رشته هوشبری، از جمله رشتههای محبوب گروه پیراپزشکی است. در چند سال اخیر، رشتههای پیراپزشکی بسیار مورد توجه دانشآموزان رشته تجربی قرار گرفتهاند. قبولی رشته هوشبری از اهداف داوطلبان کنکوری است. بازار کار مناسب، امنیت شغلی، امکان ادامه تحصیل تا مقاطع بالاتر، رتبه مناسب برای پذیرش نسبت به سه رشته برتر و… از جمله عوامل گرایش دانشآموزان برای هوشبر شدن است. رشته هوشبری نیز جزء این گروه از رشتهها میباشد که هر ساله تعدادی زیادی از دانشآموزان در این رشته پذیرش میشوند. در این مقاله قصد داریم به معرفی این رشته بپردازیم.
با ما همراه باشید.
وظیفه یک هوشبر چیست؟
بسیاری از مردم خیال میکنند که هوشبر وظیفه بیهوشی بیمار در اتاق عمل دارد؛ لازم است بدانید که بیهوشی بیمار تحت نظر پزشک متخصص بیهوشی انجام میشود و هوشبر تنها دستیار پزشک است که وظایف متعددی در اتاق عمل دارد. به طور کلی وظایف تکنسین هوشبری به دو دسته ارتباطی و مراقبتی تقسیم میشود.
نقشهای مراقبتی یک هوشبر
شناخت وضعیت عمومی بیمار
اقدامات مراقبی قبل از بیهوشی مثل آگاهی از پرونده و وضعیت بیمار بر عهده هوشبر است.بررسی اتصالات دستگاهها به بیمار، بررسی پوزیشن بیمار هنگام عمل، کنترل و ثبت علائم حیاتی بیمار نیز از وظایف اوست.
مراقبت از بیمار در خلال بیهوشی
کنترل میزان جذب و دفع مواد و اطلاع به پزشک متخصص بیهوشی از وظایف هوشبر است. محافظت از بیمار در خلال بروز خطر احتمالی، ثبت و نگه داری برگههای مربوط به هوشبری نیز از وظایف اوست. همچنین کمک به برقراری راه هوایی مناسب توسط متخصص بیهوشی، پیشگیری از آسیبهای احتمالی به اعضای بدن بیمار توسط متخصص هوشبری انجام میشود.
از دیگر وظایف متخصص هوشبری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مراقب از بیماران پس از بیهوشی
- کمک به پزشک بیهوشی در بههوش آوردن بیمار
- کمک در انتقال و استقرار بیمار در PACU
- کنترل موارد هیپوکسی و گزارش به پزشک بیهوشی
- کمک در روشهای ایزولاسیون و کنترل عفونت
- ترخیص بیمار از سرویس درد حاد تحت نظر پزشک
- استفاده موثر از انواع وسایل اکسیژن درمانی تحت نظر پزشک بیهوشی
در رشته هوشبری با چه دروسی رو به رو خواهم بود؟
رشته هوشبری از گروه رشتههای پیراپزشکی، در مقطع کارشناسی، ۴ سال است که شامل واحد های زیر میباشد:

برخی از دروس اختصاصی رشته هوشبری:
- فیزیک هوشبری
- بیوشیمی
- روش بیهوشی
- اصول مراقبت های ویژه
- آشنایی با بیماریهای داخلی و جراحی
- اخلاق حرفهای در هوشبری
- میکروب شناسی و استریلیزاسیون
- ایمونولوژی
- واژه شناسی پزشکی
- آمار زیستی و روش تحقیق
این رشته برای چه کسانی مناسب است؟
اول اینکه بیشتر کارهای شما تحت نظر پزشک متخصص بیهوشی میباشِد؛ پس به هیچ عنوان نباید از دستورات ایشان سرپیچی کنید. تکنسین بیهوشی باید رفتار مناسبی با بیمار و تیم اتاق عمل داشته باشد. در واقع اوست که به بیمار روحیه لازم را میدهد. از طرفی باید خود را برای دیدن شرایط ناگوار و محیطی پر از خون و آلودگی آماده کند. به همین دلیل احتمال انتقال بیماریهای مختلف وجود دارد؛ پس باید به دقت پرونده پزشکی بیمار را مطالعه کرده و از شرایط موجود آگاهی داشته باشد.
باید دقت لازم را در اتاق عمل به خرج دهند و همه علائم حیاتی را به پزشک اطلاع دهند. لحظهای غفلت میتواند جان بیمار را به خطر بیندازد. از طرفی شما مانند رشته پرستاری شیفت شب ندارید و این یک مزیت محسوب میشود. این رشته نیز مانند بسیاری از رشتههای علوم پزشکی دارای طرح اجباری میباشد.
تا چه مقطعی امکان ادامه تحصیل وجود دارد؟
رشته هوشبری به طور مجزا دوره ارشد و دکتری ندارد؛ ولی میتوانید در برخی از رشتههای وزارت بهداشت در مقطع کارشناسی ارشد اقدام به تحصیل بفرمایید که برخی از آنها به شرح زیر است:

درآمد و محیط کار رشته هوشبری
متاسفانه رشته هوشبری نیز همانند سایر رشتههای پیراپزشکی، نسبت به سختی کار خود حقوق چندانی دریافت نمیکنند و ممکن است حداکثر حقوق آنها در ماه بین ۵ الی ۶ میلیون تومان باشد. ولی به هر حال از امنیت شغلی خوبی برخوردار است و بازار کار نسبتا خوبی دارد. محیط کار تکنسین هوشبری، مراکز درمانی به خصوص اتاق عمل میباشد.
دانشگاههای ارائهدهنده رشته هوشبری
قبولی رشته هوشبری در گروه پیراپزشکی به صورت گزینش استانی میباشد. ظرفیت این رشته تقریبا ۱۵۰۰ نفر است. دانشگاههای زیر ارائه کننده رشته هوشبری میباشند:
دانشگاه علوم پزشکی تربیت حیدریه
قبولی رشته هوشبری براساس کنکور۹۹:
