتیجهای داشت همین امسال باید رتبه موردعلاقهتان را کسب میکردید.
این احساسات تا حدی زیادی طبیعی هستند و ما هم به شما حق میدهیم که روزهای سختی را سپری کنید. اما نکته مهمی که در این میان وجود دارد این است که یک ضربالاجل برای خودتان تعیین کرده و بیشتر از آن اجازه ندهید تا افسوس و حسرت گذشته تمام روزهایتان را انباشته کند.
میگویند وقتی هیچ انگیزهای برای شروع کارهای مهم ندارید، بهترین روش این است که همین حالا از جایتان بلند شده و یک کار کوچک انجام دهید. اصلا به کنکور و برنامهای که باید برای یک سال آینده داشته باشید فکر نکنید. الان زمان آن است که ناگهان از جا بلند شده و شروع به خواندن یک درس بکنید. اصلا حتی چند صفحه بخوانید، ولی همین هم از یک جا نشستن و هیچ کاری نکردن بهتر است.
مطمئن باشید وقتی درس خواندن را شروع کنید، دوباره شوق و انگیزه موفقیت در برنامه کنکور بر شما غلبه کرده و با قدرت بیشتری این مسیر را ادامه خواهید دید. راه های زیادی برای ایجاد انگیزه در زمان درس خواندن وجود دارد.
کمک گرفتن از دیگران را فراموش نکنید
امسال زمان آن است که با یک برنامه ریزی دقیق و مناسب، اشتباهات سال قبل خود را جبران کرده و در مسیر موفقیت قدم بردارید. برای اینکه به برنامه ریزی خود مطمئن باشید میتوانید از مشاور تحصیلی یا مشاور کنکور کمک بگیرید. این مشاوران با تجربه، بر اساس روحیات و تواناییهایی که در شما میبینند و البته با مشورت خودتان، برنامه درسی منظمی را برایتان تنظیم میکنند. به این ترتیب شما میتوانید با خیال راحت بر اساس این برنامه پیش رفته و دغدغههای خود را با مشاور در میان بگذارید.
علاوه بر این شاید برای فهم بیشتر دروس یا اطلاع از نکات کنکوری و نحوه حل کردن تست کنکور، نیاز به کلاس کنکور داشته باشید. اساتید باتجربه به راحتی میتوانند نکات مهم و کنکوری را در اختیار شما قرار داده و اعتماد به نفستان را برای پاسخ دادن به سوالات کنکور افزایش دهند.
فراموش نکنید راز موفقیت شما این است که نتیجه نامطلوب در آزمون کنکور را به نقطه قوتی برای خودتان تبدیل کرده و با درس گرفتن از اشتباهات قبلی و همینطور با انگیزهای فوقالعاده به سوی موفقیت قدم بردارید