انتخاب رشته نهم به دهم

زمان مطالعه 8 دقیقه
[sharethis-inline-buttons]

انتخاب رشته نهم به دهم

 

پایه تحصیلی نهم یکی از مهم ترین پایه های تحصیلی است زیرا در این پایه تحصیلی، دانش آموزان باید با توجه به علاقه و توانمندی خود رشته تحصیلی خود را انتخاب کنند. برای انتخاب رشته نهم به دهم، دانش آموزان باید از هدایت تحصیلی پایه نهم کمک بگیرند. در ادامه ما رشته های تحصیلی و نحوه انتخاب رشته نهم به دهم را به شما توضیح می دهیم.

انتخاب رشته نهم به دهم

انتخاب رشته نهم به دهم بعد از اتمام سال تحصیلی پایه نهم و دریافت نتایج آزمون هدایت تحصیلی پایه نهم، انجام می شود. شما باید رشته ی پیشنهادی را انتخاب کنید، پس بهتر است که قبل از انتخاب رشته نهم به دهم، تمامی رشته های تحصیلی را بشناسید. در انتخاب رشته نهم به دهم باید تمامی دقت خود را به کار ببرید زیرا شما باید با این رشته ها وارد دانشگاه و بازار کار شوید در نتیجه رشته انتخابی باید آینده شغلی قابل قبولی داشته باشد. رشته هایی که شما می توانید یکی از آن ها را انتخاب کنید؛ عبارتند از:

رشته های نظری:

رشته تجربی

رشته ریاضی و فیزیک

رشته انسانی

رشته علوم و معارف اسلامی

رشته های هنرستان:

کار و دانش

فنی و حرفه ای

آشنایی با رشته های تحصیلی

رشته تجربی: رشته تجربی یکی از رشته های تحصیلی در سیستم آموزشی بسیاری از کشورها است. در این رشته، دانش آموزان به درس هایی در حوزه علوم طبیعی و ریاضیات تمرکز می کنند. رشته تجربی عموماً شامل دروسی مانند ریاضیات، فیزیک، شیمی، زیست شناسی و علوم تجربی است.

دانش آموزانی که در رشته تجربی تحصیل می کنند، با مفاهیم علمی و اصول علمی آشنا می ‌شوند و مهارت های تجزیه و تحلیل، نقد و بررسی داده ها، حل مسئله و آزمایشگاهی را توسعه می دهند. این رشته به دانش آموزان امکان می دهد تا در رشته هایی مانند پزشکی، مهندسی، علوم پایه، علوم زیستی و غیره ادامه تحصیل دهند.

از مزایای رشته تجربی می ‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

بدست آوردن توانایی های تحلیلی و علمی قوی

امکان ادامه تحصیل در رشته های متنوع و پرکاربرد مانند پزشکی و مهندسی

آشنایی با اصول پژوهش علمی و آزمایشگاهی

ایجاد پایه قوی برای مطالعه و فهم علوم طبیعی و ریاضیات

مشاغل مهم این رشته عبارتند از: پزشکی، پرستاری، مامایی، دندانپزشکی، فیزیوتراپی، تکنسین اتاق عمل، بهداشت عمومی، بهداشت حرفه ای، بینایی و شنوایی سنجی، دبیر زیست شناسی و …

رشته ریاضی و فیزیک: رشته ریاضی و فیزیک یکی از رشته ‌های تحصیلی است که در آن دانش آموزان به مطالعه عمیق ریاضیات و فیزیک می پردازند. این رشته به دانش آموزان امکان می دهد تا به طور جامع و عمیق در زمینه های مرتبط با ریاضیات و فیزیک تخصص پیدا کنند و مهارت های تحلیلی، مدل سازی، حل مسئله و انتقال دانش علمی را توسعه دهند.

با تحصیل در رشته ریاضی و فیزیک، دانش آموزان با مفاهیم و اصول پایه ریاضیات مانند آنالیز ریاضی، جبر خطی، هندسه، نظریه اعداد و غیره آشنا می شوند. همچنین دروسی مانند مکانیک کلاسیک، الکترومغناطیس، نظریه های کوانتومی، نظریه میدان و غیره در زمینه فیزیک برای آنها ارائه می شود.

شغل های این رشته مهندسی نفت، مهندسی متالوژی، مهندسی برق، مهندسی کامپیوتر، مهندسی مکانیک، مهندسی هوا و فضا، مهندسی پزشکی، مهندسی شیمی، مهندسی عمران، مدیریت و … می باشد

رشته علوم و معارف اسلامی: رشته علوم و معارف اسلامی یکی از رشته‌های تحصیلی است که در آن دانش آموزان به مطالعه علوم اسلامی، قرآن، حدیث، فقه، عقاید، تاریخ اسلام و سایر مباحث مرتبط با دین اسلام می پردازند. این رشته به دانش آموزان امکان می دهد تا در زمینه ‌های مختلفی از جمله تفسیر قرآن، فقه، علوم قرآنی، حدیث، عقیده، تاریخ اسلام و فلسفه اسلامی تخصص پیدا کنند.

فرصت های شغلی که برای این رشته وجود دارد: مدرس دانشگاه، وکالت، دبیر، مشاغل نظامی مثل سپاه و ارتش، روحانی، مبلغ در حوزه های علمیه و مشاغل امنیتی مثل حراست و وزارت اطلاعات

رشته انسانی: رشته انسانی از جمله رشته هایی است که به مطالعه و تحلیل بشر و جوانب مختلف زندگی انسانی می پردازد. این رشته شامل بخش ‌های متنوعی است که به بررسی انسان، جوامع انسانی، فرهنگ و هنر، زبان و ادبیات، تاریخ و جغرافیا، روانشناسی، جامعه شناسی و علوم سیاسی می پردازند. دانش آموزان علاقه مند به این رشته باید حفظیات خوبی داشته باشند تا بتوانند نکات مهم را به خاطر بسپارند.

فرصت های شغلی زیادی برای رشته علوم انسانی وجود دارد برای مثال: روانشناسی، وکالت، حسابداری، مدیریت، اقتصاد، کارشناس روابط عمومی، مشاوره، مددکار اجتماعی، دبیر زبان و ادبیات فارسی، دبیر عربی، کارشناس فلسفه و … .

رشته فنی و حرفه ای: این رشته تحصیلی دارای چهار زیر گروه می باشد. زیرگروه ها مدیریت ،کشاورزی، صنعت و هنر می باشند که هر زیر گروه فعالیت مخصوص به خود را دارند. در این رشته افراد می توانند در همه حوزه ها متخصص شوند پس شغل های زیادی برای آنها وجود دارد: تعمیرات موبایل، تعمیرات لوازم خانگی، مکانیک خودرو، برق ساختمان، خیاطی، نقاشی و گرافیک، معماری، طراحی، انیمیشن، تربیت بدنی، پرورش گیاهان زینتی و … .

رشته کار و دانش: این رشته مخصوص دانش آموزانی است که علاقه زیادی به یادگیری حرفه ای و عملی یک صنعت خاص دارند و معمولا دروس عملی و کارگاهی این رشته بسیار زیاد می باشد.

فرصت های شغلی این رشته بسیار شبیه رشته فنی و حرفه ای است: عکاسی، راهنمای گردشگری، هتلداری، طراحی طلا و جواهر، منبت کاری، تراشکاری، آتش نشانی، تولید نهال، مرغداری صنعتی و … .

شرایط انتخاب رشته نهم به دهم

شرایط انتخاب رشته علوم تجربی: همانطور که می دانید رشته علوم تجربی دارای سه درس مهم تخصصی به نام زیست شناسی، شیمی و ریاضی است که اگر می خواهید به این رشته برسید باید نمره مناسب آنها را کسب کنید.

دانش آموزان زیادی از رشته علوم تجربی استقبال کردند و همین باعث شده است که رقابت در این رشته بیشتر از سال های گذشته باشد و در سال های اخیر، تعداد شرکت کنندگان کنکور تجربی 2 برابر شرکت کنندگان کنکور انسانی و ریاضی و فیزیک شده است.

  1. باید مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درس های ریاضی و علوم تجربی، در هر سه پایه هفتم، هشتم و نهم بدون ضریب کمتر از 42 نباشد.
  2. نمره درس ریاضی و علوم تجربی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه می شود.
  3. مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس، باید حداقل 252 باشد.
  4. دانش آموزان باید حداقل معدل بالای 14 برای تحصیل در رشته علوم تجربی داشته باشند.
  5. داوطلبان رشته تجربی باید حداقل نمره 14 برای درس علوم تجربی و 13 برای درس ریاضی در هر سه سال تحصیلی کسب کنند.

 

شرایط انتخاب رشته ریاضی و فیزیک: این رشته دارای دو ستون اصلی به نام فیزیک و ریاضی دارد و دانش آموزانی که علاقه زیادی به محاسبات و مطالب فیزیک دارند باید این رشته را انتخاب کنندو در این رشته درس دیگری وجود دارد که اهمیت زیادی دارد اما حین انتخاب رشته نهم به دهم دانش آموزان به آن توجه نمی کنند، آن درس شیمی است که در کنکور و دانشگاه بسیار تاثیر گذار می باشد پس برای انتخاب رشته نهم به دهم حتما به علاقه و توانایی خود توجه کنید.

  1. مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از دروس ریاضی و علوم تجربی، در هر سه پایه هفتم، هشتم و نهم بدون ضریب کمتر از 42 نباشد.
  2. نمره دروس ریاضی و علوم تجربی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه می شود.
  3. مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس، باید حداقل 252 باشد.
  4. حداقل معدل مورد نیاز برای تحصیل در رشته ریاضی و فیزیک 14 می باشد.

5 داوطلبان این رشته باید حداقل میانگین نمره 14 برای ریاضی و 13 برای درس علوم تجربی در هر سه سال تحصیلی کسب کنند.

 

شرایط انتخاب رشته علوم انسانی: دروس عربی و ادبیات فارسی از جمله درس های مهم این رشته است. در رشته علوم انسانی، درس ریاضی وجود دارد و برای موفقیت در کنکور بهترین درس می باشد اما دانش آموزان زیادی از این درس فرار می کنند.

در انتخاب رشته نهم به دهم باید ویژگی های شخصیتی تان را هم در نظر بگیرید مثلا این رشته نیازمند حافظه قوی و سخنوری می باشد.

  1. دانش آموزی که می خواهد این رشته را انتخاب کند باید مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور او، در هر یک از دروس زبان و ادبیات فارسی، عربی و مطالعات اجتماعی در هر سه پایه متوسطه اول بدون ضریب، کمتر از 42 نباشد.
  2. نمره درس زبان و ادبیات فارسی در هر سه سال متوسطه اول هفتم، هشتم و نهم با ضریب 4 محاسبه می شود.
  3. نمره درس مطالعات اجتماعی در هر سه سال متوسطه اول هفتم، هشتم و نهم با ضریب 3 محاسبه می شود.
  4. نمره درس عربی در هر سه سال متوسطه اول هفتم، هشتم و نهم با ضریب 2 محاسبه می شود.
  5. مجموع نمرات مربوط به این رشته در هر سه سال متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس، باید حداقل 378 باشد.
  6. داشتن معدل حداقل 14 برای تحصیل در رشته علوم انسانی.
  7. دانش آموزان باید حداقل میانگین نمره هر سه سال آنها در دروس عربی 12، زبان و ادبیات فارسی 14 و مطالعات اجتماعی 13 باشد.

 

شرایط انتخاب رشته علوم و معارف اسلامی: در انتخاب رشته نهم به دهم این رشته، دارای متقاضی کمتری می باشد. این رشته ارتباط زیادی با تفسیر قرآن، فقه و … دارد و کسانی که به دروس حوزوی علاقه دارند می توانند در این رشته تحصیل کنند.

  1. در رشته علوم و معارف اسلامی، دانش آموزان باید مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور شان، در هر یک از دروس زبان و ادبیات فارسی، عربی و مطالعات اجتماعی در هر سه پایه متوسطه اول بدون ضریب، کمتر از 42 نباشد.
  2. نمره درس زبان و ادبیات فارسی در هر سه سال متوسطه اول هفتم، هشتم و نهم با ضریب 4 محاسبه می شود.

3 نمره درس مطالعات اجتماعی در هر سه سال متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه می شود.

  1. نمره درس عربی در هر سه سال متوسطه اول هفتم، هشتم و نهم با ضریب 2 محاسبه می شود.
  2. مجموع نمرات مربوط به این رشته در هر سه سال متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس، باید حداقل 378 باشد.

6 باید حداقل نمره میانگین در هر سال هفتم ،هشتم و نهم در دروس اسلامی 14، عربی 13، ادبیات فارسی 12 باشد.

 

شرایط انتخاب رشته فنی و حرفه ای: همانطور که گفتیم این رشته دارای چهار زیر گروه هنر ،صنعت،کشاورزی و مدیریت و خدمات می باشد. اگر این رشته را انتخاب کنید دیگر نمی توانید در کارشناسی ارشد شرکت کنید به دلیل اینکه ضعف علمی در این رشته وجود دارد پس این رشته مناسب کسانی است که می خواهند زود تر وارد بازار کار شوند زیرا با یاد گرفتن مهارت لازم و کاربردی می تواند کسب درآمد کنند و از قدیم تا به الان در انتخاب رشته نهم به دهم، رشته فنی و حرفه ای پرطرفدار ترین بوده است.

  1. مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درس های علو تجربی، ریاضی و حرفه و فن در هر سه پایه متوسطه اول بدون ضریب کمتر از 30 نباشد.
  2. نمره درس ریاضی در متوسطه اول بدون تبصره و حداقل 10 باشد.
  3. مجموع نمرات دروس مربوط به این رشته در پایه متوسطه اول باید حداقل 120 باشد
  4. میانگین معدل آنها کمتر از 12 نباشد.

 

شرایط انتخاب رشته کار و دانش: در انتخاب رشته نهم به دهم شما می توانید رشته کار و دانش را انتخاب کنید. این رشته شباهت هایی با رشته فنی و حرفه ای دارد اما زیر گروه های این رشته بسیار زیاد تر می باشد همچنین شما می توانید دیپلم کار و دانش را از آموزشگاه های فنی و حرفه ای نیز بگیرید.

  1. برای انتخاب رشته نهم به دهم برای رشته کار و دانش، باید مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور دروس ریاضی، کار و فناوری در هر سه پایه متوسطه اول بدون ضریب کمتر از 36 نباشد.
  2. نمره درس ریاضی در هر سه سال تحصیلی با ضریب 2 محاسبه می شود.
  3. نمره درس کار و فناوری در هر پایه هفتم، هشتم و نهم با ضریب 3 محاسبه می شود.
  4. مجموع نمرات دروس مرتبط با این رشته در متوسطه اول با در نظر گرفتن هر یک از دروس حداقل 180 باشد.
  5. حداقل معدل لازم باید 12 باشد.

 

لیست سهمیه های موثر در انتخاب رشته نهم به دهم

یکی از شرایط انتخاب رشته نهم به دهم سهمیه  است که انواع مختلفی دارد:

سهمیه ایثارگران و جانبازان

سهمیه خانواده شهدا و رزمندگان

سهمیه مناطق

مهم ترین سهمیه موجود در انتخاب رشته نهم به دهم، سهمیه منطقه می باشد که یعنی امکان انتخاب و ورود به مدارس دولتی و نمونه دولتی در تمامی رشته ها، به محل زندگی و تحصیل دانش آموز بستگی دارد و به تعداد مدارس آن منطقه و ظرفیت تحصیل در پایه نهم نیز بستگی دارد.

 

امتیازات مورد نیاز انتخاب رشته نهم به دهم

در انتخاب رشته نهم به دهم، برای هر دانش آموز 100 امتیاز در نظر گرفته شده است و بسته به امتیازی که دانش آموز کسب می کند، می تواند رشته مورد نظر را انتخاب کند. در ادامه نحوه تقسیم بندی امتیاز را مشاهده می کنید.

امتیازات انتخاب رشته نهم به دهم

امتیازمعیار
35سوابق تحصیلی
30آزمون های مشاوره ای
10نظر دانش آموز
10نظر معلمان
10نظر مشاوره
5نظر والدین

 

زمان انتخاب رشته نهم به دهم

انتخاب رشته نهم به دهم بعد از اتمام پایان سال تحصیلی نهم و از طریق هدایت تحصیلی پایه نهم انجام می شود. دانش آموزان بعد از شرکت در آزمون های هدایت تحصیلی پایه نهم که هر ساله توسط آموزش و پرورش برگزار می شود و جمع بندی امتیازات می توانند رشته تحصیلی که مجاز هستند را انتخاب نمایند.

اعتراض به نتایج انتخاب رشته نهم به دهم

اعتراض به نتایج انتخاب رشته نهم به دهم در سال های اخیر به دو صورت حضوری و غیر حضوری انجام می شود:

در اعتراض حضوری دانش آموزان به مدرسه خود مراجعه می کنند و فرمی تحت این عنوان پر می کنند سپس به اداره آموزش و پرورش استان خود مراجعه می کنند تا اعتراض را ثبت کنند و این اعتراض به انتخاب رشته نهم به دهم، باعث می شود که کمیسیون ثبت نام برگزار شود تا به اعتراض دانش آموز رسیدگی شود.

 

تیم تحریریه تام‌لند

آموزش اصولی ساخت ویدیو، معرفی ابزارها و تجهیزات تولید محتوای ویدیویی و کمک به خوانندگان عزیز برای ساخت ویدیوهای باکیفیت و پربازده، هدف اصلیِ تیم تحریریه تام‌لند است.

پشتیبانی و مشاوره تام‌لند

اگه برای ثبت‌نام و شرکت در کلاس‌ها،نیاز به مشاوره داری شماره‌ات رو بذار تا باهات تماس بگیریم

فیلد های "*" اجباری هستند

عضویت در خبرنامه تام‌لند

جهت دریافت رایگان به روزترین مقالات تام‌لند پست الکترونیک خود را وارد نمایید

مطالب پیشنهادی تام‌لند

“برنامه‌ریزی” اولین و مهم‌ترین گام برای شروع ماراتنی به نام کنکور است و در ادامه عمل به برنامه، رمز موفقیت و تضمین به نتیجه رسیدن تلاش‌هایتان خواهد بود. در این میان موفقیت در کنکور هنر، بدون برنامه‌ای عملی و کاربردی، بسیار سخت است.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور در اطلاعیه ای که از سوی دبیرخانه شورای سنجش و پذیرش دانشجو منتشر شده است، جزئیات پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی برای سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۴ را اعلام کرد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، سال تحصیلی جدید برای بیش از ۱۶ میلیون دانش آموز از روز یکشنبه، اول مهر آغاز شد. با این حال، هنوز برخی از دانش آموزان موفق به ثبت نام نشده اند.

مشاور سرپرست سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور از انتخاب رشته ۴۶۵ هزار نفر در رشته های با آزمون و ۶۵ هزار نفر در رشته های بدون آزمون دانشگاه ها خبر داد. علیرضا کریمیان در گفت وگو با ایسنا اعلام کرد که انتخاب رشته داوطلبان آزمون سراسری از ۱۴ شهریور …