مهندسی مکانیک از اون دسته رشتههایی هست که بیشتر متقاضیانش را پسرها تشکیل میدهند. با این حال سالانه به تعداد دخترانی که با علاقهی زیاد به سمت این رشته میرن، بیشتر و بیشتر میشه! بالا رفتن اطلاعات و قویتر شدن دختران در زمینههای فنی همه و همه باعث شناخت بیشتر این رشته شده و رشته مکانیک رو به یکی از رشتههای پرطرفدار در گروه ریاضی تبدیل کرده است.
این رشته سرتاسر ریاضی و فیزیک هست و رشتهی مکانیک دانش بالای ریاضی و فیزیک و همچنین علاقه به اون رو میطلبه. درواقع مکانیک استفادهی کاربردی از اصول فیزیکیه و سعی داره از علم فیزیک و ریاضی به جهت حرکت اجسام و نیروهای وارد برجسم استفاده کنه. بنابراین همانطور که گفته شد؛ داشتن دانش ریاضی و فیزیک حرف اول رو میزنه.
رشته مهندسی مکانیک مناسب چه افرادی است؟
در یک کلام افراد با حوصله و با پشتکار!
شما باید به خودتان مطمئن باشید که از حل ریاضیات و فیزیک خسته نمیشوید. ممکن است چند ترم را با چند دروس ریاضی و فیزیک بگذرانید و هزاران تمرین مقابل شما باشد و چند مبحث مشابه بهم رو در چند ترم بخوانید. بنابراین قبل از اضافه کردن رشتهی مکانیک به لیست انتخاب رشتهتون حتما با خودتون فکر کنید و ببینید مناسب این رشته هستید و یا حوصلهاش رو دارید یا خیر؟
همچنین یک مهندس مکانیک باید قدرت تجسم خوبی هم داشته باشد و بتواند با توجه به عاملهای فیزیکی مقابله کننده با یک جسم، ماشینآلات مناسب بسازد. باید کمی فکر کنید، قبل از انتخاب این رشته به این فکر کنید که برای ساخت یک ماشین خنک کننده یا مثلا یک ماشین تصفیه آب چه چیزهایی را باید در نظر بگیرید؛ اگر تا حدی از پس این آزمونهای کوچک خودتان برآمدید میتوانید به قدرت تجسم خود اعتماد کنید و رشته مکانیک رو وارد لیستتون کنید.
گرایشات رشته مکانیک برای کارشناسی چه هستند؟
شما میتوانید در ۵ گرایش مختلف در دورهی کارشناسی به تحصیل در رشته مکانیک بپدازید؛ که عبارتند از:
- مکانیک در طراحی جامدات: طراحی و ساخت ماشینآلات صنعتی از نظر جامداتی، دینامیکی و ارتعاشی
- مکانیک در حرارت و سیالات: طراحی سیستمها با تکیه بر انتقال انرژی و جرم از نظر سیالاتی، ترمودینامیکی و انتقال حرارتی
- مکانیک در ساخت و تولید: استفاده از ابزارسازی، ریختهگری، جوشکاری، فرم دادن فلزات برای ساخت و تولید ماشین آلات صنعتی
- تاسیسات حرارتی و برودتی: طراحی سیستمهای تهویه، سردخانهای، حرارتی
- مکانیک خودرو: تعمیر و نگهداری انواع قطات خودرو
دروس مهم رشته مهندسی مکانیک در دورهی کارشناسی چه میباشند؟
دروس مهم مقطع کارشناسی رشته مهندسی مکانیک عبارت هستند از:
- ریاضی مهندسی
- استاتیک
- دینامیک
- مقاومت مصالح
- طراحی اجزای ماشین
- مکانیک سیالات
- ترمودینامیک
- انتقال حرارت
- ارتعاشات مکانیکی
- کنترل اتوماتیک
- دینامیک ماشین
- توربوماشین
- موتورهای احتراق داخلی
- حرارت مرکزی و تهویهی مطبوع
- مکانیک مواد مرکب
برای قبولی در این رشته، حداقل به چه رتبهای نیاز داریم؟
با توجه به اضافه شدن این رشته به تمامی دانشگاههای آزاد، قبولی در هیچ رشتهای سخت نیست، اما برای قبولی در دانشگاههای سراسری معتبر و مناسب نیاز به تلاش زیادی برای قبولیه. جدول زیر قبولی دانشجویان ۱۳۹۸ در رشته مکانیک است:
فارغالتحصیلان رشته مکانیک در کدام صنایع میتوانند مشغول به کار شوند؟
فارغالتحصیلان رشته مهندسی مکانیک میتونند به عنوان مهندس طراح و یا ناظر و یا کنترل کیفی در صنایع و سازمانهای مختلف مشغول به کار شوند.
این صنایع عبارتند از:
- خودروسازی
- نفت و گاز و پتروشیمی
- نیروگاهی
- دفاعی
- شرکتهای ساخت تهویه مطبوع
- تصفیه آب
- تولیدات قطعات، نقشهکشی
- کارشناس امور فنی برخی موسسات
- شرکتهای رباتیک
- پژوهشکدههای فضایی
بازارکار این رشته چطور است؟
رشته مکانیک یک رشته پرطرفداره و تعداد زیادی دانشجو میپذیره؛ پس باید فهمید تنها مسئلهای که باعث بالا رفتن درآمد و امنیت شغلی در این رشته میشه، بالا بردن تجربه و خلاقیت است. البته لازم به ذکره این رشته در تمام دنیا ارزش بسیار بالایی داره و در تمام کارخانهها که ماشین آلاتی وجود داره، مهندسان مکانیک هم نیاز است که وجود داشته باشند. ایران نیز با توجه به اینکه کشور در حال توسعه است، نیروی زیادی بپذیره که البته این وابسته به داشتن وضعیت اقتصادی خوب میباشد.
به طور کل میانگین درآمد برای فارغ التحصیلان رشته مکانیک سالانه ۸۰ میلیون تا ۴۰۰ میلیون میباشد؛ که به صورت ماهیانه ۴ الی ۱۵ میلیون درآمد این مهندسان است. البته لازم به ذکر است که این درآمد در حوزه مشاغل آزاد میتواند بالاتر نیز برود.
جالبه بدونیم مهندسان مکانیک در آمریکا به طور متوسط سالیانه ۷۱۷۸۳ دلار است و در استرالیا ۷۲۷۷۳ دلار و در کانادا ۶۶۶۹۱ دلار است. که نسبت به متوسط درآمد عدد بالاتری است.
امکان ادامه تحصیل و یا گرفتن کار در خارج از کشور وجود دارد؟
برای ادامهتحصیل میتوان گفت با کمی پشتکار و داشتن پول و یادگیری زبان میتونید تحصیلاتتون رو در خارج از کشور ادامه بدید. اما برای کار نیاز به مهارت شماست. یعنی باید حداقل چندسالی تجربه کسب کنید و بعد برای کشورهایی که نیاز به نیروی کار در حوزه تحصیلی شما دارن بفرستید. برای مثال آلمان به عنوان یک کشور مهاجر پذیر، پذیرش سادهتری برای ادامه تحصیل و ارائه شغل برای مهندسان مکانیک دارند.