هر کاری ابزار و وسایل موردنظر خودش را لازم دارد؛ تا آن کار به نحو احسن انجام شود! مخصوصاً اگر رقابتی در میان باشد و شما بخواهید در آن رقابت به نتیجهی دلخواه دست پیدا کنید. برنامه کنکور و پیروز شدن در این رقابت سخت و مهم هم مثل هر کار دیگری نیاز به ابزارها و تجهیزاتی دارد. ابزاری که شما را قدرتمندتر از بقیه کنند و تواناییهای لازم برای رسیدن به هدف را در شما به وجود بیاورند. دفتر برنامه ریزی کنکور یکی از این ابزارها و تجهیزات لازم در کنکور ریاضی، کنکور تجربی، کنکور انسانی و کنکور هر رشتهی دیگری است. در این مقاله به بررسی فواید داشتن یک دفتر برنامه ریزی و چگونگی پر کردن صحیح آن خواهیم پرداخت. شما را با راهکارهایی مفید کاربردی در هنگام استفاده از دفتر برنامه ریزی کنکور آشنا خواهیم کرد.
انواع دفتر برنامه ریزی کنکور
دفترهای برنامه ریزی کنکور انواع مختلفی دارند؛ اما همه آنها به شما کمک میکنند که بهصورت هدفمند و طبقهبندیشده به سراغ دروس و مباحث مختلف بروید. همیشه بتوانید یک ارزیابی اساسی از وضعیت موجود داشته باشید.
دفترهای برنامه ریزی معمولاً دارای قسمتهایی برای پر کردن ساعات روز و دروسی که مطالعه شدهاند. همچنین جدولهای هفتگی هستند. بعضی دفترها به شما پیشنهاد میدهند که چه ساعات و چه حجمی از مطالعه را به دروس عمومی کنکور و دروس تخصصی کنکور اختصاص دهید. به شما کمک میکنند که در پایان هرروز و هر هفته بتوانید خودتان را ارزیابی کنید. ببینید مسیری که آمدهاید چه ضعفها و قوتهایی داشته است. بهاینترتیب همیشه میتوانید با نگاه به هفتههای گذشته، برنامه ریزی دقیقتر و کارآمدتری برای آینده داشته باشید.
چگونه دفتر برنامه ریزی کنکور را پر کنیم؟
اول از همه باید بگوییم که جای قرار گرفتن دفتر برنامه ریزی کنکور شما خیلی مهم است. شاید برایتان عجیب باشد اما این دفتر باید جلوی چشمتان و در دسترسترین نقطه اتاقتان باشد.
هر صبح که بیدار میشوید بهتر است دفتر برنامهریزی را جلوی چشمانتان ببینید. در طول مطالعه دروس مختلف، همیشه یادتان باشد که باید به سراغ این دفتر بروید.
هر روز بعد از مطالعه هر درس سریعاً و قبل از اینکه استراحت را شروع کنید سراغ دفتر بروید. اسم درس و زمانی که به آن اختصاص دادهاید را در دفتر بنویسید.
بعد از اینکه هر روز این کار را انجام دادید، در هفته باحوصله بنشینید. حجم مطالعه برای دروس عمومی و دروس اختصاصی مختلف را بررسی کنید.
در نهایت پایان هر هفته وقت خوبی برای ارزیابی است. به این منظور قسمتهایی در دفتر در نظر گرفته شده است که شما بتوانید تصمیمات جدیدتان را در آن یادداشت کنید. سپس در هفتههای بعدی مدنظر قرار دهید. مثلا میتوانید بررسی کنید که به کدام دروس زمان کمی اختصاص دادهاید و در هفتهی بعد آن دروس را در اولویت قرار دهید
دفتر برنامه ریزی، انگیزهای برای رقابت با خودتان
یکی از مهمترین ویژگیهای دفتر برنامه ریزی کنکور، ایجاد میل و انگیزه برای بیشتر کردن ساعات مطالعه در برنامه کنکور است. شما بعد از دیدن ساعات مطالعهای که در طول یک هفته داشتهاید، انرژی میگیرید. دلتان میخواهد این عدد را بیشتر و بیشتر کنید. به همین دلیل اکثر مشاوران کنکور، داشتن یک دفتر برنامه ریزی کنکور را واجب میدانند. آنها به دانش آموزان توصیه میکنند که حتماً آن را در طول روز پر کنند.
در واقع با پر کردن این دفتر شما دچار رقابت با خودتان که سالمترین نوع رقابت است میشوید و مدام در راستای بهتر و بهتر شدن قدم بر میدارید. هر هفته دروس عمومی و دروس تخصصی بیشتری را مطالعه میکنید و مهمتر از همه از این ساعتها لذت میبرید چون میدانید که در حال پیشرفت و یادگیری هستید.
چند نکتهی مهم در پر کردن دفتر برنامه ریزی
- موقع پر کردن دفتر برنامه ریزی کنکور صادق باشید. اصلاً نیازی نیست برای جلب نظر مشاور کنکور، والدین یا هر کس دیگری آمار و ارقام نادرست در دفتر وارد کنید. یادتان باشید این دفتر برای کمک به شما است و هیچکس دلش نمیخواهد خودش را فریب بدهد.
- از زمانتان به بهترین شکل ممکن استفاده کنید و هر روز را نسبت به همان روز ارزیابی کنید. مثلاً اگر از ۲۴ ساعت ۸ ساعت میخوابید، ۶ ساعت در مدرسه هستید، ۲ ساعت را به خوردن نهار و شام و معاشرت با خانواده اختصاص میدهید، ۸ ساعت زمان اضافه برای مطالعه دارید و باید از آن ۸ ساعت به بهترین شکل ممکن اضافه کنید. اما در یک روز دیگر ممکن است علاوه بر امور بالا، ۲ ساعت دیگر را هم صرف رفتن به پزشک یا شرکت درآزمون آنلاین کنکور یا حتی خرید کردن کنید. پس حالا ۶ ساعت زمان اضافه برای مطالعه دارید و باید خودتان را نسبت به این زمان ارزیابی کنید. به این منظور میتوانید از ساعات درس خواندنتان نسبت به زمان فراغتتان درصد بگیرید و بهاینترتیب خودتان را بسنجید.
برای اینکه منظورمان روشنتر شود، به این مثال توجه کنید:
اگر از ۶ ساعت بیکاری ۳ ساعت درس بخوانید درواقع ۵۰ درصد بازده داشتهاید؛ اما اگر از ۸ ساعت بیکاری فقط ۲ ساعت درس بخوانید، فقط ۲۵ درصد بازده داشتهاید.
پس زمان بیکاری و فراغتتان مهم نیست، مهم استفادهای است که تکتک لحظههایتان کنید.
مطالعه این مقاله پیشنهاد میشود:
درنهایت لازم است بدانید، دفتر برنامه ریزی کنکور هم مانند کلاسهای آنلاین کنکور، تست کنکور، مشاوره تحصیلی و بسیاری موارد دیگر به شما کمک میکند که مسیر پرپیچ خم کنکور را سریعتر و آسانتر طی کنید. برای رسیدن به موفقیت امید و انگیزه بیشتری داشته باشید. تداوم، پشتکار و انگیزه خودتان را از دست ندهید و به نتیجه درخشانی فکر کنید که تمام خستگیها و فشار روزهای سخت را از بین میبرد و لبخند را رو لبانتان مینشاند.